Kaesekuchen/Alman Usulü Klasik Peynir Keki
Anımsarsanız, daha önce “cheescake” hakkında birşeyler yazmış,ıslak ve meyveli Amerikan usulü bir “cheescake” tarifi etmiştim. Bugün de size Alman usulü diye bildiğimiz ve pastadan çok ıslak bir keki andıran ve kolaylıkla dondurup saklayabileceğimiz, yanında dondurma veya krema ile servis edebileceğimiz çok lezzetli bir cheescake yapılışını paylaşacağım. “Kesekuchen” Almanya’da iyi bir kafede, kahve yanında gelebilecek olmazsa olmaz klasik tatlılardan biridir. Almanlar, en az yüzyıl öncesinden gelen, alışılagelmiş tariflerinde Quark dedikleri süt kaymağını kullanırlar. Bunun için günümüzde, çiğ krema, ricotta peyniri veya tuzsuz süzme yoğurt da kullanılabiliyor. Ben yıllardır kullandığım malzemelere göre uyguladığım ölçüyü birebir veriyorum.
Kolay gelsin!
MALZEMELER:
8kişi için
26-28 cm. çapında çemberli kalıp
Taban Hamuru/Mürbeteig:
200 gr. un
75 gr. tereyağı
75 gr. toz şeker
1 yumurta
Dolgusu
7 adet yumurta, akı sarısı ayrılmış
250 ml. çiğ krema
250 gr. tuzsuz süzme yoğurt veya 250 gr. ricotta peyniri
100 gr. erimiş, ılık tereyağı
150 gr. toz şeker
1 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı nişasta
1 çay kaşığı vanilya ve arzuya göre birkaç damla badem esansı
1 limonun kabuğunun rendesi
YAPILIŞI:
-Taban için hamurumuzu hazırlıyoruz ve en az yarım saat buzdolabında dinlenmeye bırakıyoruz. Daha önceden derin dondurucuda bekletilmiş hamur da kullanılabilir.
-En az 26 en fazla 28 cm. çapında kenarı açılabilen kek kalıbımızın her yanını hafifçe yağlayıp üzerine biraz galeta unu veya un serpeliyoruz.
-Hamuru elimizle iyice incelterek kalıba yayıyoruz. Kenarlarını da yaklaşık 2,5- 3 cm. kadar yükseltiyoruz.
-160 derece fırında 15 dakika pişirip fırından alıyoruz.
-7 yumurtanın sarısını150 gr. şekerle iyice köpürtüyoruz. Yağı ekliyoruz.
-Yoğurt veya peyniri ve çiğ kremayı, vanilya, nişasta ve unu ekleyip mikserde iyice karıştırıyoruz.
-Fırını 180 dereceye ısıtıyoruz.
-Diğer yanda 7 yumurtanın akını bir fiske tuzla kar haline getiriyor ve bir tahta veya silikon kaşıkla diğer karışıma yavaşça yediriyoruz.
– Hazır olan dolgumuzu pişmiş hamurumuzun üzerine döküp kalıbı hafifçe silkeleyerek dolgunun yerleşmesini sağladıktan sonra fırında yaklaşık 40-45 dakika pişiriyoruz.
– Bu kekin önemli özelliği fırındayken kabarıp fırından çıktığında sönmesidir. Bu sizi korkutmasın. Bu kekin tipik görüntüsüdür. Hatta bazen yumurta karı kremaya iyi karışmamışsa kekimizin üzerinde ufak çatlaklar da olabilir. Bu da alışılmış bir görüntüdür.
Bu kek/pasta yanında çırpılmış şekersiz krema veya vanilyalı dondurma ile ikram edilebilir.
Bir gece buzdolabı veya serin bir yerde bekledikten sonra hem kesimi daha kolay olur hem de kıvamı tam oturur. Buzdolabında 3-4 gün derin dondurucuda 3-4 hafta rahatlıkla saklanabilir.
Afiyet Olsun!
Çiğ kremayı nereden alabiliriz ?
Bütün marketlerde mevcut.:))