Kuzu Sırtı /Özel günler için özel bir et yemeği
Hayat devam ettiği sürece tencereler kaynayacak, yemekler pişecek; acıların ardından da kutlamalar sebebiyle de sofralar kurulacak, duygular paylaşılacak. Uzun zamandır yemek tarifi vermediğim için bugün şöyle esaslı bir et yemeği paylaşarak dönüş yapmak istedim. Hazır önümüz bayram; belki tatilde olmayan dostlarınızla baş başa bir yemek yemek istersiniz. İşte tam da bu sofraya uygun bir yemek bu. Bakalım neler gerekiyormuş:
4 kişi için( fotoğraf 8 kişi için hazırladığım kuzu sırtı yemeğine aittir)
Bir adet kuzu sırtı /yaklaşık 1.250 kg,sırtı daha ağır olan hayvanın eti sert olabilir, dikkat! Sırt: Kuzunun pirzola kafesinden sonraki bölümüdür, kasabınıza sorduğunuzda bilecektir.
Üç dilim bayat ekmek
Birkaç sap maydanoz
1 kahve fincanı ceviz içi
3 diş sarımsak
1 çorba kaşığı kadar rendelenmiş kuru soğan
Biraz zeytinyağı
Tuz, karabiber, arzuya göre pul biber
Ayrıca:Bu yemeği yaparken sos ve etin üzerindeki kıtıra kullanacağınız ekmek ve unu glutensiz olarak seçebilir böylece glutensiz beslenenlerin de gönlünü fethetmiş olursunuz.
Garnitür olarak, taze patates ve ızgara sebze ve pilav önerebilirim.
Fransız mutfağının özel yemeklerinden biri olduğundan etin sosunda bir miktar kırmızı şarap kullanılıyor ancak şart değil. Arzu eden azıcık üzüm sirkesini sulandırarak şarap yerine kullanabilir.Bu arzunuza kalmış bir şey.
Nasıl hazırlıyorum?
1-Kasabıma kuzu sırtı hazırlatırken ısrarla sadece üzerinde bulunan zarı almasını ve yağına kesinlikle dokunmamasını hatırlatarak işe başlıyorum. Sonra aldığım eti tuz ve karabiberle iyice ovuyorum ve iki kat yağlı kağıda sardıktan sonra 220 dereceye ısıttığım fırında etimi yaklaşık 20-25 dakika kadar kızartıyorum. Ben etimin yeteri kadar pişip pişmediğini etin iç ısısını ölçen bir derece yardımıyla kontrol ediyorum. Etin kurumaması için iç ısısının 70 dereceyi geçmemesi ama üzerindeki yağın da kızarması gerekiyor.
2-Etimi fırından çıkartıp, yağlı kağıdı açıyor, içinde biriken doğal et suyunu ziyan etmeden eti rahatça kesebileceğim bir tahtaya alıyorum. Etin bu lezzetli suyunu daha sonra sos yaparken kullandım.
3-Fırından çıkan et bir kenarda ılınırken ben üzerine süreceğim harcı hazırlıyorum. Bunun için: ekmek, ceviz, soğan, sarımsak biraz tuz ve biraz maydanoz ve zeytinyağını hep birlikte robottan geçiriyorum.
4- Ilınan eti keskin bir et bıçağı yardımıyla parçalamadan kemiğinden sıyırıyorum. Sonra kemiği ters çevirip alttaki et kısmını da aynı şekilde bir bütün olarak kemikten ayırıyorum ve sonra fırın tepsisine yerleştirirken kesilmiş parçaları sanki kemikten hiç ayrılmamış gibi kemiğin altına ve üstüne yerleştiriyorum. Böylece servis esnasında işim kolaylaşmış oluyor. Buraya kadar olan aşamalar yemek saatinden çok önce yapılabilir. Hatta et önceden bu şekilde pişirilip derin dondurucuda saklanabilir. Ancak o zaman yemekten saatler önce dolaptan çıkartılıp çözdürülmelidir. Bundan sonrası sofraya oturmadan 35-40 dakika önce yapılmalı.
5- Hazırladığım ekmekli harcı tepsideki etin üzerine elimle yayıyorum.
6- Kuzu sırtını bu kez 200 dereceye ısıttığım fırında üzerindeki harç kızarana kadar tekrar pişiriyorum.
7- Yağlı kağıdın içinde birikmiş olan ve sos kabına aldığım et suyuna 1 tatlı kaşığı tepeleme dolu un ve 2 çorba kaşığı kadar kırmızı şarap ekleyip hafifçe karıştırarak pişirmek suretiyle çok koyu olmayan bir sos elde ediyorum.
8-Üzeri kabuklaşıp kızaran eti masaya getirebileceğim bir servis tepsisine alıyor, yanına garnitürünü yerleştirip sofraya getiriyorum. Servis sırasında üzerine sıcak sostan döküyorum.
Burada önemli bir not düşmem gerekli. Eti yemek saatinde hazırlamış ve hiç soğutmamışsanız bu aşamada fırınınızın ızgara kısmını kullanmanızı da önerebilirim. O zaman eti sadece yaklaşık 20 dakika kadar fırında tutmanız ve üzeri nar gibi kızarınca hemen alıp servis yapmanız uygun olacaktır.
Hazırlanışı biraz zor gibi görünse de uğraşınıza defalarca değecek özel bir yemek yapmış olacağınıza emin olunuz.
Afiyet olsun!
Not: İçinin yumuşak olması için etinizin kurumamasına dikkat etmelisiniz.