Patlıcanlı Börek/Yufka ile
Yıllardır, aile mutfağımıza sadık kalarak yaptığım” patlıcanlı böreğin” üstüne patlıcanla yapılan başka börek tanımazdım. Patlıcan kullanılarak yapılan başka börek yememiştim.Varsa yoksa geleneksel tarifimiz.Annemin patlıcanlı böreği Doğrusu, yıllar sonra ilk defa bir fırında patlıcanlı poğaça/ börekitas görünce bile şaşırmıştım. Ama hakkını vermek de lazım gerçekten pek güzel yapıyorlar. Şimdilerde mümkün olduğunca daha az yağ kullanmayı tercih ettiğimden, böreklerimde de bazı değişiklikler yapıyorum. Artık yağlı hamurlar yerine hazır yufka kullanmayı hatta tam buğday yufkası kullanmayı yeğliyorum. Ama bu yufkayı ancak çiflikten getirtebildiğim için her zaman elimin altında bulamıyorum. Şimdi tarif edeceğim beyaz peynir ve közlenmiş patlıcanı harç olarak kullandığım pratik bir böreğim var ki inanın insanın bir daha bir daha yiyesi geliyor. Yapılışı hiç de zor olmayan, buzluğunuzda saklayıp, gerektiğinde pişirebileceğiniz bu böreğin yapılışını neredeyse herkes bilir ama malzemeleri biraz değişiktir. Böreğimi bazan teflon tavada alt üst çevirerek aynen gözleme gibi pişiyorum bazan da kalın sigara böreği gibi sarıp fırında pişiriyorum.
Bu demek değildir ki Annemin patlıcanlı böreğinden vazgeçtim. onun yeri bambaşkadır. Yanında buz gibi karpuzla, sofralarımın baş tacıdır.
Gelin bugün Ramazan sofraları, özellikle sahur için hafif bir börek yapalım.
MALZEMELER:
4 adet yufka/ Yaklaşık 6 adet 20 cm. çapında yuvarlak börek için. Ya da 16-20 adet fotoğraftaki gibi sarılmış fırın börekleri için.
1 kg. kadar bostan patlıcanı
200 gr. beyaz peynir
karabiber
8 çorba kaşığı sıvı yağ
*Eğer böreğimi fırında pişireceksem o zaman : yufkaların arasına sürmek için 1 yumurta ve 1 çay bardağı su ilave ediyorum. O zaman sıvı yağ, su ve yumurtayı çırparak kullanıyorum.
YAPILIŞI:
Patlıcan harcı:
Patlıcanları közleyip aluminyum olmayan bir süzgeçte suyunu süzdürüyoruz. Süzülen patlıcanları bıçak yardımıyla iyice ince kıyıyoruz. Arzu eden robottan da çekebilir. Rendelenmiş veya çatalla ezilmiş beyaz peynirle karıştırıp harcımızı hazırlıyoruz. Tatlandırmak için gerekliyse tuz ama muhakkkak karabiber ekliyoruz. Tabii isterseniz bu harcı annemin patlıcanlı böreğindeki gibi kıyma ile de hazırlamanız mümkün.
Tavada şipşak börek:
Ben genellikle ince krep tavası veya daha büyük yapmak istersem büyük tavalarımdan birini kullanıyorum. Her 1 börek için, yufkamdan, kullanacağım tavamın ağzından 4 parmak daha geniş 2 adet yuvarlak yufka kesiyorum. Bunların birini azıcık yağladığım tavama yerleştiriyorum, Yufkamın kenarlarından kalan parçalardan, tavamın sadece dibine bir parça daha koyarak dip kısmını güçlendiriyorum.Üzerine harcımı sürdükten sonra önceden kestiğim yuvarlak yufkamı kapak olarak yerleştiriyor,fazlalıkları kenarlardan alta doğru sıkıştırıyorum. Tavamın dibine yerleştirmiş olduğum ve kenarlarından sarkmakta olan yufkaları da katlayarak böreğimin üzerini örtüyorum. İlk önce üzerine bir kapak kapatıp 3-4 dakika sonra bir tabak yardımıyla alt üst ederek üzeri açık olarak pişirmeye devam ediyorum. Bu, kesinlikle özel veya yeni bir teknik değildir. Birçoğumuzun evinde, ocak üzerinde buna benzer şipşak börekler yapılır. Herkesin kendine göre bir börek döşeme şekli olabilir. Mühim olan burada yufkanın az kullanılması ve böreğin mümkün olduğu kadar ince olmasıdır. Ben bu şekilde hazırladığım böreklerimi hemen pişirmeyeceksem,bir tabağın içine ters çevirip üzerine bir kat naylon üzerine diğer böreğimi koyuyorum ve bu şekilde takrarlayarak bir kaç börek birden derin dondurucuda saklayabiliyorum. Ani durumlarda kat kat istediğim kadar alıp pişiriyorum. Tabii böreğimi koyacağım tavamı hafifçe yağlamayı unutmuyorum. Böreğinizi çözülmeden de pişirebilrsiniz, o zaman üzerine kapak kapatıp ateşinizi iyice kısık tutmalısınız.
Fırında tane börek:
Bunun için de 1 yufkayı tezgaha yayıp üzerine önceden çırptığım 1 yumurta, su ve sıvı yağ karışımından sürüyorum. İkinci yufkayı da üzerine serdikten sonra yufkamdan duruma göre, fotoğrafta olduğu gibi ister 8 ister 10 tane üçgen kesiyorum. Geniş kenara harcı koyup kenarlarını katladıktan sonra geniş bir sigara böreği gibi sarıyorum. Üzerine tekrar kalan sıvıdan biraz sürüp,bıçakla şekildeki gibi hafifçe yarıyorum. Böylece hem böreğim daha kolay pişiyor hem de şık görünüyor.
Afiyet Olsun!