Üçüncü Yılı Bitirirken Yine İlk Yazımla Anneannemi Anıyorum
Anneannemin yemeklerinin tadı bir başkaydı doğrusu… Kullandığı malzemeler mi başkaydı gösterdiği özen mi, yoksa her ikisi de mi? Okuldan gelir gelmez mutfağa dalar onun hazırladığı güzelim yemeklere yumulurduk. Ancak şu bir gerçek ki ailemizin özellikle anne tarafında, sadece kadınlar değil erkeklerin de mutfakla çok sıkı ilşkisi vardır. Anneannemin dört erkek kardeşinin de mutfakta özel maharetleri vardı. Bu beceri dayıma ve onun da erkek torununa yansımış.
Anneannem uzun yıllar bizim evde yaşadı ve annem çalıştığı için mutfak ona emenetti. Lezzetli yemek yapmanın sırlarını en kolay ondan öğreneceğimi farkettiğimde henüz çocuk yaştaydım. Her fırsatta yanında durup yaptığı yemeklerin, kurabiyelerin tariflerini yazardım. Çünkü, nur içinde yatsın kendisi herşeyi ezberden yapardı. Sofrayı donatır, beğenileri toplar ve daha herkes tatlısını yerken masayı toplamaya başlardı. O zamanlar tatlı ve meyve, yemeğin hemen ardından sofrada yenirdi. Kızkardeşim ve ben evlenip kendi yuvalarımızı kurduktan sonra da sık sık ziyaretimize gelir özlemini duyduğumuz yemeklerini bizim mutfağımızda yapardı. Anneanne eli değmiş yemekler, börekler ve tatlılar konuklarımız için kurduğumuz sofralarda yerini alırdı.
Aramızdan ayrılmadan çok kısa bir zaman önce, yani seksenli yaşlarının başında halen mutfaktaki görevini bırakmamıştı. Sırası geldikçe tariflerini sizlerle de paylaşacağım mafiş, hanım göbeği, kadın göbeği, irmik tatlısı, yoğurt tatlısı gibi tatlılar, aile yadigarı özel yemekler, patlıcanlı, kıymalı börekler, dondurmalar kendi mutfaklarımızda halen yerlerini korumakta…
Onun hatırasına ilk tarfimiz onun unutulmazı Mafiş… Nur içinde yat anneanneciğim. Bu tatlıyı her yaptığımda seni sevgiyle anmaya devam edeceğim….
MAFİŞ
Arapça karşılığı ‘yok’ demekmiş ama bence siz anlamını bırakın da tadına bakın derim. Anneannemin sağlığında mafiş siz misafir ağırlandığını pek hatırlamayız. Yapılışı biraz zor ve zaman alsa da yemesi pek kolay ve çabuk olur.
Aşağıdaki ölçü için ben 8 kişilik diyorsam da siz bana inanmayın, 6 kişi için idealdir. Yok ben tatlı çok severim daha yaparken yiyenlerdenim derseniz ona karışmam.
MALZEMELER:
1 yumurta
1 yumurta kabuğu dolusu sıvı yağ
1 yumurta kabuğu dolusu sirke
1 fiske tuz
Aldığı kadar un
Şerbeti İçin : (şerbeti önceden hazırlayıp soğumaya bırakıyoruz)
2bardak şeker,
1,5 bardak su,
yarım limonun suyu
Yukarıdaki malzemelerle elimize yapışmayacak kıvamda bir hamur tutuyoruz. Yarım saat nemli bezle örtülü olarak dinlendiriyoruz. Tezgahı unladıktan sonra ikiye ayırdığımız hamuru 2-3mm. kalınlığında açıyoruz. Daha sonra açılan hamuru önce bir yönde sonra diğer yönde 2-3 parmak genişliğinde şeritler halinde kesiyoruz ve fiyonk şekli verip, unlanmış bir tepsiye diziyoruz.. Üzerine nemli bez örtüp, kızartma tavamızı hazırlıyoruz. Yağ iyice kızınca mafişleri alt üst birer kere çevirerek kızartıyoruz. Tavadan çıkartıp hemen soğumuş şerbete atıyoruz. Mafişler süzüldükten sonra servise hazırdır.
Allah rahmet eylesin, nurlarda yatsın.. Anneanneni hep mutfakta hatırlarım.. Ne tatlı kadındı..:(