İçeriğe geç

Çerkez Tavuğu

21 Aralık 2011

 

 Çerkez Mutfağı’ndan Türk Mutfağı’na katılan en bilindik mezelerden biridir çerkez tavuğu.  Özellikle davet sofralarında ve yılbaşı menüsünde muhakkak bulunur. Bizim ailede bildim bileli çerkez tavuğunu annem yapar. Eh hakkını da vermek lazım pek de güzel yapar.

Ona göre cevizde cimrilik yapar, sosun kıvamını iyi tutturamazsanız lezzetli bir çerkez tavuğu yapamazsınız. Ben bu yemeği yaparken birazını robottan iyice çeker,  ertesi gün ekmeğin üzerine sürmek üzere bir kenara ayırırım. Tavsiye ederim.

Az laf çok iş deyip tarife geçeyim.

 

 

MALZEMELER:

1 adet bütün *tavuk (veya 2 adet but ve 1 göğüs) Ben bütün tavuk tercih ediyorum ayrıca kemiğiyle beraber pişen tavuk daha lezzetli olur.

1  1/2 su bardağı orta irilikte dövülmüş ceviz ( eskiler bu iş için kabuğu ayıklanmamış cevizi taze taze ayıklayıp kullanırlarmış, tadı daha güzel olurmuş)

2 su bardağına yakın kurutulmuş ekmek içi

1 adet orta boy soğan

3-4 diş sarımsak( arzuya bağlı olarak artabilir)

Acı ve tatlı kırmızı toz biber

2 bardağa yakın tavuk suyu

Üzerine dökmek için sıvı yağ ( eskiden cevizin yağı çıkarılır ve biberle karıştırılıp tabağın üzeri bu yağ ile süslenirmiş)

Süslemek için maydanoz yaprakları

Tavuğu haşlarken kullanmak üzere 1 soğan ve bir iki diş sarımsak, karabiber, tuz

YAPILIŞI:

-Herkesin tavuk pişirme tekniği değişik olabilir, ancak ben yıllar içinde kazandığım tecrübeme göre hiçbir zaman tavuğu bol suda haşlamayı önermem. Elde ettiğim tavuk suyu az ama öz olur. Bu özü sonradan sulandırmayı tercih ederim.

-Tuz ve karabiberle ovduğumuz bir tavuğu bir adet soğan ve bir kaç diş sarımsakla beraber çelik tencereye veya düdüklüye koyuyoruz. 5 dakika kadar alt üst çevirerek mühürlüyoruz ve ardından 1 ½ su bardağı su ekleyerek kapağı sıkıca kapalı olarak kısık ateşte pişiriyoruz. Düdüklüde pişirirsek su kaybolmayacaktır, ancak normal tencereye ara sıra sıcak su eklemek gerekebilir.

-Tavuğumuz ılınınca kemiklerini ayıklıyor etlerini de ne çok minik ne de çok iri olacak şekilde parçalıyoruz. Esasen işin ustaları eskiden tavuk etini lif lif olana kadar didiklerlermiş.

-Çıkan tavuk suyunu bir miktar sıcak suyla seyreltiyoruz. Hepsini kullanmak zorunda değiliz.

-Cevizi azıcık dişe gelecek irilikte dövüyoruz.

-Soğanı rendeliyor veya robottan çekiyoruz.

-Ekmekleri de robottan çekiyoruz.

-Soğanı, ekmekleri, cevizin yarısını, yavaş yavaş eklediğimiz sıcak tavuk suyu ile özlendiriyoruz.

-Sarımsakları tuzla dövüyoruz, özlenen ekmeklere ekliyoruz. Cevizin kalanını da ekledikten sonra kırmızıbiberle tatlandırıyoruz. Ben hem biberin acısını hem de sarımsağın lezzetini iyice hissetmek isterim bu yüzden tatlandırırken ölçüye sadık kalmak yerine tadına bakmayı yeğlerim.

-Bu hazırladığımız sosun bir bardak kadarını tavuk etleriyle karıştırıp kayık bir tabağa yerleştiriyoruz. Kalan sos ile tabağın üzerini iyice sıvıyoruz.

-Biraz sıvı yağı ılındırıp kırmızıbiberle renklendirdikten sonra Çerkez tavuğumuzun üzerine gezdiriyoruz.  Tabağı maydanozla süslüyoruz.

Afiyet Olsun!

 

*Tavuk alırken lütfen dikkat. Eğer bulabilirseniz köy tavuğu kullanmanızı öneririm. Üretim çiftliklerinde yetiştirilen tavukların sağlığımız ve gelecek nesillerin sağlığı ile oynadığı gerçeğini göz ardı etmemek lazım.

 

 

 

 

2 Yorum leave one →
  1. 20 Aralık 2017 11:52

    Reblogged this on mutfak penceremden.

Trackbacks

  1. Çerkez Tavuğu | Mobilomi

Yorum bırakın