İçeriğe geç

Viyana Usulü Schnitzel ve Patates Salatası

20 Nisan 2011

Wiener Schnitzel

 Yine anneannemi anarak yazıma başlayacağım. Rahmetli bize o kadar güzel yemekler yapmış ki, o tatları unutmak mümkün değil. “ Viyana usulü Schnitzel ile rahmetlinin ne alakası var?” dediğinizi duyar gibiyim. Yok tabii ki. Ama ben henüz yurtdışında gerçek schnizel ile tanışmadan önce anneannem nasıl öğrenmişse bize benzerini yapardı. Biz de bayıla bayıla yerdik. O, etleri galeta unu yerine irmiğe bulardı. Öyle öğrenmiş herhalde. Eti de bu kadar ince değildi  hatırladığım kadarıyla. Ama etin üzerinde kızaran o yumurta ve irmik karışımının tadını hiç unutamam. İyice küçük yaşlardayken eti ayırıp,  sadece üstünde oluşan kabuğu yediğimi bilirim.

Viyana usulü Schnitzel veya herhangi bir et /tavuk pane yapacağınız da en önemli püf noktalarına bir göz atalım isterseniz.

-Etimiz çok ince ve sinirsiz olmalı.

-Pane işlemi sırasıyla, önce una, sonra yumurtaya ve en son galeta ununa bulayarak yapılmalıdır. Aksi takdirde pane harcı kızardıktan sonra kendiliğinden etten ayrılabilir.

-Yağımızın ve tavamızın temiz olması kaçınılmazdır. Bir kez kullandığımız yağı hemen döküp yenisini koymalıyız.

 MALZEMELER:

2 adet çok ince dövülmüş dana şnitzel

 Kasabınıza, dananın butunun üst kısmı olan trançtan vermesini rica edin. Eti büyük parçalar halinde(Gerçek Viyana şnitzeli yemek tabağının tamamını kaplar, ama bu ancak lokantalarda yapılıyor.) çıkartıp yarım cm. inceliğinde dövmesini isteyin. Hatta biraz daha ileri gidip eti kestiği yöne dikkat etmesini de söyleyebilirsiniz. Biraz nazlansa da sizin bu işi bildiğinizi anlayacak ve ustalığını gösterecektir.

 2 yumurta

1 çay fincanı galeta unu- ete koyacağınız tuzu  galeta ununa eklemenizi öneririm.

2-3 çorba kaşığı beyaz un

Kızartma yağıBen eşit oranda rafine zeytinyağı ve tereyağı karışımını tercih ediyorum, size de öneririm. Büyük restoranlar da şnitzel yaparken katı ve sıvı yağı karıştırıyorlar.

 

YAPILIŞI:

Yaklaşık ½ cm. kalınlığındaki etlerimizi önce beyaz una ardından iyice çırpılmış yumurtaya ve en sonunda galeta ununa bulayıp hazır ediyoruz. Etler bu malzemelerin hiç birinin içinde beklememelidir. Ancak tamamen pane edilmiş etler bir süre buzdolabında bekleyebilirler. Tavada yağımızı ısıtıp, etlerin her iki yanını en fazla 2-3 er dakika, panenin rengi kararmayacak şekilde kızartıyoruz. Burada dikkat edilecek en önemli nokta, yağımızın her zaman temiz olmasıdır. Eğer tavamız bir kerede 1 dilim et kızartacak büyüklükteyse o zaman ikinci dilimi kızartmadan önce tavayı kağıt havluyla temizleyip yeni yağ koymalıyız.

Tavadan çıkarttığımız etlerin yağını kağıt havluya emdirdikten sonra servis tabağımıza alıyoruz.

Üzerine bir dilim halka limon ve bir parça tereyağı koyarak yanında ister patates salatası ister kızarmış patates ile servis yapıyoruz. Burada kullandığımız tereyağına eğer arzu edersek çeşitli ot ve baharatlarla lezzet katabiliriz. Bunun için de yumuşak tereyağını çeşnilendirdikten sonra buzdolabında bekletiyoruz.

Afiyet olsun!

 Alman Usulü Patates Salatası:

   

 

MALZEMELER:

6 kişi için

1 kg. haşlamalık patates

1 adet orta boy, mümkünse ekşi elma

1 adet kuru beyaz soğan

2-3 adet salatalık turşusu

Sosu için:

2 çorba kaşığı mayonez

1 tatlı kaşığı hardal açık renk olanları öneririm

2 çorba kaşığı elma sirkesi

2 çorba kaşığı limon suyu

3 diş dövülmüş sarımsak

1çay kaşığı toz şeker*

Arzuya göre 1 çorba kaşığı zeytinyağı

Tuz, karabiber- eğer bulabilirseniz beyaz biber kullanmanızı öneririm, çünkü beyaz biber diğeri gibi renk verip patatesinizi karartmaz.

Eğer ekşi elma kullanmıyorsanız o zaman sostaki toz şekeri koymayınız.

 Ek Bilgi:

Güney Almanya’ da bu patates salatasına Schwaebische Kartoffelsalat denir ve içine muhakkak ½ bardak kadar ılık et suyu katılır. Bu, yöresel bir özellik olup, patates salatasına muhteşem bir lezzet katar. Et suyu deyince daha önce tarifini verdiğim, yağı tamamen alınmış et suyunu kastediyorum. Lütfen kesinlikle tabletlerle denemeyiniz.

Eğer ekşi elma kullanmıyorsanız o zaman sostaki toz şekeri koymayınız.

 

YAPILIŞI:

 İyice yıkanan patatesleri patlamamaları için bir kaşık sirke ilavesiyle haşlıyoruz. Ancak kesinlikle düdüklü de değil. Patatesleri ara sıra kontrol ediyor ve çok fazla yumuşamadan altını kapatıyoruz. Biraz dirice olmaları daha da iyi olur.

Patatesler haşlanırken sosunu hazırlıyoruz.

Turşuları ufak ufak kesiyoruz.

Soğanımızı çok ince, piyazlık, yani yarım ay şeklinde doğruyoruz.

Haşlanan patatesler ılındıktan sonra kabuklarını ayıklayıp, yayvan bir kabın içine ince yuvarlak dilimler halinde kesiyoruz. Hazırladığımız sosu patatesler tam soğumadan katıp üzerini 5 dakika kadar üzerini örtüyoruz ki patatesler sosu iyice emsin. Eğer ılık et suyu katacaksak o da tam bu sırada olmalı. Sonra soğan ve turşuyu, ardından da minik küp şeklinde kestiğimiz elmayı ilave ediyor ve patateslerin ezilmemesine dikkat ederek ilave ediyoruz.

Üzerini süsleyerek servis yapıyoruz.

Afiyet olsun!

 

 

Reklam
4 Yorum leave one →
  1. 21 Nisan 2011 20:06

    Babam da böyle yapar şnitzeli…bayıldım…hocam derse geleceğim…

Trackbacks

  1. Ramazan Sofraları İçin Hatırlamalar 2 « mutfak penceremden
  2. Küçük bir hatırlatma « mutfak penceremden

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: