İçeriğe geç

Portakal Çiçeği Reçeli

23 Nisan 2020

img-20200423-wa0002

Uzun zaman sonra yine sizinleyim dostlar. Tarif vermek için yeni bir şey denemeyi beklediğimi bilirsiniz. İşte yine öyle günlerden biri. Yine bilirsiniz ki çeşit çeşit reçel tarifim olmasına rağmen artık tüketmemeyi tercih ediyor ve özellikle çocuklara verilmemesini öneriyorum. Alışkanlık olmazsa aranmıyor aslında. Buna rağmen doğanın tam da içinde yaşamaya başlayınca neredeyse her meyveden olduğu kadar her çiçekten de reçel yapıldığını öğreniyor insan. Gülü, gelinciği, reyhanı denemişliğim, ıhlamuru tadıp beğenmişliğim vardı ama portakal çiçeğini denememiştim. Ben olsa olsa portakal kabuğundan anneanne usulü reçel, https://mutfakpenceremden.com/2013/01/11/anneannemin-portakal-receli/ ya da portakal likörü https://mutfakpenceremden.com/2016/03/07/portakal-likoru/yapar dostlara hediye ederim. O da bu yıl hiç kısmet olmadı.

Urla’da edindiğimiz bizi sarıp sarmalayan yeni dostlarımızdan sevgili Yonca,  dün kendi portakal ağacından topladığı bir külah dolusu portakal çiçeğiyle mutlandırdı bizi. Külahı açar açmaz içeri dolan kokuyu tarife gerek yok sanırım. Suyu çok faydalıymış bu çiçeklerin ama hidroliz tekniğiyle nu suyu elde etmek benim işim değil . Bunu ancak Yonca gibi bu işlerden anlayan biri yapabilir.Kendisinin hünerleri arasında bitkilerden esans çıkarmak da vardır laf aramızda. Her neyse kaldım mı ben bir bardak portakal çiçeği ile baş başa. Hemen reçel tarifi araştırmaya giriştim. En kolay gelenini denedim. Toplamda yarım su bardağı kadar bir reçel elde ettim. Verilen tarifin yarısı kadar şeker kullanmama rağmen çok tatlı oldu. Tariflerde hep limon tuzu katın derler ama ben onu da kullanmadığım için limon sıkarak ekşilik katmıştım. O da az gelmiş. Şimdi size tarif ederken biraz daha oynayarak vereceğim ölçüyü. Bu arada arkadaşımız bu hazırladığım azıcık reçeli şerbet özü gibi kullanırsam, yani bolca sulandırıp soğutarak içersem sağlığımıza yaralı olduğunu söyleyince pek keyiflendim. Reçel yerine limonata gibi içmek harika bir fikir.

20200422_175112

Ben tarif edeyim siz nasıl arzu ederseniz o şekilde tüketebilirsiniz. Tabii bunun için yakınlarınızda bir portakal bahçesi olmalı. Portakal çiçeklerini ağacın dibine çarşaf yayarak toplayanlar var. Ağaçlar bütün çiçeklerini meyveye dönüştürse bile bunların birçoğunu dallar taşıyamıyor ve meyveler  dökülüyor. Bu nedenle köylüler ya ağaç çiçekteyken ya da meyveler gelip olgunlaşmadan seyreltmeye giderler. Yani biraz çiçek eksilmesi ağaca zarar vermezmiş. Üstelik okuduklarıma göre bazı ülkelerde portakal çiçeği suyu olmazsa olmaz ikramlar arasındaymış. Her gün yeni bir şey öğreniyoruz.

Geleyim tarife:

Portakal çiçeklerini incitmeden yıkadım.

1 su bardağı portakal çiçeğinin üzerine 1su bardağından bir parmak az şeker koyup bir gece beklettim. Aynı çilek reçeli yapar gibi. Ertesi sabah su vermesini bekledim ama öyle bir şey olmadı ve ben 1 su bardağından biraz az su ekleyerek reçel kıvamına gelene kadar kaynattım; ilk defa denediğim için ne çıkarsa bahtıma diyerek. Portakalın kokusu biraz ağır gelince bu kez içine bir diş sakız dövüp ekledim. Reçellerimin çoğuna sakız eklerim. Ateşten almadan önce 2 çorba kaşığı dolusu taze limon SUYU koydum. Sanırım çok daha fazla koyabilirmişim  Görüntü çiçeklerin tazecik halinden çok farklıydı ama tadı güzel oldu.img-20200423-wa0006

Denemek isteyenlere gelsin. Afiyette kalınız.

Portakal çiçeği faydaları nelerdir /Bu  bilgiler alıntıdır

Portakal kış mevsimin en özel meyveleri arasında yer almaktadır. Portakal suyu, portakal reçeli, kabuklarından çay gibi portakalı mutfağımızda bolca kullanmaktayız. C vitamini açısından oldukça zengin olan portakalı en çok çocuklar sevmektedir. Kış boyunca hasta olmamak için bir öğün meyve saatimiz olaması gerekmektedir.

Ayrıca portakalın diğer faydası da B vitamini oldukça yüksek olmasıdır. Magnezyum, kalsiyum, potasyum bulunmaktadır. Kabuklarından portakal esansı yapılmaktadır. Yine çiçeklerinden de esans yapılıyor.

Portakal çiçeğinin ayrıca güzel kokusu kozmetik ürünlerinin vazgeçilmezidir. Vede çayı yapılmaktadır. Kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Bir çok aktarda portakal çiçeğini ve portakal yağını bulabilirsiniz.

Faydası nedir, sağlık, şifalı bitkiler hepsi ve daha fazlası için linkimize tıklamayı unutmayınız.

Ayrıca ıhlamurun faydaları nelerdir? yazımız içinde linke tıklaya bilirsiniz.

Portakal çiçeği faydaları nelerdir

Portakal çiçeği faydaları

Kaynatılarak çiçekleri içildiği zaman spazm gidermesinde yardımcı olmaktadır.

Damarlar için faydalıdır. Sertleşme ve felci önleyici etkisi bulunmaktadır.

Grip, soğuk algınlığı için faydalıdır.

Sinir bozukluğu ve yorgunluk için iyidir.

Cildiniz içinde fayda sağlamaktadır.

Karaciğer içinde faydalıdır.

Portakal çiçeği çayının faydaları

Kilo vermenizde yardımcı olacaktır.

Güçlü bağışıklılık sistemi içinde faydalıdır.

Enfeksiyonları önleyici etkisi vardır.

Vücudu rahatlatıcı etkisi vardır.

Toksinlerden arınmaya yardımcı olmaktadır.

Portakal çiçeği çayını nasıl demliyoruz

Sıcak suyun içerisine bir tutam portakal çiçeğini ekleyerek demliyoruz. İsterseniz kabuğunu da ekleyerek içebilirsiniz.

Not: Alerji durumunuz var ise doktorunuza danışmadan tüketmeyiniz.

No comments yet

Yorum bırakın