İçeriğe geç

Ekşi Maya ile Zeytinli Cevizli Baston Ekmeğim

14 Ocak 2014

1-20140113_075749Günaydın herkese. Günaydın demek sabah demek sabah demek kahvaltı demek kahvaltı da bence ekmek demek.Biliyorsunuz yıllardır kendi ekmeğini kendi pişiren,içine lezzetini kendi katanlardan biriyim. Hele hele kendi ev mayamı ürettikten sonra ekmeğin fiyatını bile unutanlardanım. Sadık bir derin dondurucu kullanıcısı olduğum için de ancak haftada bir kez ekmek pişirmem yeterli oluyor.Bu hafta katıldığım bir etkinliğe ekmek hediye götürmeye niyetlenmştim.İçimden baget ekmek yapmak geldi . Önceden hazır toz maya kullanarak yaptığım bageti bu defa ekşi maya ile yapmak istedim. Hazır elimde  ekşi maya ekmeğim için hazırlanmış ÖN MAYA varken,neden olmasın dedim ve işe giriştim. Yalnız ufacık bir değişiklik yaptım veeeeee…..

Neler Kullanıyorum?

150 gr kadar ekşi ön maya

2-3 gr. kadar hazır toz maya – 1 paket  hazır maya 10 gramdır. Ben parmağımın ucuyla bir fiske denilen kadar bir maya ekliyorum.Bu da sadece işimi biraz hızlandırmak ve bagetime azıcık çıtırlık katmak için.(Yuva marka tercihim)

1 Türk kahvesi fincanı/ 60 gr. kadar zeytinyağı

2 su bardağından biraz fazla 400 ml oda sıcaklığında su

500 gr tam buğday unu

3-4 çorba kaşığı kadar yulaf kepeği

1 tatlı kaşığı deniz veya ince çekilmiş kaya tuzu

1 çay kaşığı bal

Ayrıca hamura şekil verirken kullanmak üzere ilave un.

1 çay fincanı dövülmüş ceviz

Bir miktar ayıklanmış siyah veya yeşil zeytin.Ben bu defa 2 çorba kaşığı dolusu zeytin ezmesi kullandım.

1 tatlı kaşığı biberiye

1 çay kaşığı pul biber

Nasıl Yapıyorum?

Ön mayanın yapılışını ve bekleme süresini verdiğim bağlantı sayfamda görebilirsiniz.Kısaca  ufak 1 çay bardağı kadar ekşi mayama kendi kadar un ve  yarısı kadar da su  ekleyip hazırladığım karışımı oda sıcaklığında yaklaşık 5-6 saat bekletiyorum. Ön maya anında kullanmayacaksam buzdolabında veya balkon gibi bir yerde bir gece de bekleyebilir. Bu mayanın eğer oda sıcaklığında değilse önce oda sıcaklığına gelmesini bekliyorum bunun için bazen içinde sıcak olmayan, ılık su dolu kaba oturtmam yeterli oluyor. Mayayı içine yukarıda da belirtiğim gibi içine bir fiske toz maya ve bir çay kaşığı bal , tuz ve yulaf kepeği koyduğum una katıyorum.Suyunu ve yağını da ekleyip hamuru iyice yoğuruyorum.Balın buradaki rolü hem mayalanmayı hızlandrmak hem de  ekmeğimin tadını güzelleştirmek için. Hamuruma biberiye, pul biber ve dövülmüş cevizi de ekliyor tekrar yoğuruyorum. Bu arada yanımda un bulunduruyorum ve hamurumun elime yapışmadan şekil almasına çalışıyorum.Bir tepsi boyundan az büyük bir yağlı kağıt kesip üzerine un serpiyorum.Hamurumu 2 ye ve istersem 3 e bölüp  2 veya 3 rulo şekline getiriyorum.Bu ruloların ortasına fotoğraftaki gibi bolca zeytin ezmesi koyup katlıyor,tekrar ince bir rulo haline getiriyorum.

1-20140112_095607

Yağlı kağıda sarılı ekmek rulolarımın üzerine mutfak havlusu örtüp yaklaşık 3-4 saat hafifçe kabarıp üzerleri çatlayana kadar bekletiyorum.

1-20140112_095757

Fırını 200 dereceye ısıtıyor bagetlerimi ilk 15 dakika bu ısıda sonra 180 derecede 20-25 dakika daha pişiriyorum.Tel üzerinde soğuduktan sonra kesiyorum.Bu  ekmeği zeytinsiz yapıp ve incecik dilimler halinde kesip üzerine çeşitli malzemeler sürerek de kullanabilirsiniz.

Yardımcı bilgiler:

Ön maya ve ekşi maya yapılışını diğer sayfalarımdan okumanızı öneririm.

Ekşi mayalı ekmeklerin mayalanma süresi ne kadar uzun olursa ekmeğin kalitesi ve lezzeti o kadar güzel olur.

Verdiğim tüm ölçüler için  ölçüler bölümünde fotoğraflar bulabilirsiniz.

Tam buğday ununa bazen biraz çavdar unu da katabiliyorum.

Reklam
2 Yorum leave one →
  1. 17 Ocak 2014 01:40

    Çok güzel görünüyor! En yakın zamanda denemeyi düşünüyorum ben de!
    http://pamuktanbulut.com

  2. 14 Ocak 2014 11:33

    Ellerinize saglik. Bizde ekmegimizi evde kendimiz yapariz ancak yemeklerde ekmek olarak degilde 5 cayinda cay yanina cok guzel gidiyor. Tarif neredeyse ayni yalniz ceviz 1 su bardagindan daha fazla kullaniyoruz bol cevizli kek gibi bir ekmek oluyor sonucta.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: