Kestaneli Kereviz Kebabı
Aile yadigarı bir yemek olan kestaneli kereviz kebabını, kerevizi ağzına koymayanlara bile sevdirdiğimizi söylemeliyim. Kızarmış kerevizin patatesten pek farkı olmuyor. Misafirlerimize severek ikram ettiğimiz bu yemeği, dayım da yıllarca otelinde kendi elleriyle hazırlayarak müşterilerine servis etmiştir. Böylece kestane, kereviz ve et her bir araya geldiklerinde anneannemi ve özellikle tarifin bu şekliyle dayımı bir kere daha anmış oluyoruz. Zira bu yemeğe domatesi ve soğanı ekleyen dayım olmuştur. Esasında bu yemek kesinlikle soğan ve domatesin olmadığı rengi ve tadı daha sade bir yemektir. Anneannemden gördüğümüz şeklinde tarçın tadı ve kokusu tüm yemeğe hakim olurdu. Hep demişimdir dayım kendine has bir mutfak adamıydı. Yemeklere muhakkak bir değişiklik bir lezzet katmak isterdi. Bugün onun usulünde tarif verdim ama yapılışında esas tarife göre uyarılarda bulundum.
MALZEMELER:
Bu tarif 4 kiÅŸiliktir.
1,5 kg. kereviz
20 Adet kestane
1 /2 Su bardağı domates sosu
1Adet kuru soÄŸan
2 diş sarımsak
Tuz/karabiber
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
Kızartma işlemi için sıvı yağ
250 gr. kemiksiz kuzu kuşbaşı (kuzu kolu bu yemek için en uygun ettir)
YAPILIÅžI
Kestaneleri kebap halinde hazır alabileceğimiz gibi evde de hazırlayabiliriz. Bunun için kestaneleri çizip yarım saat kadar suda beklettikten sonra fırında veya eski bir tavada çevire çevire kızartıyoruz. Kestaneleri kabuklarından bütün olarak ayırmaya çalışıyoruz.
Kuşbaşı etimizi suyu içinde kalacak şekilde kısık ateşte pişiriyoruz. ( Bu aşamada biz soğan kullanmayız ancak dayım kullanırdı) Ateşten almadan tuz kara biberini ekliyoruz. Kerevizleri ayıklayıp iri kuşbaşı şeklinde kestikten sonra kızgın yağda patates kızartır gibi kızartıyoruz.
Bir fırın kabı içine, önce kerevizleri sonra etleri ve en son da kestaneleri koyuyoruz. Etin suyuna bir miktar domates sosu tarçın, arzuya göre şeker ve tuz (Esasen biz domates sosu kullanmayız) ekleyip hepsini karıştırıp yemeğin üzerine döküyoruz . Fırın kabının üzerini bir yağlı kağıtla örttükten sonra 200 derece fırında yarım saat pişiriyoruz. Daha sonra üzerini açıp 5 dakika kadar üzerinin kızarmasını sağlıyoruz. Eğer suyu çok azalmışsa sıcak et suyu ekleyebiliriz.Ayrıca kızaran yemeğin kurumaması için bu aşamada üzerine yağlı kağıt örtmekte yarar olduğunu hatırlatmalıyım.
Fırın kabıyla servis yapıyoruz.
Afiyet olsun.
Güzel olacağını düşünüyorum deneyeceğim ama kuzu belki kokar herhalde dana kuşbaşı da koysam olur.Ellerinize sağlık
Reblogged this on mutfak penceremden.
MY FAVORITE 🙂
kestaneler kýzardý……