İçeriğe geç

Sopamontante

19 Haziran 2012

Şimdi bu başlığı okuyanların “ Bu da ne?” dediğini inanın duyuyorum. Aslına bakarsanız, restoran menülerinde veya tv. programlarında yemeklerin öyle anlaşılmaz takma isimlerle sunulmasından pek hoşlanmam. Yemeğin ismi azıcık da olsa içindekilerden ipucu vermeli diye düşünürüm. Ama dikkat ederseniz burada da öyle olmuş. Kullanılan malzemeler yemeğin  adında  gizlenmişler. Şöyle ki; bu yemeği hazırlayıp ilk sofraya getirdiğimde kızım ve eşim yemeği ismini sordular ama bildiğim bir ismi yoktu, çünkü tamamen elimde olan malzemelerle şık bir şey yapmak istediğim anda ortaya çıkmıştı. Bir de sunuş için “Tschibo” mağazasından aldığım süsleme kaplarını kullanmak istemiştim. Bunun üzerine baba- kız patates ve somon kelimeleriyle yemek ismi yaratmaya başladılar ve sonunda eşim “sopamontate” yi öne sürünce önce gülme krizine tutulduk sonra da oybirliğiyle kabul ettik. Böylece yemeğimizin  adı ile beraber  eğlenceli bir de anısı oldu.”

“So pa mon ta te”  , kısaca somon balıklı patates salatası.

Bu sıcak yaz günlerinde artık soğuk yemekler ve salatalar yine sofralarımızın gözdesi oldular. Eğer hem pratik hem de besin değeri tam bir yaz yemeği denemek isterseniz hiç durmayın denerim.

MALZEMELER:

4-5 kişi için

4-5 adet orta boy patates

400 gr. kadar kılçıksız ve derisi alınmış somon fileto veya aynı miktarda ton balığı konservesi

3 sap taze soğan

1 kase kıyılmış maydanoz

2 adet salatalık turşusu

Tuz, karabiber,

1 tatlı kaşığı hardal

Yarım limon suyu

1 yemek kaşığı nar ekşisi

YAPILIŞI:

Ben kendi yaptığım usulü anlatacağım ancak herkes kendi pişirme tekniğini uygulayabilir.

İyice yıkanmış ve kabukları mutfakta kullandığım sebze temizleme fırçası ile fırçalanmış patatesleri düdüklüye yerleştiriyoruz. Üzerlerini yarı yarıya örtecek kadar su koyduktan sonra düdüklümüzün sebze haşlama sepetini ayağıyla birlikte düdüklüye yerleştiriyor ve balığımızı da bütün olarak sepete koyuyoruz. Alttaki su kesinlikle balığa değmemelidir. Ton balığı için pişirmeye gerek yok tabii.Buhar çıktıktan yaklaşık 10 dakika sonra ocağı kapatıyoruz. Patatesiniz iri ve taze ise bu süre uzayabilir, veya küçükse de azalabilir. Tencerimizin kapağını açtıktan sonra balığı dikkatlice bir tabağa alıyoruz. Haşlanan patateslerin ılınmasını beklerken sosumuzu hazırlıyor, maydanozları ve taze soğanlar, turşuyu kıyıyoruz. Ayıklanmış ve küp kesilmiş patatesler tam soğumadan sosla buluşturuyor ve parçalara ayırdığımız balığımızla karıştırıyoruz.

Ben bu yemeği daha şık bir hale getirmek için fotoğrafta gördüğünüz gibi bir kalıp yardımıyla servis yapmayı tercih ettim.

Yanına ne gider:

Bolca mevsim salatası ve zeytinyağlı bir sebze yemeği yeterli olacaktır. Çünkü balık ve patatesten bu öğün için gerekli protein ve karbonhidratları almış oluyoruz.

Afiyet Olsun!

Reklam
4 Yorum leave one →
  1. Semra Turgut permalink
    07 Temmuz 2012 14:57

    Helal olsun sana,güzel bulmuşsun .Hem şık hem lezzetli.

  2. 19 Haziran 2012 14:14

    Çok şık ve bu lezzeti tanıyan biri olarak mutlaka denenmeli derim. Ben sizi takip ediyorum ama isminizi bilemeden:) olsun böyle de hiç bir şey kaybetmiyorum. Somonu fırında, yanında da haşlanmış patetesi maydanoz ve taze soğan-limonla eşleştirirdim ya da yeşil salata üzerine ılıtıp koyardım, bu da farklı bir sunum olacak ve muhakkak deneyeceğim.Ellerinize sağlık:)

  3. 19 Haziran 2012 09:26

    Ne güzel bir isim bulmuşsunuz öyle:)sunumda çok güzel ellerinize sağlık

  4. fatos permalink
    19 Haziran 2012 08:50

    aklına ve ellerine saglık canım..:)

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: