İçeriğe geç

Bu kez kış için hazır domates çorbası yaptık

06 Eylül 2016

1-20160905_104243

 

 

Hazır çorbalardan uzak duralım deyince pratik bir hazır çorba tarifi vermek şart oldu. İşte bunlara bir örnek, şimdi hazırlayıp kışa hazırda bulmanın tam da zamanıdır. Domatesin en lezzetli zamanı bizim buralarda. Sandık, sandık domates püresi, menemenlik sos hazırlıyoruz bu ara. Şimdi sıra biraz da hazır domates çorbasında. Tarif yeğenimden gelmişti, şimdi ben de uyguluyorum. Tadı nefis oluyor. İster 2 kişilik minik ister kalabalığa göre daha büyük kavanozlara koyup tıpkı domates püresi gibi saklanıyor. Üstelik ısıtırken içine sadece bir miktar su eklemek yeterli…

 

 

 

 

Malzemeler:

8 adet 3 er kişilik  kavanoz için: 3 kg etli, sulu sağlam domates

Biraz taze fesleğen

4-5 diş sarımsak ( arzuya göre bu miktar değişebilir)

2 adet kuru soğan

1 tatlı kaşığı deniz  tuzu

4 çorba kaşığı kadar zeytinyağı

Önerim, açılınca bitecekmiş gibi düşünerek  ufak kavanozlar seçmenizdir.

Nasıl hazırladım:

İri ve sulu domatesleri enlemesine ortadan ikiye böldükten sonra fırın tepsime kabuklu kısmı alta gelecek şekilde dip dibe yerleştirdim. Sonra her birinin üzerine biraz tuz, biraz zeytinyağı ve fesleğen bir parça da    dilimlenmiş sarımsak koydum. En sonunda da halka halka kestiğim soğanları domateslerin üzerine gelişigüzel yerleştirdim ve tepsiyi 230 dereceye ısıttığım fırına saldım.

Yaklaşık 35- 40 dakika sonra domatesler iyice suyunu ve kabuklarını salmış, soğanlar pişmiş fırından mis gibi kokular gelmeye başlamıştı.

Ben bir taşla iki kuş vurayım diye fırın yanarken domateslerin üstündeki rafta kırmızı biberlerimi de közleyiverdim. Bu süre içinde onlar da balon gibi şişerek kabuklarını atıverdiler.

1-20160905_104822

Tepsiyi biraz soğuması için fırından çıkarttım. Ilınan domateslerin zaten ayrılmış kabuklarını elimle çekip aldım ve tepsideki domatesi suyuyla birlikte bir tencereye aktardım. El blenderiyle iyice püre haline getirdikten sonra bir taşım kaynatıp sıcak sıcak kavanozlara boşaltıp kapaklarını sıkıca kapattım ve ters çevirdim. Bu şekilde soğuyana kadar bir gece beklettikten sonra serin ve karanlık bir dolapta kışı beklemeye bıraktım.

Kavanozlara sığmayan bir tabak taze çorbayı eşim afiyetle mideye götürdü.

1-20160905_144435

Not: Benzer bilgileri kış için domates yazımda da bulabilirsiniz.

No comments yet

Yorum bırakın