İçeriğe geç

Minestrone / İtalyan usulü sebze çorbası

03 Ocak 2012

 Minestrone,  İtalyanlar’ ın neredeyse pizza ve makarnaları kadar bilinen koyu kıvamlı bir çorbasıdır. Hoş, “minestrone” ye çorba demek de biraz haksızlık oluyor, çünkü içinde yok yok. Her türlü sebze, bakliyat, et ve hamuru bir arada yedirebildiğimiz oldukça doyurucu ve besleyici bir yemek olduğu için sofrada yanında pek bir şey aranmaz. İtalyanlar bu çorbayı yanında kızarmış ekmekle sunuyorlar. Bizim sofralarda da olsa olsa belki hafif bir börek veya salata eklenebilir. Bir tür tuzlu aşureye benzeyen bu çorbanın malzemelerine ekleme yapmak veya evde olmayan bir şeyi koymamak da mümkün tabii, çünkü “minestrone” İtalya’da da yörelere göre farklı malzemelerle yapılabiliyor. Bence bu çorbada dikkat edeceğimiz en önemli şey malzemelerin çok minik küp şeklinde kesilmesi ve kullanacağımız tavuk veya et suyu.

Anadolu’muzda benzer çeşitli sebze çorbaları yapılır. Kiminde nohut veya fasulye, kiminde pirinç veya mercimek sebzelere eşlik eder. Bazısına erişte veya kesme makarna ya da elde yapılan hamur parçaları da katılır.

Haydi buyrun mutfağa!

MALZEMELER:

8 kişilik

Bütün sebzeler minicik küp şeklinde kesilmiş olarak ölçülür.

½ *kase pirinç

1 kase haşlanmış kuru fasulye                     

1/2 kase kereviz

1 kase bezelye

1 kase kabak

1 kase patates

1 kase  havuç

1 kase pırasa

1 adet soğan

1 kase dolusu küp domates

veya ½ kase domates sosu

Tuz, karabiber

2 lt. kadar sulandırılmış tavuk veya kemik suyu

Arzuya göre 1/2 kase minik kıyılmış sucuk ve yine arzuya göre 1 kase erişte

2-3 defneyaprağı ve biraz maydanoz

*bkz. Fotoğraf

YAPILIŞI:

Bir tencereye bir miktar tereyağı veya arzu ettiğiniz bir sıvı yağ (margarin ve çiçek yağı kullanmanızı öneremiyorum) koyduktan sonra minicik kesilmiş havuç, patates, kereviz ve kabağı ekliyor ve kısık olarak, hafifçe yakmadan 5 dakika pembeleştiriyoruz.  Diğer yanda bir tavada yine iyice ince kıyılmış soğanları ve pırasayı hafifçe söndürüyoruz ve tenceredeki sebzelere ekliyoruz. Bu aşamada tencereye et veya tavuk suyumuzu ve domatesimizi de koyuyoruz. Biraz maydanoz ve birkaç defneyaprağından yaptığımız *buketi de ekledikten sonra çorbamızı kaynatmaya başlıyoruz. Kaynamakta olan çorbamıza beşer dakika arayla önce bezelye sonra haşlanmış kuru fasulye ve en son pirinci ve arzu edersek de minik kestiğimiz sucukları ilave ediyoruz. Yaklaşık 30-40 dakika kadar pişirdikten sonra tuz ve karabiber ile tatlandırıyor içinde bulunan yeşillikleri de kepçeyle alıyoruz. Sebzeler çiğ kalmamalı ama püre de olmamalı. Bu yüzden ara sıra kontrol etmek şart.

Servis yaparken üzerine biraz minik kıyılmış taze soğan veya sarmısağın yeşilini bunlar yoksa da maydanoz serpebilirsiniz. Bir öneri de sofraya bir kase içinde sert keçi peyniri veya parmesan rendesi getirmeniz. Çorbanıza ayrı bir lezzet katacaktırlar.

*Maydanozun sapıyla defneyaprakları ve maydanoz yapraklarını bağlıyoruz ki çorbamızın pişmesi sırasında istediğimiz an kolayca dışarı alabilelim.

Afiyet Olsun!

No comments yet

Yorum bırakın