Yeşil mercimek ekmeği üstelik glutensiz
Merak buyurmayınız, fazla masal anlatmadan tarifi vereceğim bu kez. Zira bu ekmeği yediğimiz, anlattığımız sonra da yaptığımızdan beri herkes tarif sormakta, hadi yaz hadi, hadi demekte. Yine de bir iki çift sözle gönderme yapmadan duramayacağım. Urla’da çok fazla İstanbul göçmeni var. Bunların arasında tam Urla merkezde Malgaca Pazarı’nın içinde “Kadıköy Kafe” adında bir aile işletmesi de var. Sık sık kahvaltıya, yemeğe gittiğimiz yerlerden biri de burası. Gide gele eşim ve kız kardeşimin glutensiz beslendiğini öğrendiler. Sanırım bizimkiler gibi gluten diyeti yapan çok müşterileri olunca onlar da menülerine bazı eklemeler yaptılar. Bunlardan biri de şaşırtıcı lezzetiyle dikkatimizi çeken yeşil mercimekli ekmek. Hemen tarif alındı ve kız kardeşim ve benim mutfağımda denemeler yapıldı. Tadıma geçildi. Beğenildi. Hem de çok. Buyrun, temel malzemeleri birlikte görelim, yapılışı deseniz çok kolay, aynen kek yapar gibi, ancak pişirirken az dikkat gerekiyor. Kolay gelsin…
1 su bardağı yeşil mercimek ( bir gece önceden soğuk suda ıslatılmış ve süzüldükten sonra iri un kıvamına gelene kadar rondodan çekilmiş)
1 su bardağı kaşar, beyaz, İzmir tulum peyniri rendesi ( sadece birini kullanmak da mümkün)
4 yumurta
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı irice kırılmış ceviz içi
1 çay bardağı badem unu ( arzuya göre)
Ben kendi ekmeğime 2 çorba kaşığı da susam ekledim, nefis oldu.
2 çay kaşığı kabartma tozu
Tarifi verenler aslında bu ekmeğe
maydanoz, dereotu ve hatta taze soğan bile koymuşlardı. Kardeşim aynı onlar gibi yaptı, ben illaki bir değişiklik yapayım dedim ve ekmeğimde yeşilleri kullanmadım. Her ikisi de buzdolabında üzeri kapalı olarak birkaç gün tazeliğini koruyor ve afiyetle yeniyor.
Pişirirken dikkat!
Aynen kek yapar gibi önce yumurtaları çırparak başlayıp sonra diğer malzemeyi ekleyerek hazırladığımız ekmeğimizi soğuk fırına atıyor ve sonra fırını 170 dereceye açıyoruz. On dakika kadar ekmeğin kabarmasını bekledikten sonra hemen üzerine bir tepsi sürüyoruz ki ekmeğimiz in üzeri hemen kızarmasın ki içi iyice pişebilsin. Yaklaşık 30 dakika sonra bu tepsiyi tekrara çıkartıyoruz ve ekmeğimizin içinin piştiğine emin olana kadar fırında tutuyoruz. Ekmeğimize temiz bir bıçak saplayarak pişip pişmediğini kontrol edebiliriz. Fırından çıkan ekmeği bir tel ızgara üzerinde iyice soğuttuktan sonra dilimliyoruz.
Kahvaltıda veya çay saatinde afiyetle tüketiyoruz.