Zeytinyağlı Bezelye Tombik Kabak İçinde
İster inanın ister inanmayın bu yemek gerçekten de bir tesadüf sonucu ortaya çıktı. Anneannemin mutfağında yetiştiğimi bilmeyeniniz yok artık. Bu sebeple ondan öğrendiğim gibi benim de mutfağımda zeytinyağlı yemeklerin yeri çok önemlidir. Bizim soframızda yaz, kış bir sıcak bir soğuk sebze hep olmuştur. Yani ana yemek etli veya kıymalı sebze bile olsa yanında uygun bir zeytinyağlı yemek muhakkak bulunur. Şöyle bir düşünüyorum da zeytinyağlısını yapmadığım bir sebze bulamıyorum.
İşte bugünkü tarifim de zeytinyağlı bezelye pişirmeye niyetlendiğimde ortaya çıkıverdi. Şimdi size hikayesini anlatmadan edemeyeceğim.
Elimde çok miktarda bezelye vardı ve bir tabak bol dereotlu zeytinyağlı bezelyeyi özlediğimizi düşündüm ve hemen bolca taze soğan ve biraz da kuru soğanla bezelyemi pişirmeye koyuldum. Sanırım her zaman kolaycacık pişen bezelyem bu defa beni üzmeye niyetliydi. Tam pişti dediğimde hala biraz diri kalmıştı. Bu arada ilham perileri kafamın içinde dans etmeye başladılar. Mutfak tezgahında dolma olmayı bekleyen tombik kabaklarım bana göz kırpıverdiler. Süsleme bıçağımla üzerlerine şekiller yapıp içlerini oyup tuzladıktan sonra, zeytinyağlı bezelye yemeğimi kabaklara dolduruverdim. Dibine biraz daha taze soğan ve zeytinyağı ekledikten sonra ılık su ilave ederek yumuşayıncaya kadar pişirdim.
Aslında yemek yeni bir yemek değil, çünkü ben kabak ve patates de ekleyerek zeytinyağlı bezelye yemeği yaparım ama bu defa sunuş çok değişik oldu ve yemeğim birden sınıf atlayıverdi.
Denemek isterseniz hiç durmayın derim. Ancak ben size bugün zeytinyağlı bezelyeyi nasıl pişirdiğimi yazacağım, kabaklı versiyonunu zaten anlattım bile.
Zeytinyağlı Bezelye için:
2 su bardağı ayıklanmış yıkanmış bezelye
3-4 sap taze soğan
1 adet ufak taze soğan
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
Arzu ederseniz 1 çay kaşığı toz şeker( ancak bezelye kendisi de şeker içerdiğinden dikkat etmek gerekir)
1 yemek kaşığı limon suyu
1 avuç kıyılmış dereotu
1 ½ bardak su
Bezelyenin pişirilişi:
-Tencereye zeytinyağımızı, küp doğranmış kuru soğanı ve kesilmiş taze soğanımızı koyup kapağı kapalı olarak sadece 2-3 dakika soğanlar renk değiştirmeyecek şekilde yumuşatıyoruz.
– Üzerine ılık su be bezelyemizi, tuz, şeker ve limon suyunu ekliyoruz. Önce hızlı sonra iyice kısık ateşte olmak üzere yaklaşık 30 dakika pişiriyoruz. (Düdüklü tencerede buhar çıktıktan sonra en fazla 7-8 dakika ) Kıyılmış dereotumuzu tencereye ekleyip ocağı söndürüyoruz. Dereotunu son anda katmamızın sebebi hem yemeğin rengini karartmaması hem de kokusunun kaybolmaması içindir.
Afiyet Olsun!
Kabakları doldurmak isterseniz girişte nasıl yapıldığını anlattım. Kolay gelsin!
ışıl’cım, teşekkürler süper görünüyor! yarın 4 günlük ankara’ya seminere gidiyorum, dönüşte ilk çiftlik siparişimde gelen kabaklarla deneyecegim.. sevgi ve saglıcakla..:)
süper
Harika bir yorum. Bayıldım.
Ellerine sağlık.
Özenmiş anne Çiğdem