Anneannemin “Ramazan Kebabı”
Şimdi ,“ Biz çocukken her köşede bir kebapçı yoktu ki,” diyeceğim, yaşım ortaya çıkacak. Ama, gerçek bu. O zamanlar, değil kebap, dışarıda yemek yemek için bile bir sebep olmalıydı. Kebap dedik mi hemen Bursa’nın meşhur İskender Kebapçısı akla gelirdi. İstanbul’da ise Beyoğlu’ndaki Hacı Baba Kebapçısı, Nişantaşı Tatbak ve diğer sayılı birkaç kebapçı bilinirdi. Tabii bir de Florya’daki Beyti ‘yi unutmamak lazım.
Şimdiyse adını sayamayacağım kadar çok kebapçı ve bunların zinciri olan şubeleri,mahalle aralarından tutun da alışveriş merkezlerine kadar her yere yayılmış durumdalar. Buna rağmen İstanbul’da iftarını bir kebapçıda yapmak isteyen vatandaşların önceden yer ayırtmadan yer bulması neredeyse mümkün değil. En azından benim başıma geldiği için böyle olduğunu düşünüyorum.
Büyüklerimiz ne yapıp ne öğrettiyse çoğu kez doğrusunu yapmışlar. Mutfakta ekonomiyi de bizlerden kat kat iyi bilirlermiş. İşte bunun en güzel örneklerinden biri de, Ramazan ayının olmazsa olmazı “pide” den sofrada artanlarının, anneannemin elinde nefis bir kebaba dönüşmesiydi. Rahmetli, bu pideleri minik şeritler halinde keser ve buzdolabında en fazla bir iki gün bekletir, “ malum derin dondurucular henüz yoktu” sonra da, iftara Mehlika Sultan Kebabı yapıverirdi. Bir yanda pideler hafifçe kızarır, üzerine sıcak et suyu dökülür, diğer yanda köfteler veya *ev dönerimiz pişer, üzerinin sosu ve sarmısaklı yoğurdu hazırlanır. Son anda tereyağı kızdırılır ve o sırada zaten top atılmıştır. Buyrun sofraya!
**Mehlika Sultan’ın kebabı için malzemeler:
4 kişilik
1 adet bayatlatılmış Ramazan pidesi ( iki üç gün boyunca sofradan artanları dolapta bekleterek elde edebilirsiniz, ya da istediğiniz kadarı buzlukta saklayabilir, Ramazan’dan sonra da kullanabilirsiniz.)
Pideleri ıslatmak için 2 su bardağına yakın, suyla inceltilmiş et suyu
350 gr. köftelik kıyma
50 gr. bayat ekmek içi
Yarım kuru soğanın ve arzuya göre 1 diş sarımsağın rendesi
1 çay kaşığı kimyon,1 çay kaşığı karabiber, 2 çay kaşığı tuz
Sosu için:
2 adet irice domatesin rendesi
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı sıvı yağ veya tereyağı
Arzuya göre acı pul biber
1 ½ su bardağı kadar sarımsaklı veya sade yoğurt
Üzerine dökmek için bir miktar kızdırılmış tereyağı
YAPILIŞI:
Köftemizi hazırlayıp ufak ufak taneliyoruz. Eğer dondurucuda hazır köfteniz varsa işiniz daha da kolay demektir.
Diğer yanda domates rendesi ve biber salçasını, tereyağı veya sıvı yağ ile pişirip birazcık tuz ve biberle tatlandırarak az su ilavesiyle bir sos hazırlıyoruz.
Önceden minik şeritler halinde kesilmiş pidelerimizi yağsız tavada devamlı karıştırarak kızartırken, bir başka tavada da köftelerimizi döndüre döndüre pişiriyoruz. İsteyen köftelerini elektrikli ızgarada da pişirebilir.
Sos, köfteler ve yoğurdumuz hazır olunca kızaran pideleri büyükçe bir servis tabağına alıp üzerine sıcak etsuyunu döküyoruz. Köfteleri ve domates sosumuzu da ekleyip, masaya getiriyoruz . Yoğurdu ve kızgın tereyağını masada kebabımızın üzerine ilave ediyoruz ki yemeğimiz soğumasın. Ancak mutfakta iki kişi iseniz o zaman kebabınızı herkesin tabağına porsiyon olarak hazırlamanız da mümkün tabii.
Afiyet Olsun!
Bu ev usulü kebap için her zaman buzluğunuzda biraz bayat pide bulunduracak olursanız canınız kebap isteyince hemen kullanabilirsiniz.
*Ev dönerinin tarifini de gelecek hafta vereceğim.
** “Mehlika” anneannemin ismidir. Eş , dost ve komşular arasında ona, sanırım, büyüklüğünden dolayı şakayla karışık Mehlika Sultan denirdi.