İçeriğe geç

Ev Ekmeği / Sağlıklı beslenmek için evde ekmek yapalım

25 Eylül 2012

İşte yine geldik, ülkemizde en fazla tüketilen besin kaynağı olan, “Ekmek” konusuna…Bugün yazacaklarıma karşılık birçoğunuzdan, ” Hadi canım, kolaysa gel de bizim durumumuzda evde ekmek pişir” sözleri yükselecekse de, ben yine de diyeceğimi diyeyim. En azından, belki ekmek aldığınız fırına dikkat eder veya aldığınız ekmeğin unu hakkında bilgi edinmek ister, bu konuda birazcık araştırırsınız. Yazılı ve görsel medyada sık sık gerek fırın ekmekleri gerekse hazır ambalajlı ekmekler hakkında yazılanları duyduğunuza eminim. Bu konuları tekrar, tekrar yazmak yerine yaşadıklarımdan söz etmek istiyorum. Yazılarımı takip edenler biliyorlar ki uzun zamandır evimize hazır ekmek girmiyor. Bu sebeple de dışarıda bir yerde yemek yerken masaya gelen ekmeğin çoğu kez ne tadını ne yoğunluğunu beğenmiyoruz. Hele hele kepek ekmeği veya esmer ekmek diye önümüze gelen ekmek için burada söyleyecek söz bulamıyorum doğrusu. Lütfen bu sözlerimi “ ukalalık ”  olarak değerlendirmeyiniz. Gerçekten, artık ailece, hepimiz, kendi ekmeğini kendisi pişiren bazı restoranlar dışında, dışarıda ekmek yemek istemiyoruz. Buralarda yediğimiz ekmek bizi doyurmuyor, haddinden fazla yiyoruz ve bu da insanda şişkinlik yapıyor. Kardeşim de ben de artık kısa tatillere giderken mümkün olduğu kadar kendi ekmeğimizi yanımızda götürüyoruz.

Aslında bu kadar söz söyleyene kadar kendi ekmeğinizi kendiniz yapınız desem de olurdu değil mi? Serde azıcık gevezelik olunca olmuyor işte… Size, zaman zaman yaptığım ekmeklerin tariflerini vermiştim, ancak insan yapa yapa deneyim kazanıyor ve daha öncekilerden daha iyi sonuç alınca da bunu paylaşmak istiyor.Artık  ben de  ekmeklerimi kalıpta veya tencerede değil de çeşitli boylarda somunlar halinde pişiriyorum. Bugün size yine en kolayından, neredeyse artık gözü kapalı yapabildiğim instant toz mayalı  tam buğday somun ekmeği tarifini vereceğim. Zaten, evde daha önceden hazırladığım ekşi mayayı kullanarak yaptığım ekmeğin tarifini , ekşi maya ve *ön mayaya ait  bilgileri“https://mutfakpenceremden.com/2012/01/05/eksi-maya-ve-e…ekmegi-tarifim/ ‎”de bulabilirsiniz. i Nohut mayalı ekmeğim ve içine çeşitli katkıların olduğu  değişik ekmeklerim ise yolda…

MALZEMELER:

1 tatlı kaşığı dolusu instant toz maya

4 su bardağı ılık su/ oda sıcaklığı

1 tatlı kaşığı deniz tuzu

1çay kaşığı kadar  doğal bal

1 kg. tam buğday unu

( Ekmeğiniz için kullanacağınız unu da iyi seçmeniz gerekiyor. İstanbul ‘da Halk Ekmeğin tam buğday ununu önerebilirim. Ancak lütfen içinde katkı maddesi olan hazır ekmek karışımlarına rağbet etmeyiniz. Satın alacağınız birkaç çeşit unu evde kendiniz karıştırabilirsiniz. Benim kullandığım unlar Bayramiç Mustafa Alper’den ve Nazilli İpekhanım Çiftliği’nden geliyor. )

YAPILIŞI:

İnstant toz mayalı sade ekmek:

Unumuzu ister bir tepsiye, isterseniz benim yaptığım gibi hamur yoğurmaya yarayan bir makinenin haznesine döküyoruz. Tuzumuzu, una ilave edip harmanladıktan sonra kuru mayayı da ekliyor ve hepsinin üzerine yavaş yavaş ılık suyu ekliyor ve karıştırıyoruz. Elde edeceğimiz hamur elimizden kurtulmuyorsa elimizi hafifçe unlayarak  hamuru yuvarlamaya çalışıyoruz. Bu aşamada hamuru iki parçaya ayırabiliriz. Hamuru yoğurma süremiz makinede 5-6 dakikadır ancak bu süre elde 10-15 dakikayı bulabilir. Benim bileğimde bir problem olduğu için yıllardır hamur yoğurmak için makine kullanmak zorunda kalıyorum, oysa ekmek hamurunu elde hissetmek çok güzel bir duygu.

– Hamurumuzu ister bütün olarak çukur bir kap içinde,  istersek somunlar  halinde  bir yağlı kağıt üzerinde, üzerine nemli bir mutfak bezi örtülü olarak en az *1 ½ saat, hamur ta ki iki misli olana kadar mayalandırıyoruz.

– Mayalanan ekmeklerin üzerlerini bıçakla çiziyor, su veya ayranla ıslattıktan sonra üzerlerine biraz un serpiyoruz ve yarım saat daha bu şekilde bekletiyoruz.

-Fırınımızı 230-240 dereceye kadar ısıtıyoruz. Fırının en dibine, alçak çelik bir kap içinde sıcak su koyuyoruz. Bu su, ekmeğimizin aniden kurumaması için gereken buharı sağlayacaktır. Bu arada piyasaya evde özellikle ekmek yapmaya uygun ara ara su buharı püskürten fırınlar da çıkmış. Fiyatları şimdilik biraz yüksek ama bilginiz olsun. Fırınımı yenilerken bunlara yöneleceğim sanırım. Bilginize.

-Daha sonra da ekmekleri ısınmış fırının  alt rafına sürüyoruz. Eğer varsa fırını turbo ayarına getiriyoruz.

– İlk 20 dakika bu ısıda sonraki 20 dakikayı ise 190 derecede pişen ekmeklerimizi tepsiden fırın teline aktarıp , soğuyana kadar tel üzerinde bırakıyoruz. Bu ısılar benim halen kullandığım normal ev tipi turbo fırın için geçerlidir. Sabit olan sadece ilk ısıtmanın 230-240 derece olmasıdır. Süre ve diğer ısıyı siz kendi fırınınızda birkaç tecrübeden sonra belirleyebilirsiniz.

Ekmeğimizin kabuğunun çok sert olmaması için fırına koyduğumuzun ilk on dakikasından sonra iki üç kez fırın kapağını açarak bir su püskürtücüsüyle ekmeklerin üzerine su püskürtüyoruz.

 Eğer evinizde  ekşi mayanız varsa bu ekmeği ön maya hazırlayarak da yapabilirsiniz.

*ÖN MAYA: 1 kg. undan ekmek yapmak için ( Verdiğim ölçüler ve süreler tamamen kendi deneyimlerimin sonucudur)

60 gr. ekşi maya

60 ml. su,

100- 125 gr. un

Hepsini yumuşak bir hamur olarak karıştırıyoruz, üzerini streçle örtüyoruz.

Ön mayayı serinde veya buzdolabında bekleteceksek 8- 10 saat bekletmek mümkün. Ancak dolaptan çıkartınca mayalama işlemine geçmeden ön mayanın oda sıcaklığına gelmesini beklemeliyiz.

*Yaz aylarında bu süre 1 saate inebildiği gibi kışın ise daha uzayabiliyor.

Evde ekmek yapmanın ve gerçek ekmek yemenin anlamını “ Defne Koryürek’in” blogundan da takip edebilirsiniz.

 

Reklam
6 Yorum leave one →
  1. Nazli permalink
    09 Şubat 2013 04:50

    “tepsiden fırın teline aktarıp , soğuyana kadar tel üzerinde bırakıyoruz” darken firinin icinde mi sogumaya birakiyoruz ?

    • 09 Şubat 2013 08:30

      Günaydın,evet eğer fırına hemen yeni ekmekler koymayacaksam, kapağını aralayıp orada telde soğumasını bekliyorum,aksi halde dışarı alıp telde üzeri bezle örtülü bekletiyorum. Ayrıca bu sorunuz için de teşekkürler.

  2. Ayca permalink
    30 Aralık 2012 16:58

    ekmek harika görünüyor ama ben de mayasiz bir tarif ariyorum.yardimci olursaniz sevinirim

  3. Pınar permalink
    25 Eylül 2012 12:38

    Merhaba Işıl Abla’cığım,

    Ellerine sağlık. Evde kendi ekmeğini pişirme işine ben de bulaşacağım gibi gözüküyor.
    Ancak sana bir sorum var; mayaya ve buğdaya intolerant olduğum için (yediğimde karnıma kramplar giriyor) içinde bu malzemelerin bulunmadığı bir ekmek yapmaya çalışıyorum. Şimdiye kadar ki iki denemem başarısız sonuçlandı 🙂 Sende mayasız ekmek tarifi var mı acaba? Un olarak spelt un dedikleri kılçıksız buğday unu kullanabiliyorum.

    Şimdiden teşekkürler, sevgiler.

    Pınar

Trackbacks

  1. ” Mutfakpenceremden” görünen ilk atölye çalışmamız… « mutfak penceremden

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: