İçeriğe geç

Kaymaklı Bulgur Pilavı

27 Haziran 2012

Hep yazıyorum ya, çiğ süte döndüğümüzden beri buzluğumda sürekli kaymak birikiyor. Ama ne kaymak sormayın gitsin. Sütümü kaynattıktan sonra buzdolabında iyice soğumasını bekliyor ve üzerinde oluşan kalın kaymağı bir kepçe yardımıyla toplayıp minik minik kaplarda donduruyorum ki gerektiğinde hemen kullanabileyim. Bazen hamur işlerinde bazen muhallebi yaparken kullanıyorum. Tabii kahvaltıda bal kaymak yemek isteyene de kaymağımız bulunuyor. Sağlıksız margarin ve diğer yağları tüketmektense inanın halis tereyağı gibi olan bu kaymağı tüketmekten çekinmiyorum.

Hazırladığım sebze yemeğime yan aradığım bir akşamüstüydü. Ne pilav için pirinç haşlayacak ne de bulgura soğan biber kavuracak vaktim yoktu. Anlayacağınız ya suya makarna haşlayacaktım ya da suya bulgur pilavı yapacaktım. Buzdolabını açıp da yeni süzdüğüm bir fincan kaymağın bana baktığını görünce dayanamadım ve kaptığım gibi yarısını tencerede kaynamakta olan suya boca ediverdim. Nazilli’den gelmiş iri taneli sarı bulgurumu da üzerine döktüm, biraz tuz, biraz pul biber ekleyip pişirdim. Demlenme esnasında kalan kaymağı da karıştırdım. Akşam sofrada “ne yavan bir pilav yapmışsın” demelerini bekliyordum ama hiç de öyle olmadı. Bulgur pilavına pek de bayılmayan eşimin bile gözüne girmeyi başardı bizim kaymaklı pilav. Üstelik ağızdan tarifini anlattıklarım deneyip de övgüler gönderince ben de sizinle paylaşmaya karar verdim.

Siz siz olun bence ertesi güne bir tabak ayırın ve ılık ılık yemeyi deneyin.

MALZEMELER:

4 kişilik

1 ½ su bardağı sarı iri pilavlık bulgur

3-4 çorba kaşığı süzdürülmüş süt kaymağı( tereyağı gibi kıvam almış yani dolapta bekleyince katılaşmış haliyle ölçüyorum)Eğer buzluktan indirecekseniz 2 Türk kahvesi fincanı kadar donmuş kaymak.

3 bardaktan bira fazla su.(Bu benim bulgurumun aldığı su miktarıdır)

Tuz, karabiber, pul biber

YAPILIŞI:

Kaynamakta olan tuzlu suyun içine ve kaymağımızın yarısını koyuyoruz. Yıkanmış süzülmüş bulguru da ekleyip suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Demlenmeye bırakırken kalan kaymağı da ekleyip pilavımızı afiyetle yiyoruz.

Reklam
4 Yorum leave one →
  1. filiz permalink
    14 Ekim 2012 22:25

    bende de kaymak çok birikiyor ama buzluğa atıp kullanma fikrine bayıldım çünkü çoğu zaman yazık oluyordu…ayrıca sütünüz kaynattıktan sonra buzdolabındamı soğutuyorsunuz ..sebebi nedir acaba vede ne bileyim faydası…FiLiZ

    • 16 Ekim 2012 08:56

      Merhaba, aldığımız süt çiğ süt ve her hafta yoğurt yaptığım için 4 kg. kadar kaynatıyorum,süt soğuyana kadar meydanda bekletiyorum ve üzerinde oluşan kaymağı hemen bir kaba alıyorum. Sonra buzdolabında da bir iki saat bekletince üzeri yeniden kaymak oluyor o kaymağı da diğerine ekliyorum ve ağzını kapatıp buzluğa kaldırıyorum.Börek,pilav ve kahvaltı için tereyağı olarak kullanabiliyorum. Hele bal kaymak isteyen olursa süper.Eğer sütünüzü buzdolabında bir gece bekletirseniz üzerinde oluşan kaymak kendi kendine kalınlaşıyor.Kaymağı her hafta ayrı ufak bir kaba koymakta yarar var çünkü aşağıya indirdikten sonra en çok 2 gün içinde tüketmek gerekli.:))

  2. 28 Haziran 2012 09:08

    Yumurtada yapıyorum arada ben kaymakla.
    Sağolsun Aysun un sütlerinin kaymağı.

    Ellerine sağlık.

    Bulgurseven anne Çiğdem

  3. 28 Haziran 2012 00:00

    ellerinize sağlık çok da kolaymış deneyeceğim. Bana Trabzon Maçka Yayalalarından tereyağı geliyor. Ben onunla deneyeceğim :))

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: