Koruklu Bamya/Zeytinyağlı
“Önce iyice yıka, biraz limonlu suda beklet, sonra da tepelerini bıçağını yan tutarak dikkatlice koni şeklinde kes. Eğer canını acıtmadan dediğim gibi ayıklarsan bamyayı o da sana s……ü salmaz. Acıtırsan canını, sofraya salya s….. ağlamış bir bamya yemeği gelir ve bütün keyfin kaçar.” Derdi rahmetli anneannem.“Adaaam sen de!” Derdim, ben de o zamanlar. Tepesini şöyle uçurmak dururken, topaç çevirir gibi bıçağı maharetle döndürüp fazla kabuğu alacaksın, tepecikteki deliklere asla değmeyeceksin, falan filan. Aslında, anneannemin pişirdiği bamyayı yemesine yerdim de, bir başka yerde asla. Kimse öyle uğraşmaz diye düşünürdüm aklımca. Yıllar geçip, evlendiğimde yaptığım ilk bamya yemeği için ne kadar çabaladığımı size anlatamam. Özene bezene yaptığım yemeği yerken kocamın yüzünün aldığı şekli görmeniz lazımdı. Oysa “en sevdiği sebze bamyadır” demişti kayınvalidem.
” Şekerim, bamyanın cinsi kötüymüş” bahanesiyle bir kereye mahsus yutturuluyor s…… bamya. Bir dahaki sefer, bamya alınıyor, doğru Rahmetli’ ye.
Bu akşam bizim evde yine bamya var!
Yukarıdaki yazı sevgili Yeşim Cimcoz’ un yeni açtığı Yazı Evi’nde www.yesimcimcoz.com/ yaptığımız bir alıştırmadan alınmıştır. Anahtar sözcük “s….” hakkında yazdığım bu ufacık yazı bugünkü tarifime pek uygun olduğu için burada yer aldı.
Zeytinyağlı bamya limonla da ekşilendirilir ama koruk zamanıysa korukla deneyin derim. Bir de fotoğraftaki gibi uzunca bamyalar zeytinyağlıya daha uygundur. Hele güneyin kırmızı bamyası olursa bir başka güzel olur. Gelelim Ramazan’a da uygun hafif bir yemek olan zeytinyağlı bamyanın tarifine…
MALZEMELER:
-½ kg. bamya, 4 kişi için yeterlidir. ( İlk defa bamya pişirecekler için hatırlatmalıyım ki, eğer iki kişiye bamya yemeği pişirecekseniz 250 gr. bile yeterlidir, çünkü bamya bir kez pişer ve taze taze yenir, ikinci kez ısınmaz. Tabii bugün yapacağımız zeytinyağlısı için durum başka.)
-1 adet orta boy kuru soğan, minik küp şeklinde kesilmiş.
-2 adet domatesin rendesi 1 adet yeşil biber
-1 avuç kadar sapları ayıklanmış koruk
-Tuz
-2-3 çorba kaşığı zeytinyağı
-1/2 bardak su
YAPILIŞI:
Bamyanın yıkanıp ayıklanması hakkında girişte yazdıklarımın yeterli olacağını sanıyorum:)) Yemeğimizin soğan, domates ve biberden oluşan sosunu bir kaşık z.yağ ile söndürerek hazırlıyoruz. Sonra suyunu ekliyor ve bir taşım kaynatıyoruz.
Fotoğraflarda görüldüğü gibi bamyaları alçak yayvan bir tencereye yerleştiriyoruz. Korukları aralara yerleştiriyoruz. Sosunu dökerek üzerini önce bir porselen tabakla, sonra kapakla kapatıyoruz. Önce orta, sonra kısık ateşte yarım saat kadar pişiriyoruz.Eğer gerekliyse arada sıcak su ekleyebiliriz.
Yemeğimiz ılındıktan sonra ters çevrilerek servis tabağına alınır.
Ilık veya soğuk servis edilir.
mevsiminde bamya ille de koruk suyuyla yapılır bizim oralarda, daha bi güzel olur elbette.
baştaki yazıda olduğu gibi ben de çocukken anlamazdım koni gibi uğraşıp da doğramanın kerametini. kendi bamyalarımı pişirmeye yeltenince anladım sebebini…