İçeriğe geç

Yumurta hakkında bilinmesi gerekenler

Yumurta ile ilgili bilmemiz gerekenler:

Yumurta, anne sütünden sonra, insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran neredeyse tek besindir.
Yumurta değerli bir demir kaynağıdır ve demirin büyüme, gelişme ve hastalıklardan korunmada önemli rolü vardır.
Anne adayları da her gün bir yumurta tüketmelidir. Düzenli tüketilen yumurtanın; kanser, kalp-damar hastalıklarından korunmada ve bunların tedavisinde, sindirim sisteminin sağlığı için faydalıdır. Menopoz sıkıntılarının hafiflemesinde, osteoporozun önlenmesinde etkili olduğu bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır.
Düzenli şekilde yumurta tüketen genç bayanlarda, ileriki yaşlarda göğüs kanseri görülme riskinin azaldığı saptanmıştır. Felç olma riskini azaltır. Göz sağlığını korur. Düşük kalorilidir. 12 ayrı vitamin içerir ve en kolay sindirilen ve en kolay elde edilebilen protein kaynağıdır.

Yumurta haşlarken

Rafadan yumurta: Oda sıcaklığındaki yumurtayı kaynamaya başlamış suda 2 dakika bekleterek elde edebilirsiniz. Akı az pişmiş, sarısı iyice sulu olur.

Kayısı yumurta: Oda sıcaklığındaki yumurtayı kaynamaya başlamış suda 3-4 dakika bekleterek elde edebilirsiniz. Akı iyi pişmiş, sarısı akmayacak kadar yumuşak olur.

Katı yumurtayı: Aynı şartlarda 6-7 dakikada olur. 10 dakikadan fazla haşlanan yumurtanın sarısı siyahlaşır ve dilimlerken dağılır.

Yumurtanın haşlanırken patlamasını önlemek için tepesine iğne ile birkaç delik açın. Böylece su rahatlıkla içeriye girer ve yumurtanın patlamasını önler. Yumurtayı haşlarken suyun içine bir tatlı kaşığı sirke koyarak yumurtanın çatlamasını önlemiş olursunuz.

Yumurtaları kolayca soymak için haşlarken suyuna bir miktar tuz atın ve kaynar sudan çıkardıktan sonra hemen soğuk suya tutulup biraz bekletiniz.

Ek bilgi: Köy yumurtalarının haşlanma süresi piyasadaki sanayi tipi yumurtalara göre biraz daha fazla zaman alıyor.

Yumurta satın alırken

* Kabuğu temiz, kendisi iri olmalıdır. Kırık ve çatlak yumurtalar alınmamalı.
* Yumurta, buzdolabının özel bölümüne sivri kısmı alta gelecek şekilde yerleştirilmelidir. Bu şekilde 10 gün saklanabilir.
* Taze yumurtanın sarısı, akı tarafından küre şeklinde sarmalanmıştır. Kabuğu pürtüklüdür.
* Bayat yumurta kırıldığı zaman sarısı hemen dağılır ve akıyla karışır.
* Yumurta ışığa tutulduğu zaman taze yumurtanın sarısı ortada gözükür; yumurta bayatladıkça sarısında kabuğa doğru bir kayma görülür.
* Taze yumurta suya atıldığında dibe çöker, bayatladıkça yukarı doğru çıkar.

Yumurta lekesi

Yumurtalı bulaşıklar ılık suyla yıkanmalıdır. Çünkü yumurta kokusu ılık suda daha çabuk yok olur. Yumurta lekesini çıkarmak için önce soğuk suda bekletmeli sonra ılık sabunlu su ile yıkamak gerekir.

 

No comments yet

Yorum bırakın