İçeriğe geç

İçimiz dışımız incir/ İncir pestili de yaptık.

07 Eylül 2016

 

1-20160906_162922

Ha bugün ha yarın derken bahçemizin incir ağacı ve sokaktan bahçemize komşu olmuş ağaçların dalları incirle doldu. Ama ne incir, sormayın. Toplasan bir türlü toplamayıp dalında kurusun bıraksan başka türlü. Bu kurutma konusu çok uzun ve bunu işinin uzmanının ağzından bir daha ki, sefer yazacağım. Anlaşılan o ki üç haftadır olgunlaştıkça topladığımız incirlere daha olgunlaşmayı bekleyen nicesi eklenecek. Aslında bu işi kurallarına uygun yapmayı bilseydik bir bu kadar inciri ziyan da etmezdik. Ah o ağaçların dibine düşüp ziyan olanlar var ya! Esasen onlar da doğal gübre oldukları için o kadar da üzülmüyoruz ama olgunlaşan incirlere uzanırken bütün üstümüz başımız uzanamadığımız daha yüksek dallarda iyice olmuş ve patlamış incirlerden akan baldan nasibini alıyor da ona yanıyoruz. Bir tırmanış üç kilo incir ardından acil duş… Saç, baş bal içinde yoksa. Yine lafa daldım değil mi? Haydi şimdi geleyim incir pestilini nasıl yaptığıma ve nu doğal şekerli tatlıyı nasıl değerlendirmeyi düşündüğüme. Sözün burasında unutmadan bu pestil işine kızlarım sayesinde bulaştığımı da belirtmeliyim. Eksik olmasınlar biz tatildeyken incirle baş etmenin yolunu böyle bulmuşlar da biz de döndükten sonra durmadan yenilerini yapıyoruz.

1-20160906_090229

Yaklaşık 3 kg incir

3 adet fırın tepsisi

3 tabaka yağlı kağıt

İyice yıkayıp 10 dakika kadar sirkeli suda beklettiğim incirleri dörde bölerek büyükçe bir tencereyle ateşe koydum. On dakika kadr kısık ateşte üzeri kapalı olarak pişirmeye başladım. Bu arada incirler suyunu saldı ve tencerenin kapağını açıp altını iyice kıstım. İyice kısık ateşte 20 dakika kadar daha  kaynayan incirleri el blenderiyle marmelat kıvamına gelene kadar ezdim ve sonra iyice suyunu çekene kadar ( 20 dakika gibi ) pişirmeye devam ettim. Ardından marmelat kıvamında olan inciri üzerine yağlı kağıt yerleştirdiğim fırın tepsilerine döktüm. İncecik bir tabaka halinde olmalarına dikkat ettim( en fazla 1/2 cm kalınlık) Ve sonra da güneş alan bir masa üzerine yerleştirdiğim bu tepsilerin üzerlerini tülbentle iyice örttüm ve kurumaya bıraktım. Sürekli  güneşte olması kaydıyla  tam bir hafta sonra pestilim iyice kurumuştu. Bu süre her şehirde ve ortamda değişebilir. Pestilimin kuruduğunu zahmetsizce yağlı kağıttan ayrılabilmesinden anladım.

1-downloads17

Tepsiden ayırdığım pestili üzerinde bulunduğu yağlı kağıtla birlikte rulo yaptım ve iki gün mutfakta beklettikten sonra çeşitli boylarda kestim.

1-20160906_084801

 

Bir kısmını rulo halinde kapalı bir kapta saklamaya bırakırken büyük bir kısmını da 2 parmak eninde 4 parmak uzunluğunda parçalar şeklinde kestim ve içlerine dövülmüş  fındık, ceviz veya badem koyarak iki yanı açık dolma gibi sardım. Şimdi bunlar  bayramda doğal tatlı olarak ikram edilecekler. Belki de konu komşuya tadımlık armağan olacaklar. Ama muhakkak ağızlara tat, gönüllere hoşluk getirecekler.

Afiyetle hoş kalınız…

1-20160906_091249

 

Reklam
No comments yet

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: