Zeytinyağlı Enginar Dolması: Girit Usulü
ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR DOLMASI: GİRİT USULÜ
Ege’de, İzmir, Aydın çevresinde şu sıralar tam zamanı olan bebek enginardan yapılan bu dolmanın tadına doyum olmaz. Sapından yaprağına, çanağından çiçeğine kadar her yerinden faydalanılabilen bu sebzenin yararlarını burada saymakla bitmez.
Bugünkü tarif İzmir’li bir yakın dostum olan Nermin’in Girit kökenli kayınvalidesi sevgili Ayfer Hanım’dan. Beraber olduğumuz bir gün ballandıra ballandıra anlattığı enginar dolmasını bir de onun usulüyle denedim. Eminim siz de yapınca beğeneceksiniz. Aysel Hanım’ın dediğine göre işin püf noktası enginarı zamanında temin edip, doğru ayıklamakta. Sağ olsunlar İzmirli dostlarımız ve alışveriş ettiğim çiftlik bizi bu enginardan mahrum etmiyorlar. Hepsine buradan teşekkür ederim.
MALZEMELER:
4 Adet Ege enginarı, sapı ve yaprakları beraber olmalı. (Mart ortasında çıkıp, nisan ortasına kalmayabilirler)
1 çay fincanı pirinç
3 sap taze soğan
3 çorba kaşığı kadarkıyılmış dereotu
Tuz, karabiber
Arzu edilirse toz şeker
Arzu edilirse biraz taze nane
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1-2 adet limon
Pişirmek için :½ tatlı kaşığı tuz ilave edilmiş 1 bardak su ve ½ limonun suyu
YAPILIŞI:
Büyükçe bir kaba bolca limonlu su hazırlıyoruz.
Yıkanmış pirinç, doğranmış soğan ve yeşilliklerimizi karıştırıp tuz, biber, şekeri de ekliyoruz.
Enginarların saplarını kökünden bir cm. kadar uzun bırakarak kesiyoruz. Sap ve çiçek kısmını iyice yıkıyoruz. Sakın sapları atmayınız. Sapların dışındaki fazla kalınlığı bıçak yardımıyla kesip ortasındaki bölümü limonlu suya bırakıyoruz. Ardından enginar çiçeklerinin en dış ve kaba olan yapraklarının 1 veya 2 sırasını elle kopartıyoruz ve onları da limonlu suya koyuyoruz.Ben bu yaprakları çiğ olarak süsleme amaçlı kullandım. Sonra enginarlarının tepelerini bıçak veya mutfak makasıyla biraz kestikten sonra açılan delikten bir çay kaşığı yardımıyla enginarın tüylü kısmını alıyoruz ve enginarı tekrar limonlu suya bırakıyoruz. Ben bu arada enginarları yarım limonla iyice ovaladım.
Enginarların tepesini elimizle hafifçe aralayarak dolma harcımızı içine koyuyoruz.
Çok büyük olmayan bir tencerenin dibine suda bekleyen enginar saplarını 1 parmak boyunda keserek koyduktan sonra enginar dolmalarımızı baş aşağı gelecek şekilde, yani sap kısmı yukarıya bakacak, sapların üzerine yerleştiriyoruz. Zeytinyağı, limon ve tuzlu suyu ekleyip çok kısık ateşte yaklaşık 30 -40 dakika pişiriyoruz. Dolmaların üzerini uygun boyda porselen bir tabakla örtüp sonra tencerenin kapağını kapatmanızı öneririm. Pişip pişmediklerini için enginarların sap kısmına bıçak batırarak anlayabilirsiniz.
Fotoğraftaki gibi bütün olarak veya boylamasına ikiye bölünmüş olarak servis yapabilirsiniz.Ben bolca dereotu ,maydanoz ve nane yapraklarıyla enginarların göbeğini süsledim.
Afiyet olsun.
enginar dolmasını cok severim 🙂
tarifnizi denedim elinize saglık..
bir enginar dolması tarifi de bende var.. denemek isterseniz;
http://duduklutencere.wordpress.com/2011/04/15/zeytinyagli-enginar-dolmasi/
sevgiler,
deneyeceğim,teşekkürler
Enginarın domasına bayılırım. Nefis bir görüntü ellerinize sağlık.