İçeriğe geç

Yeşil Soslu Taze Kuşkonmaz Salatası

07 Mart 2014

1-KUŞKONMAZ S2

Neler Kullanıyorum?

İki kişilik salata için bir  ufak bağ taze kuşkonmaz /Ege’de yetişen morumsu yeşil kuşkonmazdan/ Nazilli İpek Hanım Çiftliği’nden geldi.

1-KUŞKONMAZ S

1 adet katı yumurta

1 avuç maydanoz ve dereotu

2 sap taze soğan

1 tatlı kaşığı kapari

2 adet kornişon

Tuz, karabiber

1 çorba kaşığı elma sirkesi

1 çorba kaşığı limon

Bir miktar limon kabuğu rendesi

Bolca sızma zeytinyağı

Nasıl Yapıyorum?

1-DSC_4179

Kuşkonmazları iyice yıkadıktan sonra kök tarafındaki sert kısmı kesiyorum ve tıpkı pırasanın üst kabuğunu alır gibi en üst katmanını bıçakla nazikçe sıyırıyorum.İçinde yarım tane kuru soğan ve bir diş sarımsağın  olduğu tuzlu suda kuşkonmazları yumuşayana kadar  5-6 dakika haşlıyorum.Piştiklerini anlamak için en  uç sert kısımlarına bastırmak yeterlidir.Ezildiğini görürsek kuşkonmazlarımız çoktan haşlanmıştır. Haşlanan kuşkonmazları süzdürüp bir tabağa alıyorum. Diğer yanda sosu hazırlamaya başlıyorum.

1-KUŞKONMAZ S1

Taze soğan,dereotu,maydanoz ve kornişonları bıçakla kesebileceğim en minik şekilde kesiyorum. Katı haşlanmış yumurtayı da incecik kıyıyor yeşilliklere katıyorum.Limon kabuğu rendesi, limon suyu, elma sirkesi tuz, biber zeytinyağı ile karıştırıyorum ve biraz da kapari ekledikten sonra kuşkonmazların üzerine  sosumu döküp iyice kızarmış ekmekle servis yapıyorum .

Afiyet olsun!

1-DSC_4197

Kuşkonmaz Hakkında

Eski Mısırların Tanrılara adadığı yiyecek :

Zambakgiller ailesinden olan kuşkonmazın, anayurdu kesin olarak bilinmiyor.
Kuşkonmazın ilk görüldüğü yerler Doğu Akdeniz, Ortadoğu ve Anadolu. Mısırlılar, Romalılar ve Yunalılar kuşkonmaza büyük değer veriyorlardı. Eski Mısır’da yaygın olarak yetiştirilen kuşkonmaz, tanrılara adanan yiyecekler arasında yer alıyordu. Roma imparatorları özel olarak oluşturdukları “kuşkonmaz filoları” ile uzak kıyı kentlerinden kuşkonmaz toplatırlardı. Fransa kralı 14. Louis kuşkonmaz yetiştirmek için özel seralar kurdurtmuş. Kuşkonmaz ülkemize Tanzimat sonrasında tanınmaya başlamış. Atatürk Avrupa’dan tohum getirterek Yalova’daki Devlet Çifliği’nde kuşkonmaz yetiştirtmiş ve yurtdışından gelen konuklarına ikram etmiştir. Kuşkonmazın yabani olarak ilk görüldüğü yerlerden biri de Anadolu. Günümüzde ise Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde kuşkonmaz üretimi yapılıyor. Kuşkonmaz, Marmaris civarında “tilkişen”, İzmir civarında ise “acıot” olarak adlandırılıyor.

Kuşkonmaz çeşitleri:
Kuşkonmazın 3 ayrı türü bulunur: Beyaz kuşkonmaz; büyük ve yumuşaktır. En çok Belçika, Almanya, Hollanda ve Kuzey Afrika’da yetişir. Mor (menekşe) kuşkonmaz; güçlü aromalı ve rengi mora çalan bir cinstir. Meyvemsi bir tada sahiptir ve en çok İtalya, İngiltere ve Fransa’da yetişir. Yeşil kuşkonmaz; yeşil renkte ve en çok bilinen kuşkonmaz türüdür. Daha çok Amerika ve Fransa’da yetişir. Bu türler de kendi
içlerinde, boy ve tomurcuk yapılarına göre, sıkı, sert, lekeli ve lekesiz olmak üzere alt çeşitlere ayrılır.

Satın alırken:

Çok kalın ve sert kuşkonmazları satın almayın. Kırılgan bir sertliği sahip olanları tercih edin. Ayrıca, parlak görünümlü ve nemli dokulu olanları seçin.

Kullanıp saklarken:
Hemen kullanmayacağınız kuşkonmazları nemli bir beze sarıp buzdolabının sebzeliğinde 2-3 gün saklayabilirsiniz. Yada uçlarını hafifçe kesip içinde 2-3 parmak su alan bir kaba koyarak 2 gün dolapta saklamak da mümkün. Kuşkonmazın en lezzetli olduğu aylar mayıs ile haziran arasıdır. Kuşkonmazları derin dondurucuda saklamak isterseniz gövdelerindeki kabukları bir sebze oyacağı ile temizlemelisiniz. Dondurulmuş kuşkonmazları 5-6 ay süreyle saklayabilirsiniz. İnce kuşkonmazları soymaya gerek yoktur. Ancak daha kalın olanları, bir sebze ya da kabak soyacağı ile uç taraflarından köke doğru soyulabilir. Temizlediğiniz kuşkonmazların kabuklarını ve uçlarını atmayıp çorbalara koyup değerlendirebilirsiniz.

Kuşkonmaz pişirirken:

Kalın kuşkonmazların uç kısımları daha serttir. Bu yüzden haşlama yapacaksanız uç kısımları suya değmeyecek şekilde dik olarak tencereye yerleştirin Böylece sapları suda uçları ise buharda pişecektir. İnce olanları ise bütün olarak suda 3-4 dakika haşlayabilirsiniz.

Tüketirken dikkat:

Gut hasatlığı olanlar kuşkonmazdan uzak durmalı. Böbrek rahatsızlığı olanlar ise kuşkonmazı az ve seyrek tüketmeliler.

Kuşkonmazın sağlığa faydaları:

Güçlü bir idrar söktürücüdür. Kalp yetmezliği nedeniyle oluşan ödemlerin atılmasına yardımcı olur. Kalbi güçlendirir. Kanı temizler. Gözlere iyi gelir. Kum döktürücü etkisi vardır. Sindirimi kolaylaştırır, zihni güçlendirir. Yatıştırıcı ve afrodizyak etkiye sahiptir. Yemeğin başında yenen kuşkonmaz iştah açar, sonunda yenen ise iyi bir hazmettiricidir.
Bu bilgiler alıntıdır.

Reklam
No comments yet

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: