İçeriğe geç

Nişan Pastası

18 Nisan 2011

Yaprak ve Ercan‘ın Nişan Pastası

Bugünkü tarifin hikâyesi uzun olduğu kadar da keyifli. Sıkılmadan okuyacağınızı umarım.

Geçen yıl ocak ayı mıydı yoksa şubat mı tam hatırlayamıyorum ama bildiğim bir şey var ki Yaprak ile Ercan henüz sözlenmemişlerdi. Ortada belirlenmiş ne nişan tarihi, ne nişan elbisesi, ne de nişan mekânı vardı. Belirlenen tek şey Yaprak’ın nişan pastasının modeliydi. Araştırmış, bulmuş fikrimi almaya gelmişti. Seçiminde o kadar kararlıydı ki karşısına getirdiğim hiçbir alternatif onu fikrinden döndürmedi. Pek de iyi oldu.

“Teyzeciğim nişan pastamı senin yapmanı istiyorum.” Dedi ve deyiş o deyiş…  Ardından nişan mekânının süslenme işi ve tüm ikramların evden hazırlanması ve birçok diğer detay sıraya girdi. Seve seve nişan hazırlıklarına koşturduk. Tatlı yorgunluklar yaşadık. Tam nişanı yüzümüzün akıyla geride bıraktık derken düğün hazırlıkları başladı.

Bu çok zevkli hazırlık sürecinde ailemizin neredeyse bütün fertlerine çeşitli görevler düştü. Herkes yaptığı işten o kadar keyif aldı ki, sanki bir belgesel hazırlanıyormuş gibi en küçük detaylar bile fotoğraflandı. Düğün faslı bitip, Yaprak ve Ercan muratlarına erdiğinde bir de baktık ki gerçekten bir belgesel oluşturacak kadar anı ve fotoğraf birikmiş. Bu satırlar işte o güzel anıların sadece bir parçası.

Yaprak,  nişan peçetelikleri için yapay çiçekler seçti. Yeşil yapraklar arasında açıklı koyulu pembe tonlarında minik minik çiçekler… Yaprakların yeşili, nişan elbisesinin yeşili… Eh durum böyle olunca pastanın rengi ve çiçeklerinin modeli de kendiliğinden ortaya çıktı. Önce herkes deli olduğumuzu düşündü ama o minik çiçeklerin aynısını şeker hamurundan yapmak yine de çok zevkliydi. Tam 150 adet muffin ve bir de yuvarlak büyük pastaya toplam 200 çiçek hazırlamak için iki kişi 3 gün çalıştık. Çiçekler hazırlandı, kurutuldu ve teneke kutularda beklediler.  

Sıra geldi, büyük pastanın üzerini kaplayacağımız şeker hamurunun rengini tutturmaya… Yaprakçığım elbisesini alıp geldi. Ben beyaz şeker kaplama hamuruma biraz mavi, biraz sarı olmadı biraz daha beyaz, yok biraz daha mavi gıda boyası katarak sonunda istenen yeşil tonunu tutturdum. Tabii iş sadece şeker hamuruyla bitmedi. Muffinlerin üzerine sıkacağımız krema da renkli olacaktı ve amacımız,  davetlilere gıda boyası eşliğinde bol yağlı bir krema yedirmek değildi. Pastamızın kreması tamamen beyaz çikolata ganaşından oluştu ve yine biraz mavi biraz sarı diyerek çikolatamız da renklendi.

Pastanın hazırlanması 3 gün sürdü. Birinci gün keklerin yapılması, ikinci gün aralarının doldurulması, üçüncü gün de üstlerinin süslenmesi ve sonunda hepsinin kutularına yerleşip nişan mekanına ulaşması. Kutu deyip de geçmeyelim. Bu iş için arkadaşımızın forsunu kullanıp araları bölmeli özel kutular yaptırttık. Bu kutular sayesinde muffinler birbirlerine değmeden taşınabildiler.

Pastanın son görüntüsüne gelebilmesi için nişanın yapıldığı restoranın mutfağında da epey uğraşıldı. Önceden hazırladığımız cam tabaklardan oluşan katlı platformun üzerine muffinlerden bir kule yaptık. En üst kata da yuvarlak pastamızı ve mumları yerleştirdik.

Yaprak’ın muffin kulesi fikri servis işini son derece kolaylaştırmış oldu. Herkes pastasını beklemeden alabildi.

Misafirlerin dediğine göre, pasta çok lezzetliymiş…

Yaprak ile Ercan’ın nişan pastasının serüveni burada bitti ama üzerinden bir yıl geçmesine rağmen pasta için aldığımız övgüler hala devam ediyor.

Yaşananlardan bir kesit izlemek isterseniz Yaprak & Ercan Nişan Pastası videosunu izleyebilirsiniz.

 

 

Gelelim tarife:

MALZEMELER:

Yaklaşık 12 adet muffin veya 24 cm. lik kek kalıbı için

Kek:

200 gr. tereyağı  (dikkat ederseniz tariflerimde katı yağ olarak sadece tereyağını öneriyorum)

4 yumurta

4 çorba kaşığı kakao

1 su bardağı toz şeker

½ su bardağı su

1 su bardağı dolusu un

1 paket kabartma tozu

75 gr. sütlü veya bitter çikolata

İç dolgusu:

1 çay fincanı dövülmüş şamfıstıklı *krokan

125 gr. bitter blok çikolata

75 gr. çiğ krema

Üst kreması:

300 gr. beyaz blok çikolata

200 gr. çiğ krema

Kullandığımız çikolatanın içeriği bazen istenilen kıvamı yakalamakta sorun çıkarabiliyor. Bu yüzden elde ettiğimiz ganaş şekil verecek kadar kıvamlı olmazsa, sertleştirmek amaçlı kullanmak üzere 1/2 paket Dr. Oetker krema sertleştiricisi veya 2 yemek kaşığı toz kremşanti.

Arzuya göre gıda boyası

Süsleme: Arzuya göre. Eğer bizim pastamızdaki gibi veya benzer çiçekler yapmak isterseniz, şeker hamuru kullanmalısınız. Aksi halde süslü sıkılmış kremanın üzerine renkli kişniş şekerleri serpiştirmek de yeterli olabilir. Burada her şey kişinin kendi yaratıcılığına kalıyor.

YAPILIŞI:

Önce kek için gerekli tüm malzemeleri hazırlıyor ve ardından fırınımızı 180⁰ye ısıtıyoruz.

4 yumurtanın akıyla sarısını ayırıyoruz. Akın içinde kesinlikle sarı kalmamalıdır. Akların içine bir fiske tuz katıp mikserin en hızlı ayarında kar haline getiriyoruz. Bu arada çikolata, tereyağı, kakao ve suyu **benmaride eritiyoruz. Yumurta sarılarını şekerle köpürtüyoruz. Benmarideki karışım ılınınca, bu köpükle karıştırıyoruz. Oldukça akışkan olan bu karışımdan 1 su bardağını bir kenara ayırdıktan sonra Kabımızdaki malzemeye önce 1 bardak unla kabartma tozunu ardından da beklemekte olan yumurta karını yavaşça karıştırıyoruz. Yumurta karını mümkünse tahta kaşıkla yedirmenizi öneririm. Kekimizi ister kalıba istersek muffin kağıtlarına dökerek yaklaşık35 -45 dakika pişiriyoruz. Muffinler için 35 dakika yeterli oluyor. Kek veya muffinler fırından çıkar çıkmaz bir kenara ayırdığımız çikolatalı karışımı üzerlerine döküyoruz. Bu halde iyice soğumaları için bırakıyoruz.

Kekler  iyice soğuduktan sonra ikiye kesiyor,  aralarına hazırlamış olduğumuz çikolata ganaşından ve bir miktar da krokan koyuyoruz.

*Ganaş: Benmaride eritilen çikolata ile kaynama noktasına kadar ısıtılan çiğ kremanın karışımı olup birçok pasta yapımında kullanılır.

**Benmaride eritmek: Kaynar  su dolu bir kabın içine başka bir kap koyarak bunun içinde eritmek. Yani eritilen şeyin direk sıcakla veya ateşle temas etmemesini sağlamak.

Krema için bu defa beyaz çikolata ve çiğ krema ile ganaş yapıyoruz. Arzuya göre renklendiriyoruz ve en az 1 saat buzdolabında bekletiyoruz ki kıvamı koyulaşsın. Bu durumda eğer gerekirse bir miktar sertleştirici kulanılabilir. Sertleştirici veya toz kremşanti ancak azıcık çiğ kremayla karıştıktan sonra ganaşa eklenmelidir.

Kıvama ulaşan ganaşımızı sıkma torbası yardımıyla muffinlerin üzerine sıkıyor, çiçekler veya inci şekerlerle süslüyoruz. Arzu edersek bütün olarak yaptığımız kekin üzerini de bu ganaşla sıvayabiliriz. Ya da şeker hamuruyla farklı bir süsleme yapabiliriz.

Afiyet olsun.

Yakında kızım Başak ve damadım Atilla’nın nişan pastasının hikayesini de yazacağım.

Reklam
3 Yorum leave one →
  1. Gamze permalink
    20 Ocak 2013 23:47

    Merhaba,

    Yeni evli biri olarak tariflerinizi ve sitenizi oldukça beğeniyorum. En son kayınvalidemin doğum günü için bu pastanızı yaptım, çok lezzetli oldu, yalnız kekin üzerine dökmek için ayırdığım karışım çok sıvı değildi, biraz muhallebi kıvamında oldu. Tarifi birebir uyguladım bu nedenle nerde hata yaptığımı bulamıyorum, videoyu nereden seyredebilirim. Teşekkürler.

    • 22 Ocak 2013 23:25

      Merhaba, size cevap yazdığımı sanıyordum ancak farkettim ki o sırada internette bir problem olmuş,cevap gitmemiş. Öncelikle tarifimi uyguladığınız için teşekkür ederim.Üzerine dktüğümüz sosun zaten un katılmamaış kek hamuru ile aynı kıvamda olmasını bekleriz.Kullanılan malzemedeki farklılıklar bile kıvamda değişiklik yapabilir veya malzemeyi keki pişirene kadar buzdolabına koymuşsanız bu da kıvamını koyultabilir. Ancak koyu olması sorun yarattı mı, siz farkı nasıl fark ettiniz bilemiyorum.Eminim ki ununu katmadan önce malzemeyi ayırmışsınızdır. Yardımcı olabildim mi acaba.İyi günler dilerim.

Trackbacks

  1. Küçük bir hatırlatma « mutfak penceremden

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: