İçeriğe geç

Soğan Hakkında

Mutfaklarımızın olmazsa olmazı, yemeklerimizin temel taşlarından soğan hakkında hepimizin az çok bilgisi vardır. Hep birlikte bu bilgilerimizi tazelemeye ne dersiniz?

Soğan, A, B ve özellikle de C vitamini, ayrıca fosfor, iyot ve kükürt gibi vücuda çok faydalı maddeler içerir. Çiğ olarak salatalarımıza, pişmiş olarak da et ve sebzelerimize vazgeçilmez tatlar veren eşsiz bir besindir. Kırmızısı, sarısı, beyazı, tazesi, kurusu birçok çeşidi vardır. Taze soğan: Yeşil soğan dediğimiz soğanı salatalarda çiğ olarak bazı yemeklerde de mesela taze bakla, bezelye pişmiş olarak tüketilir.

Arpacık soğan: Zeytinyağlı yemeklerde kullanılabildiği gibi etle beraber yapılan yahnisi daha çok bilinir. Turşusu ve bazı yörelere has mezeleri yapılır.

Kışlık soğan yani kabuğu koyu kahverengi olan kuru soğan: Ülkemizde en yaygın üretilen soğan çeşidi olup kabukları sert içi de sıkı dokuludur. Bilinçli saklandığında bütün kış bozulmadan tüketilebildiği için kışlık soğan olarak bilinir. Diğer türlerine göre daha acıdır. Bütün yemeklerde kullanılabilir.

Sarı soğan: ( halk arasında beyaz soğan dense de beyaz soğan başka bir türdür.)Kabuğu daha açık renk olan ve ellediğinizde kuru soğana göre daha yumuşaktır ve içi de daha sulu ve katları daha gevşektir. Daha çok yazlık soğan diye bilinir ve kış şartlarında çabuk bozulabilir. Tatlı bir soğan türüdür, salata ve yemeklerde tüketilir. Tatlı olması tercih sebebi olmasına rağmen kavrulmaya gelmediği ve kolayca su saldığı için bazı yemeklerde özellikle de zeytinyağlı dolmalarda kullanılmaz.

Kırmızı soğan: Kabuğu mor olan bu tatlı soğan türünü genellikle salata ve mezelerde çiğ olarak kullanırız.  Bu soğanda kışlık soğana göre daha suludur. Ağustos sonundan itibaren mutfağımıza girer ve ancak çok iyi korunursa kışı geçirebilir. 
Beyaz  Soğan:
Kışa dayanıklı, sert ve sulu bir tür olup, diğerlerine oranla daha pahalıdır. Yemeklerde kullanıldığı gibi şifa için de tüketilir.

Faydaları:

Soğan, bedenin savunma sistemini güçlendirir. Halk arasında doğal antibiotik olarak bilinir. Soğuk algınlığı, öksürük, bronşit ve gastrit gibi enfeksiyon hastalıklarına iyi gelir.

Kötü kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürür, ama iyi kolesterol düzeyini artırır.

Kanser riskini azalttığı söylenir.

Kadın hastalıkları ve kemik erimesine karşı faydaları vardır.

İdrar söktürücüdür.

İştah açar.

Damarları açar, kalbi güçlendirir.

Saklanması:

Kışlık kuru soğanı serin ve rutubetsiz bir yerde 2 ay kadar saklayabiliriz. Rutubetli ortamlarda soğanlar çabucak filizlenir.

En iyi saklama koşulu file içinde, hava akımı olan uygun bir yere asarak saklamaktır. Soğanla patatesi yan yana tutmak da doğru değildir. Soğan patatesin neminden dolayı daha çabuk filizlenebilir.

Soğan kavururken yanmaması için kısık ateşte kavurmak ve acele etmemek gerekir.

Kestiğimiz soğanın yarısını saklamak için kesik tarafına hafifçe tereyağı sürmekte yarar var.

Soğan ayıklarken gözlerinizin yanmaması için su dolu bir kabın içerisinde ayıklamak veya ağzımızda su bulundurmak önerilebilir.

Bu konuda sizin bildiğiniz başka yöntemler varsa paylaşmanızı bekliyoruz.

3 Yorum leave one →
  1. 22 Mayıs 2017 14:51

    soğan zayıflatır mı?

    • 28 Mayıs 2017 13:14

      Merhaba bu konuda kesin bir bilgim yok ancak detoks diyetlerinde soğan corbası olduğunu biliyorum.

  2. NURİ HAKAN TATAROĞLU permalink
    13 Temmuz 2013 14:11

    Yazmış olduğum Soğana Dair şiirimin okunmasını dilerim. NURİ HAKAN TATAROĞLU gurme halk ozanı şair yazar gezgin araştırmacı
    SOĞANA DAİR
    SARI YEŞİL VE BEYAZDIR DOKUSU
    KESERKEN YERKEN RAHATSIZ EDER KOKUSU
    SOĞAN İLE LEZZETLİ OLUR DOMATES SOSU
    SÖYLENİR SAĞLIĞA FAYDALI OLDUĞU HUSUSU
    KULLANILIR SOĞAN YILIN ÇOĞU GÜNÜ
    KOKUSUNDAN TADINDAN BİLİNMEKTEDİR ÜNÜ
    PAZARDA MANAVDA MARKETTE DAİMA BULURSUN BU ÜRÜNÜ
    SOĞAN İLE DOLUDUR BAZI EV VE BAHÇELERİN ÖNÜ
    SOĞAN İLE YENİLİR ET KÖFTE BALIK PİYAZ
    SOĞANLI ET YAHNİSİNİN TARİFİNİ ANLAT VE YAZ
    SOĞANIN FAYDALARINI OKUYUN ARAŞTIRIN BİRAZ
    BOLCA SOĞAN YİYİN ETMEYİN NAZ

Yorum bırakın