İçeriğe geç

Erikli Tart/ Azıcık şeker, bol meyve

18 Eylül 2012

   Tatil dönüşünde, yollarda ne kadar köylü pazarı varsa onlara uğramak, arabayı nefes alacak yer kalmayana dek doldurmak en sevdiğim alışkanlıklarımdan biridir. Nerede gerçekten, bahçeden toplanmış taze sebze meyve var öğrendik artık. Bu yıl da yine ona değdi buna değmedi derken meyveyi, özellikle erikleri abartmışız.  Bu sebeple gelir gelmez eriklerin çoğunu, kışın kullanmak üzere dondurucuya kaldırdım. Mürdüm eriğini hem marmelat olarak, hem de çiğden yemeğe bayılırım. İtalyan eriği denen cinsini de yumuşamadan severim. Son birkaç yıldır da “Anjelik”denen bir tür pazarlarımızda yer aldı ki tadı kadar rengi de muhteşem. Sanıyorum üç, dört yıl kadar önce Kalkan pazarında rastladığım bu erik, o bölgede yaylalarda yetişiyormuş. Daha önce de Kalkan’da ev yemekleri yediğimiz “GURU’NUN YERİ”nden söz etmiştim. İşte restoranın emektar annesi ve aşçısı Fatma Hanım yayladan topladıkları bu erikten bir marmelat yapıyor ki tadına doyum olmuyor. Sırrını sordum ve öğrendim ki, eriklerin dalda iyice olgunlaşmasını bekleyip ondan sonra topluyorlarmış ki şekeri meyvenin içinde toplansın. Bu şekilde yapılan marmelata normalde kullanılanın çok çok azı şeker konuyormuş. Tabii rengi de fazla şekerle uzun süre kaynamadığı için çok değişmiyormuş.

 Bu mevsim yapılabilecek son derece hafif bir tatlı olan bu günün tarifi  erikli tarta gelince:

Bu tarif,  yıllar önce tanıdığım bir Alman dostumuz olan, Bay Klaus’a ait. En önemli özelliği de çok ince ve neredeyse şekersiz denebilecek bir hamurunun olması ve üzerinde de çok çok az şeker kullanılması. Ben elimdeki iki çeşit eriği de kullandım ama siz hangi erikle isterseniz onunla yapabilirsiniz.

                                Okuldan gelen çocuklarınızı böyle hafif ve sağlıklı bir tatlı ile karşılamaya ne dersiniz?

MALZEMELER:

Hamuru için:

125 gr. soğuk tereyağı( lütfen gerçek tereyağı kullandığınıza emin olunuz)

3-4 çorba kaşığı dolusu buzlukta soğutulmuş su

200 gr. tam buğday unu

2 çorba kaşığı toz şeker/ yaklaşık 40 -50 gr.

Bir fiske tuz

Meyvesi:

750 gr. kadar erik/ Mürdüm, İtalyan, Anjelik veya benzeri kırmızı eriklerden

2-3 çorba kaşığı silme toz şeker

Üzerini parlatmak için:

4-5 adet kırmızı erik ve 1 tatlı kaşığı toz şeker

Arzu ederseniz meyvelerin üzerine hiç şeker koymadan sadec 2-3 kaşık elma pekmezi koyabilirsiniz. Ancak pekmez meyvelerinizin rengini koyultacaktır.

YAPILIŞI:

-İşe hamurumuzu hazırlamakla başlıyoruz.

-Tereyağımızı mümkünse önceden ufak küpler halinde kesip buzlukta bekletiyoruz.

-Tart hamuru hazırlarken her zaman kullanacağımız malzemelerin buzdolabından çıkması gerekir. Hatta hamuru içinde hazırlayacağımız kabın bile on dakika kadar dolapta yer varsa buzlukta beklemesinde fayda var.

– Buzdolabından çıkarttığımız kabımıza, yine dolaptan çıkan unu ve daha önce buzlukta beklettiğimiz küp küp kesilmiş tereyağımızı koyup hafifçe karıştırdıktan sonra buz gibi suyu, şeker ve tuzu da ekliyoruz. Ben, hamurun ısınmaması için bir mikser veya hamur karıştırıcı kullanıyorum. Eğer hamuru elle yoğuracaksanız, hamur yoğurduğunuz kabı içinde buz olan bir başka kabın içinde tutarsanız hamurunuzun yağı elinizin sıcaklığı ile erimeyecektir. Maksat tereyağının katı zerrecikler halinde unla birleşmesidir.

– Hamurumuzu iki parça naylon/ yağlı kağıt, arasında elimizle hafifçe bastırdıktan sonra 1-2 saat kadar buzdolabında dinlendiriyoruz. Eğer hiç vaktiniz yoksa o zaman yarım saat buzlukta bekletmeniz o an için işinizi görecektir, ancak prensipte hamurun dinlenmesi en az 2 saat alır. Sıklıkla bu tür hamur işi yapanların buzluklarında yedekte hamur bulundurmalarında yarar var.

– Bu süre içinde meyvelerimizi ince dilimler halinde kesip hazırlayabiliriz.

– Dinlenen hamuru iki yağlı kağıt arasında oklavayla iyice incelttikten sonra 26- 28 cm. çapındaki kenarı açılabilen kalıba yerleştirip, kenarlarını sadece 1 cm. kadar yükseltiyoruz. Bkz.Fotoğraf   Hamurumuz ne kadar ince olursa tartımız o kadar başarılı olacaktır. Kalıbımızın dibini önceden çok çok az yağlamakta yarar var.

– Fırınımız 180 dereceye ısıtıyoruz.

– Meyvelerimizi hamurun üzerine muntazam bir şekilde yerleştiriyoruz.

– Hazırladığımız toz şekeri meyvelerin üzerlerine serpiştiriyoruz.

– Isınan fırına tartımızı koyuyor, fırın saatini 40 dakikaya ayarlıyoruz.

-Ben üzerine sürmek istediğim jöle için, çelik bir kap içinde, kabuğunu soyduğum 4-5 adet eriği 1 tatlı kaşığı şeker ekleyip fırının en alt katına sürdüm. Yaklaşık 15 dakika sonra bu kabı fırından alıp tel süzgeçten süzdüm ve fotoğraftaki meyve jölem hazırdı.

Önceden bu iş için hazır tart jölesi satın alıyordum. Siz nasıl isterseniz yapabilirsiniz.Ancak amacımız, mümkün olduğunca hazır ve katkılı malzemelerden uzak durmak olunca iş başa düşüyor.

Tartımız piştikten sonra servis tabağına alıp,hazırladığımız bu jöleyi fırça ile meyvelerin üzerine sürüyoruz. Böylece pırıl pırıl parlayan bir tartımız oluyor. Benim tartımdaki kırmızı renk tamamen Anjelik eriğinin rengidir.

Bu tart buzdolabında bir-iki gün boyunca saklanabilir ve lezzetinden bir şey kaybetmez. Afiyet Olsun!

Afiyet Olsun!

Reklam
No comments yet

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: