İçeriğe geç

Glutensiz Ekmeklere Bir Örnek

22 Şubat 2013

1-DSC_2198

Tam da şu sıra yine un ve suyla haşır neşirken, bloğumu takip eden bir anne geçen hafta , buğday, yulaf ve  çavdar ununa intoleransı, diğer bir deyişle allerjisi olan çocuğu için “ mısır ekmeği” tarifi istedi. Hemen kolları sıvayıp bilgilerimi tazelemek ve güçlendirmek üzere bu konuda yazılmış kitaplara gömüldüm. Ardından işe doğal olduğuna güvenebileceğim bir mısır unu ve nişastayı getirtmekle devam ettim.(Mısır ve mısır ürünlerini dikkatli kullanmaya gayret ettiğim için evde sürekli bulundurmuyorum.)Bu annenin  ekmek yaparken yumurta, yoğurt, süt ve mayaları kullanabilir olması, diğer birçok *çölyak hastası veya glüten intoleransı olan hastalara göre büyük avantajdı. Bu yüzden şimdi vereceğim tarifi tutturmak zor değil. Doğrusu buğday unu ile değil de pirinç unu ve mısır nişastası ile karışınca daha önce yaptığım mısır ekmeklerine nazaran daha yumuşak ve daha lezzetli bir ekmeğim olduğunu da önceden belirteyim.

mısır unu ölçü

MALZEMELER:

3 nescafe fincanı mısır unu( menşei , Artvin / Yusufeli)

1 çay fincanı mısır nişastası

1çay fincanı pirinç unu

1 yumurta

3 çorba kaşığı zeytinyağı

1 çay fincanı yoğurt süt karışımı

1 ½ çay fincanı ılık su

1 tatlı kaşığına yakın instant maya

1 tatlı kaşığına yakın deniz tuzu

1 veya 2 çay kaşığı doğal bal


YAPILIŞI:

Mısır unu, mısır nişastası ve  pirinç ununu harmanlıyoruz.

Tuzunu,balı,zeytinyağını, sütlü yoğurt ve toz mayayı ekliyoruz.

Bunları karıştırırken yumurtasını da katıp hamur çırpıcısında veya büyük bir kaşık yardımıyla hamur haline getirip pişireceğimiz kalıba döküp üzeri örtülü olarak oda sıcaklığında yaklaşık 1,5 saat beklettikten sonra, ön ısıtılmış fırında ilk 10 dakika 200 derecede sonraki 30 dakikayı 180 derecede pişiriyoruz. Arzu ederseniz yumurtayı önceden iyice çırpıp o şekilde de katmanız mümkün. Burada yine belirteyim, bu ısıve süre benim yıllardır kullandığım turbo fırınımın ayarıdır. Ekmek  pişirirken herkes kendi fırınınına uygun süreyi uygulamalıdır.Mısır ekmeğinizin üzeri yanmamalı, altın sarısı olmalıdır.Mısır ekmeği kolayca dağılmaya meyilli olduğundan somun olarak değil de kalıpta pişirmeyi tercih etmeliyiz.Telde soğuttuğumuz ekmeği mutfak peçetesine sararak beklettikten sonra kesersek kabuğunu kırmadan dilimlemek mümkün olacaktır.

Sağlıkla kalın!

1-DSC_2196

*ÇÖLYAK

Çok kısa özetlemek gerekirse çölyak hastaları özellikle buğday,arpa ve çavdar unlarında bulunan gluten proteinine karşı hassasiyet ve allerjik reaksyon gösterirler. Bu protein hastaların sindirim ve bağışıklık sistemlerinde problemler oluşmasına sebep olur.Bu hastalar ömür boyu özel bir beslenmeye uymak durumundadırlar. Hazır ekmekler ve diğer unlu mamüller ve daha birçok ürün onlara yasaktır.

Reklam
4 Yorum leave one →
  1. seyhan seyyan permalink
    03 Mart 2013 18:43

    şimdi denedim çok kabarmadı bu ölcüleri 30 cm lik teflon tepside yaptım ama tadı çok güzel oldu özellğimi kabarmaması bir de kalan kısmı dondurucuda saklasam bir sorun olmaz sanırım ben fanlıda pişirmedim bir de yumurta koymadım

    • 03 Mart 2013 19:12

      Merhaba, evet bu ekmeğin fazla kabarmasını beklememeliyiz. Glutensiz demek zaten tahılın içindeki mayalanmayı, kabarmayı sağlayan maddenin az olması veya hiç olmaması demek.Yumurta koymak kabartmaya yardımcı olacaktır. Buzlukta saklayabilirsiniz ama önce dilimlemek lazım.

  2. Deniz permalink
    22 Şubat 2013 12:32

    Uzun zamandır, eşimin ağız tadıyla yiyebileceği bir ekmek arayışına son verdiğiniz için teşekkürler:) Şimdi sırada denemesi var…

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: