Roka Yatağında Ton Balıklı Piyaz
Sonbaharın gelmesiyle mutfak alışverişimizde de değişiklikler başladı. Son kış hazırlıkları da tamamlanmak üzere. Pazar tezgahlarında renkler sararmaya başladı. Kasım ayı geldiğinde artık daha kısıtlı bir sebze meyve yelpazemiz olacak. O zaman da soframızda bakliyata daha fazla yer vererek yemeklerimize çeşitlilik kazandıracağız. Kuru fasulye, nohut, börülce, kırmızı fasulye, mercimek, maş fasulyesi, kuru barbunya gibi… Çok önemli protein kaynağı olan bu besinlerden bir veya ikisi kış aylarında her hafta soframızda yerini alacak.
Şu geçiş döneminde ben size çok sevdiğim ve neredeyse tek başına bir yemek olabilecek ton balıklı fasulye piyazımı paylaşmak isterim. İster ılık isterseniz de soğuk servis edebileceğiniz bu yemeğin yapılışı da oldukça kolaydır ve her zaman evinizde bulunabilecek malzemelerle yapılır. Vaktim var derseniz, ton balığı yerine evde pişirdiğiniz bir parça somon filetosu da kullanabilirsiniz. Bu tamamen sizin damak tadınıza kalmış bir şey. İsterseniz şimdi kuru fasulyenin çeşitlerine de bir bakalım.
Battal, Şeker, Horoz, Sıra, Bombay, Dermason gibi değişik türde birçok kuru fasulye çeşidi vardır. Her birinin farklı özelliği olan bu kuru fasulye çeşitlerini farklı yemeklerde kullanabiliyoruz. Örneğin:
Şeker fasulye/İspir fasulyesi diye de bildiğimiz bu fasulyenin etli ve sıcak yemeği tercih edilir,şekli daha ufak,beyaz ve yuvarlaktır
Bombay,diğerlerine göre neredeyse iki misli büyük oval ve beyazdır. Salata, piyaz ve pilakisi yapılır.
Horoz, böbrek şeklinde oval ve ince uzun olur, piyaz ve pilakisi, zeytinyağlısı yapılır.
Dermason, Türkiye’de en çok tercih edilen kuru fasulye çeşidi olan Dermason fasulyenin başlıca özelliği, kabukları çok ince olduğundan dolayı çok çabuk pişmesi ve kabuklarının ayrılmamasıdır.
MALZEMELER:
4 kişi için
4 çorba kepçesi kadar piyazlık bombay fasulye
350 gr./2 küçük konserve ton balığı veya aynı miktarda *somon filetosu
Yarım demet kadar roka
1 Adet büyük boy kırmızı soğan *veya karamelize edilmiş 1 baş kuru yemeklik soğan
Sos için:
Sızma zeytinyağı/ 3 çorba kaşığı
Hardal /1çorba kaşığı
Elma veya üzüm sirkesi/ 2çorba kaşığı
½ limon suyu
Tuz / arzuya göre
YAPILIŞI:
-Kuru fasulyemizi bir gece önceden suya koyuyoruz. Kabarmasını bekliyoruz. Kuru fasulyeyiher defasında 2kerelik ıslatırsanız, haşladıktan sonra yarısını derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Hazırda bulacağınız haşlanmış fasulye işinizi kolaylaştıracaktır. Çorbaya, aşureye veya etli yemeğine kullanabilirsiniz.
– Ertesi gün ister düdüklüde ister çelik tencerede haşlıyoruz. Süzüyoruz.
– Fasulye sıcakken hemen hazırladığımız sosun yarısını ve ton balığının da yerısını ekliyoruz ki lezzetini çekebilsin.
– Büyük ve derin bir salata tabağına, iyice yıkanmış, sapları uzun bırakılmış roka ile bir dip yapıyoruz. Buna adeta roka yatağı da diyebiliriz.
– Fasulyemizi bu roka yatağına yerleştiriyoruz.
– Ton balığımızın diğer yarısını ve halka halka kesilmiş kırmızı soğanımızla üzerini süslüyoruz. Servisten hemen önce sosun kalanını ilave ediyoruz.
* Eğer vaktiniz var ve de değişik tatlara meraklıysanız, mutfakta denemekten hoşlanan biriyseniz çiğ soğan yerine önceden karamelize edilmiş soğanları fırında kuruttuktan sonra ufalayarak piyazınıza bambaşka bir lezzet verebilirsiniz. Ben bir iki adet karamelize soğanı kurutup kavanozda saklamanızı da önerebilirim. Bu soğan kıtırlarını başka yerlerde de kullanabiliriz.
*Eğer somon fileto kullanmak isterseniz, o zaman balığınızı tuz, biber, sarımsak, limon ve zeytinyağı ile beraber fırın poşeti içine yerleştirdikten sonra ocak üzerinde yayvan bir sahanda benmari usulü 15 dakika pişirirseniz lezzeti içinde kalacaktır.
Afiyet Olsun!
Çok sofistike bir yemek olmuş Işıl hanım, müthiş de lezzetli görünüyor.