Zeytinyağlı Enginar
İşte bir enginar yemeği daha… Merak etmeyin devamı da gelecek. Enginarlı pilav, sarmısaklı enginar salatası, etli enginar vs. Bu hafta bildiğimiz klasik zeytinyağlı enginar yapayım derken bir arkadaşımın yaptığı hoş doğum günü sürprizi planımı değiştiriverdi. Arayıp da bulamadığım bebek enginarlar çok güzel bir hediye paketi olarak kapıma geldiler ve doğum günümün akşamında sofrada başköşeyi aldılar. Fotoğraflarda da göreceğiniz gibi kesilip pişirildiklerinde yemesi pek keyifli oluyor. Masada biraz ıslak havlu bulundurunuz yeter, çünkü bu enginar elle yenir, yaprakları emilir, yaprakların posası dışında tabakta pek bir şey bırakılmaz. Plan değişti ama aldığım çanak enginarları da aynı gün pişirdim ve aslında kesilişleri dışında yapılışı aynı olan iki zeytinyağlı enginar yemeği bugün burada…
MALZEMELER:
4 Kişi için
4 adet yaprakları ve sapları üzerinde ayıklanmamış bebek enginar
Veya 4 adet ayıklanmış çanak enginar*
20- 25 adet arpacık soğan veya 2 orta boy kuru soğan**
1 adet orta boy patates
1 adet kabak
1 kahve fincanı limon, ayrıca 1 -2 limon da ayıklarken kullanmak üzere
Toz şeker, tuz, su
Dereotu
Zeytinyağı
1 avuç haşlanmış bezelye ve havuç da ilave edebiliriz.
YAPILIŞI:
Önce derin bir kaba bol limonlu bir su hazırlıyoruz. Bebek enginarların saplarını gövdesinde yaklaşık 4-5 cm uzunluğunda kalacak şekilde kesiyoruz. Kalan sapların da yine gövdeye yakın olan kısımlarından bir karış kadarını üzerlerindeki fazla kabuğu sıyırdıktan sonra limonlu suya koyuyoruz. Bunlar kesinlikle ziyan edilmemelidir, piştikten sonra çok rahat yenilirler. Saplı kabuklu halde bekleyen enginarların en dış sert yapraklarını koparttıktan sonra çiçek kısmının en tepesini keskin bir bıçakla dümdüz kesiyor ve hemen limonlu suya bırakıyoruz. Daha sonra enginarları boyuna doğru önce ikiye sonra tekrar ikiye olacak şekilde dörde bölüyoruz. Eğer enginar çok minikse o zaman sadece ikiye bölmek de yeterlidir.
Kesilen enginarları yine limonlu suda bekletip, minik bir kaşıkla göbeklerindeki tüyleri çıkartıyoruz . Çelik bir tencerede soğanları hafifçe yağdan geçiriyoruz. Ayıklayıp 4-5 cm uzunluğunda kestiğimiz enginar saplarını tencerenin dibine, onların üzerine sırasıyla enginar çanaklarını ve en son da kabak, patates gibi kolay pişecekleri yerleştiriyoruz. 2-3 bardak ılık su içine şeker, tuz ve limonu karıştırarak tencereye ilave ediyoruz. Her zeytinyağlı yemekte önerdiğim gibi tencereyle kapağın arasına yağlı kağıt koyup ağzını sıkıca kapatıp ilk beş dakika sert sonra orta ateş, ve en sonunda da iyice kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. Kabuklu enginarlar diğerlerine oranla daha uzun sürede piştiklerinden arada bir çatal batırıp kontrol ediyoruz. Servis yapmadan önce üzerlerine has sızma yağ gezdirmenizi öneririm.
Afiyet olsun!
*Bu noktada uyarmak istediğim bir şey var: Ayıklanmış enginar alırken mümkünse gözünüzün önünde ayıklanıp sadece içinde limon bulunan suyla beraber torbaya konmasına dikkat ediniz. Eve gelir gelmez enginarlarınızı iyice yıkadıktan sonra yarım kesik limonla ovunuz ve yine limonlu suda bekletiniz. Özellikle bazı semt pazarlarında enginarı, içinde limon tuzu hatta başka ucuz kimyasalların bulunduğu suda beklettiklerini duymuştum.
**Arzu eden taze soğan da kullanabilir, lezzet olarak çok yakışır, ancak zaten çok yeşil olan bu yemek biraz daha yeşeriyor diye ben kullanmadım.
Trackbacks