Şehriye Tavası
Baharın bana hatırlattığı yemeklerden biri de Kuzu Etli Şehriye Tavasıdır.
Bu yemek için gereken malzemeleri eşime ısmarladığımda, hemen ne pişireceğim, anlamış,”annemin yemeği, annemin yemeği” diyerek pek mutlu eve gelmişti. Rahmetlinin pişirdiği kadar lezzetli oluyor mu benimki emin değilim, çünkü zamanında onlar ya tereyağı ya da margarin kullanırlarmış. Ben artık bütün yemeklerimde zeytinyağı kullanıyorum ve doğrusu kuzu etinin hakim olduğu bir yemekte değil katı yağ neredeyse hiç yağ kullanmayabilirim. Kararı size bırakıyorum. Yanına bol yeşillikli bir salata veya cacık çok iyi gider.
MALZEMELER:
4 parça kuzu gerdan eti (Her ne kadar kemikli etler daha lezzetli olsa da arzu ederseniz kuzu bonfilesi veya kol eti gibi kısımlar da kullanılabilir, bu size kalmış, ancak biz gerdan etiyle öğrendik.)
2 su bardağı arpa şehriye
4-5 sap taze soğan
2-3 çorba kaşığı zeytinyağı
Varsa, evde hazırlanmış kemik suyu( eti pişirdiğimiz suya ilave olarak kullanmak için)
Tuz, karabiber, dereotu.
Fırına girebilecek bir tava veya fırın kabı
YAPILIŞI:
-İyice yıkanmış kanı çıkmış etlerimizi kızgın tavada ( yağ koymadan)alt üst çevirerek mühürlüyoruz.
– Etleri çelik tencere veya düdüklü tencerede 3-4 parmak uzunluğunda kestiğimiz taze soğanlarla beraber tuz ve karabiber ekleyerek pişiriyoruz. ( Tenceredeyse 2 bardak, düdüklüyse e 1 bardak su ekliyoruz. Kuzu eti kokar diyorsanız bu esnada biraz dereotu ekleyebilirsiniz.)
-Arpa şehriyemizi etleri mühürlediğimiz tavada çok az zeytinyağı ilavesiyle pembeleştiriyoruz. Etin suyundan da ekleyip yaklaşık 3 1/2 bardak suyla üzerine kapak kapatarak pilavımızı pişiriyoruz.Biraz diri kalmasına dikkat ediyoruz.Arpa şehriyenin markası pişme süresini değiştirebilir.Şehriye pilavına her zaman ılık su eklemek mümkündür.Bu esnada tuz da eklenebilir.
– Tavamız fırına dayanıklıysa hiç kap değiştirmeden pilavın üzerine etleri yerleştirip yemekten hemen önce bir bardak ılık su ekleyerek( aksi halde et kızarana kadar pilav kupkuru kalır) fırına sürüyor, etlerin üzeri kızarana pilav suyunu çekene kadar fırında pişiriyoruz. Dereotu ile süslüyoruz.
Afiyet Olsun!
Yanına: Salata veya cacık
Çok güzel bir tarif, gerçekten harika görünüyor. Koyun etinin kokusundan pek hoşlanmıyorum o nedenle içine iki tane defne yaprağı atayım diyorum. Bir de buna taze sarımsak da eklesek sanki güzel olur :))
Neden olmasın?