Soğan Çorbası
Gribin ve soğuk algınlıklarının sıkça görüldüğü şu günlerde, her derde deva *“soğan” ı bolca kullanarak yapacağımız soğan çorbasının geçmişi çok eskilere dayanıyor. Esasen Fransız Mutfağı’nın bir klasiği sayılsa da Güney Avrupa’da yüzyıllardır yapılmış olduğu biliniyor. Yurtdışı seyahatlerimizden birinde tam yerinde içtiğim bu çorbanın tadı hala damağımdadır. Orijinalinde pişirilirken içine bir miktar beyaz şarap katılıyor ve bu da çorbaya değişik bir lezzet veriyor. Ancak bunun yerine fazla olmamak şartıyla, sadece bir iki kaşık sirke katmak da mümkün. Soğan çorbasını önceleri kendi mutfağımda özellikle misafirlerim için hazırlardım ama soğanın faydaları o kadar çok ki, bu çorbayı da artık günlük yemeklerimin arasına dahil ettim.
En önemli özelliği üzerine konan kızartılmış ekmek dilimi ve peynir rendesi olan soğan çorbası restoranlarda içileceği kaplarla birlikte fırınlandıktan sonra sunuluyor. Bu yüzden hem kasesi hem de kendisi çok sıcak olan bu çorbayı biraz bekletip içmek gerekiyor. Çok zormuş zannedilse de yapılışının herhangi bir çorbadan farkı yoktur, hatta daha da kolaydır. Soğan çorbasını bir iki ufak değişiklikle davet çorbası haline getirmek de mümkün. Şöyle ki; Çorbamızı tek tek porsiyonlar halinde ısıya dayanıklı kaselere döktükten sonra üzerlerini milföy hamuru ile kaplayıp fırına verebiliriz. Fotoğrafta da görebileceğiniz gibi hamurun ortasını önceden deliyor ve üzerine de bolca peynir rendeliyoruz.
MALZEMELER:
6kişilik
6-7adet orta boy beyaz soğan
1 diş sarımsak
1 ¼ lt. kemik /tavuk suyu
2 çorba kaşığı un
100 gr. tereyağı
Tuz, karabiber
Bir fiske kekik
2 kaşık sirke veya orijinalinde olduğu gibi 1 çay bardağı beyaz şarap
Parmesan, gravyer veya emmental peynirlerinden biri. (eriyebilen bir kaşar peyniri de olur ancak taze kaşar veya dil peynirini pek önermem, çünkü eridiklerinde boğazınıza dolanabiliyorlar)
Soğanları ince piyazlık doğruyoruz.
Tencereye bir miktar tereyağı koyduktan sonra kısık ateşte soğanları ve sarımsağı pembeleşene kadar iyice söndürüyoruz.
Soğanlar yumuşayıp pembeleşince unu ekleyip biraz da unla beraber un renk alana ve kokusu çıkana kadar yine kısık ateşte kavuruyoruz.
Ardından soğuk olarak et veya tavuk suyunu, tuz, biber, kekik, şarap veya sirkesini de ilave edip, iyice karıştırıyor,çorbamızı kaynatıyoruz.
Yaklaşık 20 -25 dakika sonra soğanlar iyice pişmiş ve çorbamız hazır olacaktır.
Gelelim servise:
Servis için ısıya dayanıklı kaseleriniz varsa:
1-Çorbanızı kaseye koyduktan sonra üzerini milföy hamuru ile kapladıktan sonra üzerine peynir rendeleyip fırınlayabilirsiniz.
2- Çorbanızı kaseye koyduktan sonra üzerine ince bir ekmek dilimi yerleştirip ve yine peynir rendeleyip fırınlayabilirsiniz.
Eğer ısıya dayanıklı kaplarınız yoksa o zaman çorbayı kaselere boşalttıktan sonra üzerine, önceden ızgarada kızarttığınız peynirli ekmekleri koyup servis yapabilirsiniz.
Afiyet Olsun!
*Soğanın yararları için “mutfak bilgileri” sayfamıza bakabilirsiniz.
meslegın stajını yapar iken ustam bu çorbanın yapılışını sadece bana göstermişti.yapılırken biraz burun kıvırmıştım içimden bu ne ya diye.ama içince….ohh yok boyle bir sey :)) not:rokfor iyi gider aroması daha uyumlu kanımca.tarıfı verenede elıne ve emegıne saglık.
bunu pişirdiğinde bizi de çağırsaydın ya!
Gerçekten çok kolay hemen yapabilirsin,gribe süper.