İçeriğe geç

Ekşi Maya ve Ekşi Mayalı Köy Ekmeği Tarifim

05 Ocak 2012

En nihayet ben de kendi ekşi mayamı nasıl yaptığımı ve hiçbir şekilde ticari maya kullanmadan yaptığım ekmeğimin tarifini sizinle paylaşabildiğim için çok mutluyum. Doğrusunu isterseniz, mutluluğumun ana sebebi her geçen gün biraz daha kaliteli ve lezzetli ekmekler pişirip yiyebilmek ve ekmek hamurlarıyla oynayıp her gün farklı tatlarda adeta *artizan ekmekler yapabilmek. Sizlere daha önce birkaç kez ekmek tarifi verdim ama bu defaki tamamen organik bir ekmek olacak, çünkü kullandığım un organik, su, mineralleri kaybolmamış arıtılmış klorsuz bir su, ve en önemlisi de maya kendi ürettiğim ekşi maya. Uzun zamandır evde ekmek yapmama rağmen ancak 7-8 ay gibi kısa bir süredir kendi mayamla iyi bir ekmek yapmak için uğraşıyorum. İlk zamanlar ben de işe şüpheyle başlamıştım ama bu konuda epey okuyup, çok denedikten sonra gördüm ki herkesin kendine göre bir metodu var ve neredeyse herkes ilk denemesinde başarısızlık yaşamış ama pes etmemiş. Okuduklarım ve izlediklerimden çıkarttığım şu oldu ki un, su ve maya birleşince bir şekilde ekmeğe dönüşüyor. Yeter ki gereken sabrı gösterelim. Sabır derken, deneyerek öğrendim ki ekmek yapmak için başında bekleyip saatlerini ona vermek gerekmiyormuş. Hamur doğru ortamda ve ısıda ne kadar uzun süre beklerse o kadar daha lezzetli ve kaliteli bir ekmek oluyormuş. Sanayi tipi mayalarla neredeyse toplam 3 saatte ekmek pişirmek mümkünken kendi ev mayanızla bunun mümkün olmadığını baştan kabul etmek lazım.

İsterseniz ekşi mayamı nasıl hazırladığımı anlatarak başlayayım.  Siz de benim gibi yerli yabancı bloglardan çeşitli “ekşi maya /sourdough starter” yapılışlarına bakıp size en kolay gelen usulü deneyebilirsiniz.

*artizan ekmekler: Ekmek yapımını bir sanat gibi görenlerin yaptıkları koruyucu katkı maddesi ve sanayi tipi maya kullanılmayan ev tipi ekmekler.

 

Benim yaptığım şekliyle ekşi maya:

1.gün

Kaynatılarak sterilize edilmiş 2 litrelik bir cam kavanozun içine 1 su bardağı organik tam buğday unu ile oda sıcaklığında 1 su bardağı su koyup iyice karıştırdım. Akıcı bir macun kıvamına getirdim. İçine 5-6 adet yıkanmış kuru üzüm ve azıcık deniz tuzu karıştırıp, kavanozun üzerini bir tülbentle örtüp mutfağımın ılık bir köşesine bıraktım. O gün mayalanmayı harekete geçirmek için aklıma geldikçe kaşıkla karıştırdım.

2.gün

Kavanozuma baktığımda un dibe çökmüş su yukarıda kalmıştı. Hemen karıştırdım ve ½ bardak tam buğday unu ve ½ bardak iyi su ekleyip iyice karıştırdım. Bu defa kavanozumun kapağını kapattım.( daha sonraki deneyimlerimde kapak kapatmak yerine streçle kapatmanın daha iyi olduğunu gördüm, çünkü fermantasyonun hızlanması havadaki bakteriler sayesinde oluyor)

3. 4. 5. ve 6. günler aynen 2. günkü uygulamaya devam ettim ve maya kavanozum hep mutfağın ılık bir köşesinde bekledi. Bu arada kavanozumu her açtığımda değişik bir görüntü ve kokuyla karşılaştım. Bkz. fotoğraf

7. gün

Yine işlemi tekrarladım. Bugün mayamdan gelen ekşi koku ve göz göz olan görüntü, yarın mayamın kıvamını bulacağını müjdeledi.

8.gün

Artık mayamı deneme zamanı gelmişti. Sadece ½ bardak mayayı denemek üzere aldım ve kalanını kapatıp, kavanozun üzerine tarih attım ve buzdolabına yerleştirdim.

Bundan sonra önceleri 2-3 günde bir daha sonra da haftada bir olmak üzere mayamı beslemeye devam ettim. Bir süre sonra bu kavanozdan bir bardak kadarını bir başka temiz kavanoza aktardım ve mayaladığım her ekmekten 2 yemek kaşığı kadar bu kavanoza ekleme yaptım. Ayrıca su veya un eklemedim. Haftada 1 veya 2 kez ekmek yaptığımı varsayarsak bu kavanozun beslenmesi de bu şekilde devam etti. Ancak bazen kıvamı çok koyulmuşsa biraz ılık su ekledim. Yine ağzı kapalı olarak buzdolabında tuttum. Şimdi haftada bir gün bir mayadan diğer gün diğer mayadan kullanarak ekmeklerimi yapıyorum ve yakında eşe dosta dağıtacak kadar mayam olacak. Bu arada  “ toprak ana” kutlamalarında takas ettiğimiz ekşi mayalarım da dolabımda çoğalmaktalar. Ara sıra onlardan da ekmek mayalıyorum. Böylece başka ellerden gelen enerjilerle ekmeğim lezzetleniyor.(2011 aralık)

Burada yine hatırlatayım ki bu noktaya gelene kadar ilk yaptığım ekmekler hiç de istediğim gibi değildiler. Bu yüzden sabırla birkaç defa yeni mayaya başladım. İlk defa ekşi maya yapacaklara naçizane şöyle bir önerim olabilir. İki ayrı kavanozda iki ayrı maya tutarak yani birini benim gibi diğerini de internetten bulacakları başka bir sistemle başlayabilirler. Belki biri diğerinden daha başarılı olabilir. Bol şans dilerim. Umarım sizin de yakında saf ve kendinize has bir mayanız ve ardından da kendi ekmekleriniz olur.

Ekşi Maya Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Ekşi maya ancak yaklaşık 6-8 günde hazır oluyor.

Mayalanma için en uygun sıcaklık yaklaşık 20-22 derece civarıdır

Kullanacağımız su klorsuz iyi su olmalıdır.

Kullanacağımız un muhakkak organik olmalı, tam buğday veya çavdar unu olabilir.(bu unlar mayalanmayı hızlandırır)

Birkaç tane kuru üzüm(mayalanmayı hızlandırır) ancak mayanız artık buzdolabına girecek hale gelince üzümleri içinden alabilirsiniz.

Bir tutam şeker veya tuz da konabilir

Hazır olan ekşi maya ağzı kapalı olarak buzdolabında saklanır ve en az haftada bir olmak üzere yeniden beslenerek uzun süre kullanılır. Mesela ben şu anda eylül ayında hazırladığım ekşi mayadan ürettiğim mayayı kullanmaktayım.

Ekşi maya kavanozunuzu açtığınızda ve üzerinde biriken suyu dibe çöken hamura karıştırdığınızda rengi bej -pembemsi ise sorun yok ancak rengi yeşilimsi grimsi olmuşsa ve kokusu kötüyse bozulmuştur. Kullanmayınız.

Ekşi mayalı Köy Ekmeği 

 Ölçü,   2 adet tava ekmeği veya 2 orta boy somun içindir.

-Geceden hazırladığım *ön maya:

*ÖN MAYA: 1 kg. undan ekmek yapmak için ( Verdiğim ölçüler ve süreler tamamen kendi deneyimlerimin sonucudur)

60 gr. ekşi maya –yaklaşık bir Türk kahvesi fincanı

60 ml. su,                 ”             ”                 ”               “

100- 12o gr. un       yaklaşık 2 Türk kahvesi fincanı

Hepsini yumuşak bir hamur olarak karıştırıyoruz, üzerini streçle örtüyoruz.

Ön mayayı serinde veya buzdolabında bekleteceksek 8- 10 saat bekletmek mümkün. Ancak dolaptan çıkartınca mayalama işlemine geçmeden ön mayanın oda sıcaklığına gelmesini beklemeliyiz.

   Yaklaşık 4 su bardağı ılık su

-1  1/2tatlı kaşığı deniz tuzu

-1 çay kaşığı doğal bal veya şeker

-2 su bardağı çavdar unu

-4 su bardağı tam buğday unu

-1 su bardağı sarı buğday unu  ( veya kendi un karışımınız)

Unutulmaması gereken çok önemli bir konu un, su ve maya oranının da yapılan mayaya, kullanılan ve unun içerdiği gluten miktarına göre değişebildiğidir. Bazı un daha fazla su kaldırır bazısı ise daha az.

Önceleri ekmek yapacağım gün evden çıkmazken şimdi her şey çok daha kolay oluyor.

İşte bakın nasıl?

-Ekmeğimin *ön mayası için işe geceden başlamayı tercih ediyorum.

-Buzdolabında ağzı sıkıca kapalı olarak bekletmekte olduğum ve bazen haftada iki bazen de bir kez (en az 1 kez)beslediğim ekşi mayamın üzerinde oluşmuş olan suyu alttaki tortuya karıştırdıktan sonra, 1 ufak çay bardağı veya 1 Türk kahvesi fincanı ( 60 gr. kadar ) kadarını ölçüp bir kabın içine alarak işe başlıyorum.

-Mayam oda sıcaklığına gelene kadar bekletiyorum.

-Mayamın içine  100-12o gr un ve 60 ml. içme suyu ekleyip temiz bir kaşıkla iyice yediriyorum.

-Bu hazırladığım ön mayayı, üzeri streç filmle örtülü olarak buzdolabında veya mevsim uygunsa balkonda sabaha kadar bekletiyorum.

-Ertesi sabah bu ön mayamı mutfağın ılık bir yerinde tekrar oda sıcaklığına gelene kadar tutuyorum. 5-10 dakika sonra ön mayamın üzerinde hareketlenmeler başlıyor. Yani ısıyla birlikte mayalanma oluyor.

-Miktarı şimdi neredeyse iki misli olan mayamı hamuru yoğuracağımız yayvan kaba veya hamur karıştırıcının haznesine alıyorum.

– 1  1/2 tatlı  kaşığı kadar tuz ve bir tutam şekeri kullanacağım una katıyorum.

– Üzerine yaklaşık 3 su bardağı ılık su ve 1 kg. kadar karışım unumdan ekliyorum. Elde yoğuruyosam 10 dakika,makinede ise 5 dakika yoğuruyorum. Hamurum ele yapışacak,  ama içinde tutulduğu kaptan ayrılacak kıvamda olmalıdır. Ben bu kıvamı, kabımı yan çevirip hamurun akışkanlığına bakarak ayarlıyorum. Bkz. fotoğraf.

-İçini hafice yağladığım genişçe bir kabın içine hamurumu aktarıyorum. Burada en büyük yardımcım silikon bir spatula oluyor. Bu sayede kabın içinde hamur kalmıyor ve ellerime de yapışmıyor.

– Üzerini önce streç filmle sonra da mutfak havlularıyla örttükten sonra evimin ılık bir köşesinde mayalanmaya bırakıyorum. Bu mayalanma süresini istediğimiz gibi ayarlayabiliriz. Yani evdeysek daha sıcak bir ortamda 3-4 saat bekletebileceğimiz gibi istersek hamurumuzu  evin daha serin bir köşesinde sabahtan akşama kadar da bırakabiliriz.

-Hamurumun üzerini açtığımda artık neredeyse bıraktığımın iki misline yaklaşmış olduğunu görebiliyorum. Bazen hamurunuz daha az kabarmış olabilir sakın umutsuzluğa kapılmayın fırın ısısını görünce aniden kabarabiliyor.

-Şimdi sıra pişirme kabımızı ayarlamakta. Ben kesilişi kolay olduğu için tava ekmeği şeklini tercih ediyorum ve uzun kek kalıpları kullanıyorum. Normalde bu miktardan iki orta boy somun ekmek oluyor. Kapların içine yağlı kağıt döşedikten sonra hamurumu boşaltıyorum ve üzerlerini nemli veya tamamen unlu bir bezle örterek fırınımın ısınma süresi kadar daha ılık bir ortamda bekletiyorum. Fırınımı 230-240 dereceye ısıtıyorum ki bu da neredeyse 30 dakikayı bulabiliyor. Turbo ayarına getiriyorum.

-Fırının tabanına içinde sıcak su dolu olan ve ısıdan etkilenmeyecek bir kap koyuyorum. Bu su pişme esnasında ekmeğimizin ihtiyacı olan su buharını sağlayacaktır. Ekmeğimin kabuğunun çok sert olmasını istemediğim zaman, ilk 15 dakikadan sonra her 15 dakikada bir fırının kapağını açıp bir püskürtücüyle ekmeklerimin üzerine su püskürtüyorum.

-10 dakika sonra fırını 200 dereceye kısıyorum ve 20 dakika bu ısıda, daha sonra da 180 derecede 15 dakika daha pişiriyorum. Bu pişirme süresi ve ısı ayarı ev tipi basit bir turbo fırına göredir. Tabii herkesin fırınının ayarı başka olacağından deneyerek kendi sürenizi bulmanızı önereceğim.

– Uzun denemelerim sonucunda ekmeğin özel fırınlarda pişmediği durumlarda, kesinlikle kısa sürede pişirilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Fırını kapattıktan sonra ekmeklerimin üzerini mutfak havlusuyla örtüp daha bir süre fırının içinde bekletiyorum. Bir de ekmeğim iyice soğumadan kesmiyorum.

-Ekmeğimin birini kullanırken diğerini de derin dondurucuda bekletiyorum. Derin dondurucudan çıktıktan sonra oda sıcaklığına gelen ekmeğimin tazesinden farkı olmuyor.

 Haydi,  hanımlar, beyler, iş başa düştü. Kendi ekmeğimizi kendimiz yapıp gönül rahatlığıyla tüketeceğiz.

Kullandığım unlar Bayramiç  Mustafa Alper’den ve Nazilli İpekhanım Çiftliğinden geliyor. 

42 Yorum leave one →
  1. Fatma permalink
    01 Mayıs 2017 13:29

    Merhabaaaa, dünden beri ekşi maya ile ilgili paylaşımlara bakıyorum ama çoğu kafa karıştırıcıydı. İlk kez yapacak biri olarak, takıldığım yerlerde, sanırım sizi kılavuz olarak alacam! Anlatımınızı çok beğendim. Çok teşekkür ederim.

  2. Duygu permalink
    08 Mart 2016 00:19

    Bir de sorum olacak ekmeği yaparken unu sadece organik tam buğday unu kullanarak yapabilir miyiz?

    • 21 Mart 2016 15:44

      Duygu Hanımcığım, her zaman menşeini bildiğiniz unları kullanmanızı öneririm. Raf ömrü uzun olan katkılı malzemelerden kaçınmak gerekiyor. Un konusu çok hassas ggenetiğiyle oynanmış gelirgeçer buğdaydan yapılan unlar makarna ve bulgurlar gluten allerjisine neden olabiliyorlar. Alacağınız unu iyice araştırın derim Organik olmaktan daha önemlisi sağlıklı buğday olması benim düşüncem. Pek tabiidir ki tek tip un kullanabilirsiniz. Ben lezzetini sevdiğim için unları karıştırıyorum. Maya konusunda sabır derim. Birkaç kez ekmeğiniz kabarmayacak ama mayanız çoğaldıkça eskidikçe ekmeğiniz daha başarılı olacak, inanın.Yılmak yok. Sevgiler.

  3. roman permalink
    22 Ocak 2016 01:03

    neden kuru uzum?

  4. Sibel permalink
    01 Kasım 2015 20:23

    Merhaba
    Tarif çok güzel ellerinize sağlık.Ekşi mayayı Siyez unu ile yapabilirmiyiz acaba?
    Teşekkür ederim

    • 01 Kasım 2015 20:29

      Merhaba, teşekkürler. Ekşi mayayı siyez ile başlatmadım henüz.Ben ilk mayamı Kars tam buğday unu ile başlamıştım sonra da İpek Hanım Çiftliği ruşeymli ve tam buğdayı ile devam ettim. Şu ara glutensiz un karışımları ile deney yapmaktayım henüz sonuç almadım.

      • Sibel permalink
        01 Kasım 2015 22:05

        Hızlı cevap için teşekkür ederim:)Ben siyez unu ile denemeye başlayacağım.Umarım başarabilirim
        Kolay gelsin

  5. gulten permalink
    27 Nisan 2015 09:46

    Günaydın ön maya için dolaptaki mayamdan bir Türk kahve fincanı aldıktan sonra dolaptaki mayamı ne kadar un su ile beslemeliyim teşekürler

    • 28 Nisan 2015 00:05

      Mayanızın bulunduğu kavanozun boyutuna göre değişir/ kavanozunuz 1 lt likse ufak bir kahve fincanı su ve o kadar un yeter

  6. gulten permalink
    16 Nisan 2015 20:16

    Merhaba mayam 4 aylik bir maya haftada birkez ekmek pisirdigim icin haftada bir besliyorum kavonozun kapagi acik kalmis sebep bu olabilir belkide.ben sizin cevabinizi bekleyemeden acele ettim sanirim mayanin uzerindeki siyah suyu doktum icinden maya alip besledim ekmegimin tadi guzel oldu kabardi mayami hergun yarim saat havalandiriyorum ama 1 kilo una 3 sb su az geldi tesekkurler

    • 16 Nisan 2015 23:49

      Merhaba tekrar, 4 aylık maya için haftada bir beslemek yetmeyebilir, bence iki besleseniz daha iyi. Evet kapak açık olmamalı buzdolabında. Soğuk iyi bir şey ama buzdolapları aslında bayağı bakteri üretebilir. Her gün havalandırma olayını hiç yapmadım. Bilmiyorum inanın. Ben 5 yıla yakındır kullandığım mayamı haftada iki besliyorum.Çünkü ekmek yapmayı beklemeden besliyorum. Kolay gelsin

  7. gulten permalink
    13 Nisan 2015 00:51

    Merhaba eksi maya mı uzun süre kullanıyordum maya min üzerinde siyah şu birikti maya bozulmuş mudur ne yapmalıyım teşekür ederim

    • 13 Nisan 2015 09:26

      Günaydın, bu maya hangi tarihte yaptığınız bir maya ve ne sıklıkta besliyorsunuz? Normal olarak iki üç gün arayla beslenen mayanızın üzerinde kullandığınıx una bağlı olarak GRİ bir su oluşur. Bunu dökmeye gerek yok, karıştırıp beslemeye devam edersininz. Bu renk yeşil olursa mayanın bozulmuş olma ihtimali vardır.Dikkat! Ancak isterseniz bir fotoğrafını gönderirseniz daha kolay fikir veririm.Kolay gelsin

  8. gulten permalink
    13 Nisan 2015 00:46

    Merhaba makamın üzerinde siyah şu birikintisine var siyah suyu döküp tekrar mi beslemeliyim

  9. 31 Ocak 2015 11:03

    Merhaba,

    1 kg’dan daha az miktarda yapılacak ekmek için ön maya hazırlamak şartmıdır?
    Teşekkürler

    • 01 Şubat 2015 00:37

      Merhaba, ön maya hazırlamak ne miktar olursa olsun ekmeğin lezzetini ve kolay mayalanmasını olumlu anlamda etkiliyor. İsteğinize kalmış sadece şiddetle öneririm. Ön maya yapmadan evvelki ekmeklerimle kıyasladığımda bunu gördüm.Kolay gelsin.

  10. Cigdem permalink
    26 Ağustos 2014 13:12

    Merhaba uzuuun arastirmalardan sonra eksi mayami yaptim 5. Gundeyim ama kavanozdan tasti galiba oldu bilmeziye unve tuz su ile yogurup koydum bakalim mayaya gelecekmi tabi birde sizin tarifle simdi onayayi hazirladim bakalim yarina kadar beklicez pismesini galiba peki mayam 5. Gunde bukadar tasti aetikdolaba koalimiyim

    • 26 Ağustos 2014 20:50

      Kavanozunuzun küçük geldiğini düşünüyorum ya da ortamınız aşırı sıcaktı.Eğer ekmek kabartacak kadar oldu diyorsanız tabii mayanızı dolaba kaldırabilirsiniz. başarılar.merak ettim durumu.

      • Cigdem permalink
        28 Ağustos 2014 08:14

        Gunaydin
        Evet mayami dolaba koydum 2 kezde ekmegimi mayaladim.Ekmegim cok guzel kabardi bir tek ekmegimin ici biraz nemli gibi oldu sizin tarifinize gore yaptim pisirmede neden olmus olabilir tesekkur ederim cevapladiginiz icin
        Sevgiler

  11. Melike Mercimekçi permalink
    04 Haziran 2014 10:21

    Ekşi Mayaya merak salmış durumdayım bende şuan da internette ne kadar bilgi varsa hafızama atıyorum 🙂 Yalnız başka bir yerde ekşi maya rengi grimsi ise sağlıklı pembeye dönmeye başladıysa bozulmuştur kullanmayın diye okumuştum siz de burda tam tersini yazmışsınız bu renk konusunda ne yapmalıyım

    • 09 Haziran 2014 21:27

      Merhaba rahatsızlık sebebiyle yorum ve soruları cevaplayamamıştım.Özür. Pembe derken mayanın kendi rengi olan bejimsi pembeden söz ediyorum.Kullanılan una göre bu renk farklılık gösteriyor.Rengin yeşile dönmesi veya kırmızımtrek pembe olması bozulduğunu gösteriyor. Tam üçbuçuk yıldır dolabımda üremekte olan mayalarıma ben bu gözle bakıyorum.Başarılar.

  12. merve permalink
    15 Mart 2014 13:38

    merhabalar öncelikle size çok teşekkür ederim sizin tarifinizle ilk denememde sanırım oldu bu iş 🙂 yalnız sorum olacak mayamın 7.günü bugun besleyeli 4saat oluyor epey kabardı sizce mayam olmuş mudur? nasıl anlayabilirim ? birde ben ekşi mayamı organik yulaf unundan yaptım ekmegi yaparken un çeşidine dikkat etmeli miyim? cevabınız için şimdiden teşekkürler

    • 16 Mart 2014 22:19

      Tahminime göre mayanız olgunlaşmış. Artık kapağını kapatıp buzdolabına alabilirsiniz.Bir haft adaha bekletip bu arada her 3 günde bir beslerseniz bir hafta sonra ekmeğinizi pişirebilirsiniz. Yulaf unu biraz acımsı olabilir,mayanızın tadına bir bakın bence. Bundan sonra hangi unu istiyorsanız onu kullanabilirsiniz.Sırf çavdar veya sırf yulafı önermiyorum. Sevgiler, başarılar.

      • merve permalink
        19 Mart 2014 13:47

        cevabınız için çok teşekkür ederim :)) pazar günü ilk ekmegimi yaptım çoook begendik size çok çok çok teşekkür ederim bu arada haftada 2 gün mayadan kullanıp ekşi mayalı hamurundan mı besleyeyim?veya her alışımda – almak istediğimde aldığım ‘miktar’ kadar yulaf+su ile mi besleyeyim?

        • 20 Mart 2014 09:32

          Ekmeğinizin beğenildiğine sevindim.Maya besleme konusunu hemen yazayım ama bence ekşi maya yazımı bir kez daha okursanız eksik birşry kalmaz.Bundan sonra besleme yaparken yulaf kullanmanız gerekmiyor. Tabii özel bir sebebi yoksa. Doğal olan katkısız tam buğday unu veya evde hazırlayabşleceğiniz, tam buğday, yulaf,çavdar unu karışımından haftada 2 gün kavanozunuza 1er çorba kaşığı eklemeniz un kadar da su katıp karıltırmanız yeterli olacaktır. Ancak mayanız henüz çok tazeyken belki 3 günde bir besleseniz de büüydükçe 2 ye indirseniz daha iyi olabilir.Bu arada mayanız kavanozunuza sığmayacak ve ikiye ayırmanız gerekecektir.Her yaptığınız ekmekten pişirmeden önce bir yemek kaşığı kadarını da ayırp kavanozlarınıza eklemeniz mayanızın hem sağlamlaşmasını hem de çoğalmasını sağlar. Bilmeme yardımcı olabildim mi.bu iş tamamen tecrübeyle oturuyor.Kolay gelsin,afiyet olsun.

  13. Nesrin Doğan permalink
    03 Mart 2014 20:24

    Alt ve üst kabuk çok sert oldu.Fırının içine su dolu kap koydum.Sert olmaması için ne yapmam lazım.

    • 05 Mart 2014 21:19

      Merhaba,
      Ekmek yapanlar arasına hoşgeldiniz.Belki sizin fırın ısınız çok gelmiştir. Ama bu tür ekmeğin kabuğu diğerlerine göre daha sert oluyor. Ben ara sıra fırını açıp fıs fısla su püskürtüyorum.Ayrıca fırından çıkıp ılındığı zaman mutfak peçetesine sarıyorum.:))

  14. filiz permalink
    09 Şubat 2014 15:44

    merhaba,ben de bir ekşi maya ve ekmek sevdalısıyım..sizden Mustafa Alper in telefonunu rica ediyorum..Çanakkale de yaşıyorum unlarını denemek istiyorum. teşekkür ettim..

    • 20 Şubat 2014 20:15

      Merhaba, geç cevapladığım için üzgünüm,telefonu değişmiş sanırım ben de ulaşamadım ama facebookda Bayramiç yeniköy olarak sayfaları var…

  15. pınar permalink
    19 Kasım 2013 01:34

    çok zahmetli görünüyor 🙂 çok imrendim, ama ben yapabilir miyim bilmiyorum..

    • 19 Kasım 2013 08:30

      Ben evde yapa yapa öğrendim.Ayrıcaevde kurs yapıyorum 4 saat gibi bir sürede bu işi deneyerek öğreniyoruz. yeter ki isteyelim un ve su herşeyi hallediyor:))

  16. 03 Nisan 2013 20:34

    Cok sevgili okul arkadasimin annesi;) Hemen deneyecegim… Sevgiler.. Bu arada almanyada bu ekmekler hep satiliyor.. Ama kendim yapmayi cok istiyordum..bundan iki yil önce bir denemem olmus ama mayami devam ettirememistim..

    • 04 Nisan 2013 22:36

      Merhaba bugün hemen tam bugday unu aldim ve mayami tuttum.. Tam cavdar unu da buldum gittigim yerde.. Acaba tam cavdar unu ile ayri bir maya tutmayi denesem mi? Yada tuuttugum ilk bugday unlu mayayi cavdar unu ile mi beslesem? Sizin deneyiminiz ne der? Merak ettim..;) merakla beklemekteyim artik maya ne olacak.. Insallah bozulmaz…

      • 05 Nisan 2013 08:55

        Gnaydn, mayanz seviniz. avdar ve tam buday kark da maya tutulabilir ancak bence tam olarak mayanz oluana kadar baladnz unla devam etmeniz daha iyi olur. Maya yazdm gibi sabr iidir.Ama korkacak bir ey deil. kolay gelsin:))

        • Arzu permalink
          14 Nisan 2013 13:15

          Merhaba isil teyze.. Mayam cok güzel oldu.. Iki kere ekmek yaptim.. Biri sade biri bademli üzümlü balli cavdarli.. Ücüncüyü bugün yapiyorum.. Zeytinli..;) cok tesekkürler tarif icin.. Mayam muhtesem oldu…bu arada arnavut bir komsum maya istedi.. ;))))kac gr ile maya kardesligine baslamak makul.. Buz dolabinda tutarak mi beslesin.. Yoksa ilk zaman 8 gün disarida tutmustuk ya mayayi olustururken.. Öyle mi beslesin 8 ilk gün boyunca verdigim mayayi.. Herhalde buzdolabinda tutarak degil mi? Haftada iki beslese yeter un su karisimi ile .. Yada ekmek yaparsa ekmegin ön mayasi ile…

          • 14 Nisan 2013 15:05

            Merhaba, ok memnun oldum baardn iin. steyen baarr diyorum. Bu arada maya kardelii iin tabii ki elindekinden enaz bir ay barda kadar vermen gerekir ve alann da hafta ilk bata 2 veya 3 kez kak hesab beslemesi gerekir.sterden yaptn hamurdan da azck katabilirsin.Ancak ok taze mayalarla abucak oynamamak fazla un edi deitirmemek lazm. Maya bir ka ay sonra tam kvamna oturuyor. Yani maya kardelii yapmak ok iyi ama bir yandan kend, mayasn yapmay nerebilirsin. Sevgiler

  17. Yelız permalink
    17 Mart 2013 20:23

    Merhabalar benimde artık eksi mayam var benim merak ettigim şey eksi mayadan istediğimiz zaman alıp ekmek yapabilirmiyiz her aldigimizda da beslemek zorundamiyiz ?mesela hergun ekmek yapabilirmiyiz ? Yanıtlarsanız cok memnun olacağım tesekkur ederim

    • 19 Mart 2013 08:25

      Merhaba,ekşi mayanız olduysa artık her zaman ekmek yapabilirsiniz,ancak haftada 2 kez muhakkak kavanozunuzun boyuna göre beslemeye devam etmelisiniz. Ekmek yapmak için maya aldığınız kavanoza mayaladığınız hamurdan bir parça ( mesela 1 ceviz kadar)ilave etmeniz o günkü beslenmesine yetcektir. Buzdolabında duran mayanın illa her gün beslenmesi diye bir şey yok. Ancak 4-5 günü de geçirmemek lazım.Hergün ekmek yapıp yapmamaka size bağlı. Ancak bence elinizde 2 tane 1lt.lik kavanozda mayanız olduğunda o kadar sık ekmek yaparsınız diye düşünüyorum:)) Başarılar

  18. 06 Ocak 2012 08:46

    Sabır her zaman olduğu gibi en önemli faktör sağlıklı yiyecek hazırlamakta… Ellerinize sağlık.

Trackbacks

  1. Ev Ekmeği / Sağlıklı beslenmek için evde ekmek yapalım « mutfak penceremden

Yorum bırakın