Kayısılı Kuzu Pirzola/ Bir Davet Yemeği
Misafirlerim özel, sofram da, yemeklerim de özel olsun bu gece diyorsanız, özenle kuracağınız, renkli peçeteler ve mumlarla süsleyeceğiniz sofranıza layık, esaslı bir yemek tarif etmek istiyorum size bugün. “Kayısılı Kuzu Pirzola”
Kulağa nasıl geliyor bilmem ama, damakta bıraktığı tadın unutulmaz olduğunu söyleyebilirim. Osmanlı Mutfağı’nda da meyve ve etin bir arada kullanıldığı yemekler olduğunu biliyoruz. Günümüzde de Anadolu’da meyveler sebze ve etin yanında sıkça kullanılmaktalar. Dünya Mutfakları’na baktığımızda benzer yemekler farklı pişirme teknikleri ile en çok da Fransız Mutfağında görülüyor. Benim bu yemekle tanışıp, mutfağıma almam ise çok çok yeni.
Yıllardır yaz tatilimizin iki haftasını Kalkan’da geçiririz. Akşamları sık sık limandaki Fener Cafe’ye gideriz. Son iki yıldır nefis dondurmasıyla bilinen bu Cafe yemek servisi da yapıyor. Ummadık taş baş yarar derler ya işte o misal, sundukları yemeklerin tadına doyum olmuyor. Bu yıl menüleri oldukça zenginleşmişti ve “ Kayısılı Kuzu Pirzolası”nı listede görünce doğrusu çok şaşırdım. Masada bu tatlı tuzlu yemeği paylaşacağım kimse yoktu ama dayanamadım ne olursa olsun denemek istedim. Denediğime de deydi. Hiç beklemediğim bir yerde bu kadar lezzetli ve de şık sunulan bir yemeğin tarifini ustadan istedim. Verdiği bilgi ile kendi tecrübemi birleştirince gerçekten parmak yedirten bir lezzet ortaya çıktı.
Konuklarımın da beğenisini alan bu yemek sofralarınızı bir ziyafet sofrasına çevirecektir.
MALZEMELER:
4 kişilik
12 adet kemikli kuzu pirzolası/ yaklaşık 800 gr. kadar
12 adet kuru kayısı /yemeğe renk katması açısından sarı olanlardan( Kuru kayısı alırken de diğer birçok üründe olduğu gibi dikkatli olmalı, çok iyi tanıdığımız, güvendiğimiz yerlerden almalıyız.)
1 yemek kaşığı bal
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı kadar sirke veya kırmızı şarap
1 adet kuru soğan
4 diş kadar sarımsak
1 tutam biberiye
1 bardak portakal suyu
1bardak kemik suyu
YAPILIŞI:
-Pirzolaları bal, sirke veya şarap, kimyon, tuz, karabiber, biberiye, sarımsak ve halka halka kesilmiş soğanla bir gece boyunca marine ediyoruz.
– Kayısıları portakal suyuna yatırıyoruz. Arzu ederseniz içine bir iki kaşık şarap katabilirsiniz. Alkol meyveye değişik bir tat verecek ancak pişerken uçup gidecektir.
– Ertesi gün etleri marine ettiğimiz sostan ayırıyoruz. Sosa bir bardak et suyu ekleyip bir taşım kaynatıp süzgeçten geçirip bir kenara alıyoruz.
-Pirzola dilimleri ısıttığımız yağsız tavada alt üst on dakika kızartıyoruz. Pişmesine yakın süzdüğümüz kayısıları da tavaya ekliyoruz. Etleri kayısılarla beraber beş dakika daha döndürdükten sonra kayısıları bir tabağa ayırıyor, daha önce kenarda beklettiğimiz sosu tavaya alıyoruz.
-Tavanın kapağını kapatıp, on beş dakika daha kısık ateşte pişiriyoruz.
-Yemeğimizi bademli pilav eşliğinde fotoğrafta görüldüğü gibi sosu ayrı olarak sunuyoruz.
Afiyet Olsun!
Ellerinize sağlık. Öyle güzel görünüyor ki kuzu eti yiyemeyen ben bile şu an koca bir tabağı bitirebilirim sanki..
Oy oy oy muhteşemmmmm
Nefis nefis ellerine sağlık
Sevgiler