İçeriğe geç

Ekşi mayalı fındıklı,üzümlü ekmek

27 Şubat 2013

1-DSC_2204

Bu ara gerçekten ellerim hamurdan çıkmıyor. Mutfağım ve buzluğum ekmek çeşitleriyle doldu. Bir yandan önümüzdeki günlerde gerçekleşecek ekmek mayası takası için hazırlık yapıyor, ekşi mayalarımı kavanozlara bölüp etiketliyorum, bir yandan da bu mayalarla yeni ön hamur hazırlama tekniklerini deniyorum. Artık gerçekten inandım ki mayalanan ekmek hamurumu serin bir yerde olmak şartıyla ne kadar uzun süre bekletirsem o kadar lezzetli bir ekmeğim oluyor. İşte bu hafta pişirdiğim “artisan” ekmeklerden birinin daha tarifiyle buradayım bugün. Fındık ve üzümlü ekmek.

1-DSC_2210

MALZEMELER:

1.)Ekşi, ön hamur  için:

50gr.ekşi maya / daha önceden hazırlanmış buzdolabında yaşamakta olan mayamızdan

50 ml. oda sıcaklığında su

100 gr. ***tam buğday unu

1-EKŞİ MAYA VE EKMEĞİM1

Ekşi maya ile hazırladığım ön hamurun ilk 1 saat sonraki görüntüsü.

2.)Hazırlanan ekşi ön hamurdan 160 gr.

400ml. oda sıcaklığında su

600gr.ekmeklik un(Ben 500 gr. tam buğday unu ile 100 gr. çavdar unu kullandım)

1 çay fincanı kadar iç kabuğuyla beraber kavurduğum ve havanda ufalamadan dövdüğüm fındık

1 çay fincanından biraz az kurutulmuş mavi yaban mersini/ bunun yerine doğal kurutulmuş kuru üzüm de kullanılabilir

1 tatlı kaşığı doğal deniz tuzu veya doğal kaya tuzu

1 çay kaşığı doğal bal

1-DSC_2193

1-DSC_2187

YAPILIŞI:

İlk adım: Ekşi ön hamurumuzu hazırlayıp bekletmek. Bunun için oda sıcaklığına getirdiğimiz ekşi mayamıza un ve su ekleyip iyice karıştırıyoruz. Bu yumuşak hamuru mümkünse cam veya porselen bir kapta üzeri örtülü olarak oda sıcaklığında yaklaşık 6-8 saat bekletiyoruz. Eğer ön hamurumuzu serin bir ortamda bekleteceksek o zaman bu süre 12 -14 saati bulabilir. Hazırladığımız hamuru saat saat kontrol edersek hamurumuzun içindeki hava kabarcıklarının nasıl görünür olduğunu, hamurumuzun hacminin nasıl büyüdüğünü görebiliriz.

İkinci adım: Hacmi iki katına çıkan ön hamurumuzdan *160 gr.ını ölçüdeki kadar un, su,tuz,bal ile karıştırıp ele yapışmayacak bir hamur haline gelene kadar yoğurmak. Sonra bu hamuru yarım saat üzeri örtülü olarak bekletmek.

Üçüncü adım: Dinlenen hamura** önceden una buladığımız üzüm ve fındıkları karıştırıp tekrar yoğuruyoruz. Şekil verip üzerini unlayıp örttükten sonra oda sıcaklığında en az 3 saat kadar mayalandırıyoruz.

Dördüncü adım:220-230 Dereceye ön ısıtılmış fırının en alt katında 15 dakika, sonra ısıyı 180-190 dereceye düşürerek 35 dakika kadar daha pişiriyoruz. Ekmeğimizin tabanı sertleştiğine emin olduktan sonra fırından alıp bir tel üzerinde ılınmasını bekliyor, daha sonra mutfak peçetesine sarıp bırakıyoruz. İyice soğumadan kesmiyoruz.

*Mutfak terazisi yoksa 160 gr. hamur yaklaşık 7-8 silme çorba kaşığı kadar geliyor.Bu arada ön hamurun kalanını başka bir ekmek için buzdolabına kaldırıyoruz. Ben bu hamuru ekşi maya kavanozuma ekliyorum.

**Bu şekilde dibe çökmeyecekler.

*** Kullanılması önerilen unlar konusunda sizi önümüzdeki günlerde daha detaylı bilgilendireceğim. Şu anda ülkemizdeki ekmeklik unlar hakkında bilgilerimi güncellemeye ve derinleştirmeye çalışıyorum.

1-DSC_2206

6 Yorum leave one →
  1. 02 Kasım 2015 12:38

    merhaba….
    sadece ‘eksi maya’nin tariflendigi bir sayfa var mi acaba ?

    saygilarimla ..

  2. 111277 permalink
    15 Mart 2013 09:29

    MAİLİ TEKRAR ATAR MISINIZ?

  3. 111277 permalink
    12 Mart 2013 16:24

    ekmek yapım atölyenize katılmak isterim ne zaman olur acaba?teşekkürler Serpil DEMİR

Yorum bırakın