İçeriğe geç

Balkabaklı Pizza

19 Kasım 2013

1-DSC_3891

Kış yüzünü gösterdi ve mutfağımıza giren sebze ve meyvelerin de renkleri iyice değişti. Yeşillerin yanısıra beyazlar, sarılar, turuncular ortalığa hakim oldular. Neyse ki mor lahana ve pancar var da onlar azıcık renklendiriyorlar mutfağımızı. Turunculardan biri de tabii ki kocaman cüssesiyle balkabağı. Ne bereketlidir değil mi kendileri. İster tatlısını yap, ister yemeğini, ister çorbasını, ya da böreğini. Pastası,fırında kızarmışı ve benzerleri. Bazısı kendiliğinden o kadar tatlıdır ki sadece haşlayıp püre yaparak tatlı niyetine yenebilir. İşte ondan çorba veya yemek yapmak pek uygun değildir. Ama bir türü var ki sanki tatlı patates. İşte onunla yemek yapmak bir keyif. Bu ara Nazilli İpek Hanım Çifliği’nden gelen balkabakları da işte onlardan. Geçen hafta gelen kolimden kocaman bir dilim de kabak çıkınca hemen değişik bir şeyler yapayım dedim. Fırında kızarmış balkabağı cipsi yaparken aklıma bir de pratik börek yapmak geldi ve bakın size ne yaptım? Biraz olsun değişiklikten hoşlanıyorsanız ,siz de kolları sıvayın derim.

Neler Kullanıyorum?

26 cm. çapında dibi ayrılabilen tart kalıbı veya fırın kabı

1 ince dilim balkabağı ( ayıklanmış, net olarak 300 gr. civarında)

4 yaprak hazır baklava yufkası veya 2 adet yufka

75 gr. kadar dil peyniri

Tuz,karabiber

2-3 çorba  kaşığı zeytinyağı

Nasıl Yapıyorum?

Öncelikle kabakları cips rendesinden yaprak yaprak rendeliyorum. Ardından seramik veya yapışmaz bir tavayı sadece bir kaşık zeytinyağını fırça ile sürerek yağlıyorum. Üzerine kabak dilimlerini çiçek gibi döşüyorum. Hafifçe pembeleşince kenara alıyorum.Kalan kabakları da böylece pişiriyorum.

1-DSC_3874

Tart kalıbımı dibini çok azıcık yağlıyorum. Yufkaları kalıptan 4-5 parmak kadar taşacak boyda kesiyorum.2 Kat yufkayı serip üzerine bir kaşık yağı fırçayla sürüyorum ve diğer 2 kat yufkayı yayıyorum. Yufkamız bir tür pizza dibi oluşturuyor. Üzerine kabak dilimlerini yine çiçek şekli vererek,kenardan ortaya doğru üst üste diziyorum  En son kenardaki yufkaları büküp pizza kenarı gibi katlıyorum ve elimde ufaladığım dil peynirlerini bu kenarlarla kabakların birleştiği yere diziyorum. Böylece peynirli bir pizza kenarımız oluyor.

1-DSC_3876

Yufkalar pembeleşene kadar yaklaşık 15-20 dakika kadar 170 derece fırında pişiriyorum. İlk on dakikadan sonra pizzamın üzerine yağlı kağıt örtüyorum ki kabaklar fazla kararmasın.

Sıcak yenebildiği gibi soğuyunca da aynı lezzeti koruyan bir pizzam oluyor.

Afiyet Olsun!

Diğer balkabaklı tariflerim:

https://mutfakpenceremden.com/2011/03/03/balkabakli-che…ke_tatli_pasta/

https://mutfakpenceremden.com/2012/11/23/yesil-mercimek…kabagi-yahnisi/

No comments yet

Yorum bırakın