İçeriğe geç

Kuru İncir Sirkesi /Evde Sirke Yapıyoruz

17 Ekim 2011

İncir de tıpkı üzüm ve elma gibi, sirkesi yapılabilen meyvelerimizden biri. Aslında nardan ayvaya, gül yaprağından portakala, limondan eriğe bütün yaş ve kuru meyvelerden fermantasyon sonucunda sirke elde edilebiliyor.

 Çok gençler bilmeyebilirler ama, önceleri, hazır alınan sirkelerin içinde jölemsi tortular “sirke anası” oluşurdu. Bunlar aslında sirkede oluşan bakterilerin yüzeyde birikmesiydi ve sirke kullanılırken atılırlardı. İşte o sirkeler doğal yolla elde edilen gerçek sirkelerdi. Evde sirke yapmayı denerseniz sirke kabınızın üzerinde bu tür şeffaf tortular görmek sizi üzmesin. Ancak bu tortular şeffaflığını yitirmiş küflenmiş olurlarsa sirkede problem var demektir.

Şimdilerde market raflarında yer alan sirkeler yüksek ısılarda pastörize edilmiş sirkelerdir ve bunlar gayet şeffafa olup içlerinde sirke anasına da rastlanmıyor. Yüksek sıcaklığa maruz kalan bu sirkelerin neredeyse tüm faydalı özellikleri de kayboluyor. Çok şükür ki artık tüketiciler de bilinçleniyor ve artık büyük marketlerde doğal yollarla elde edilmiş sirkeler de bulunabiliyor, pek tabii ki diğerlerinin en az 3 katı fiyatlarla.

Bir süre önce dayımın otel/ restoranında çalışırken, mutfakta ayıklanan elmaların kabuklarını attırmaz, bu kabukları kereviz yaprakları ve bir miktar doğal sirke ve kaynar suyla turşu kurar gibi kavanoza bastırtırdım. Kuytu bir yerde saklanan bu kavanozda bir süre sonra çok hoş kokulu bir sirke oluşurdu. Kavanozun üzerinde oluşan sirke anasını süzer sirkemizi kullanırdık. Bu metodla evde tükettiğimiz bütün meyvelerden sirke yapabiliriz, yeter ki kullandığımız meyveler çürüksüz, kaplar temiz, ortam loş ve serin olsun.

Ben denediğim çeşitli sirkeler arasında incir sirkesini çok sevdim. Geleneksel olarak kullandığımız üzüm ve elma sirkelerinden çok farklı bir tadı ve kokusu var. Meyvenin gerçek kokusu ve tadı sirkeleşme esnasında kaybolmuyor. Ne çok ekşi ne de çok tatlı. Salata soslarıma yeni eklediğim bu tadı sizin de sevebileceğinizi sanıyorum.

 

 

Evde İncir Sirkesini Nasıl Yaptım:

Ben evde hazırladığım bu sirke için sadece

20 adet kadar geçen yılın ürününden kuru incir,

 2-3 bardak kaynatılmış içme suyu,

1 bardak doğal pekmez

son aşamada da 1 bardak organik sirke kullandım.

İlk önce incirleri bol su ile ovalayarak iyice yıkadım. İyice ufak doğradım. İncirleri yayvan ve derin bir cam kase içine koyup üzerlerini örtecek kadar kaynar su ekledim. Üzerini temiz bir tülbentle örttüm. Evde sirke yapar ve saklarken muhakkak cam kaplar kullanmalıyız.

Ertesi gün iyice yumuşamış olan incirlerin üzerine kolayca mayalanmaları için, 1 bardak *doğal pekmez ilave ettim ve üzerini yine tülbentle örttüm. Tülbentin üzerine bir de tencere kapağı kapattım mutfağımın ışık almayan bir köşesine bıraktım.  Her gün bir kez kapağını açıp karıştırdım ve havalanmasını sağladım. Bu şekilde 2 hafta kadar uyumaya yatan incirlerim yavaş yavaş mayalanmaya başladılar. 3. haftanın sonunda iyice erimeye yüz tutan incirlerin içine 1 bardak yine **doğal yollarla  yapılmış elma sirkesi ekledim ve yine üzerini örtüp bıraktım. Ara sıra  kontrol etmeye devam ettim.5. haftanın başında sirke anası oluşmaya başladı. Bir süre sonra sirke anası da dibe çökünce sirkenin tadına baktım ve ***sirkeyi süzme zamanı geldiğini anladım. Fotoğraflarda da görüldüğü gibi önce tel süzgeçten sonra da tülbentten iyice süzdürdüm. Süzdüğüm tülbendin sıkı, az delikli olmasına dikkat ettim ki sirkem fazla tortulu kalmasın.

En sonunda da sirkemi ağzını sıkıca kapatabildiğim hava almayan şişelere boşalttım ve dinlenmeye bıraktım. Ev sirkelerini karanlık ve serin bir yerde yıllandırabilirsiniz.Durdukça güzelleşirler.

Şimdi çok hoş kokulu ve lezzetli bir incir sirkem var.

*Meyvelerin alkolleşmesini kolaylaştırmak için bu yöntemi Pınar Hanım (http://www.ipekhanim.com) önermişti.  Kuru incir seçerken de onun uyarılarına dikkat ediyorum.https://mutfakpenceremden.com/2011/09/23/incirli-su-muhallebisi/

** İlk defa ev sirkesi mayalarken muhakkak güvendiğiniz bir yerden alacağınız doğal yöntemlerle yapılmış, pastörize işleminden geçmemiş bir sirke kullanmanızı öneririm. Ben elma sirkesini üzümden daha tatlı ve daha az keskin olduğu için tercih ettim. Arzu eden saf üzüm sirkesi de kullanabilir.

*** Sirkenizin keskinliğini kontrol ederek bu zamanı kendiniz belirleyebilirsiniz. Sirkeleşme süresi uzadıkça asit oranı da artacak ve sirkeniz keskinleşecektir.

 

Sirkenin birçok faydası olduğu bilinir ancak eğer şifa için kullanılacaksa kesinlikle doktor tavsiyesi alınmalıdır. Bu faydalardan bazılarını aşağıda görebilirsiniz:

-Bağışıklık sistemini güçlendirerek nezle, grip, boğaz ağrıları gibi enfeksiyonlara yakalanmayı engeller.

-Sirke sindirimi kolaylaştırır. Hazımsızlığa iyi gelir. İştahı açar. Bu sebeple birçok yemek ve salatalarda tat ve çeşni için kullanılır.

– Sirke kandaki kolesterolu düşürerek kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu rol oynar.

-Elma sirkesinde yüksek miktarda kalsiyum bulunur. Kemik erimesine karşı yararlıdır.

-Sirkeyle soğuk su friksiyonları en zararsız ateş düşürücüdür.

-Vücudu toksinlerden arındırır

-Arı sokmalarında ve saçlarda oluşan kepeğe karşı da kullanılır.

Reklam
7 Yorum leave one →
  1. Isik permalink
    04 Ağustos 2016 21:32

    Taze inci eden olmaz mi

    • 05 Ağustos 2016 09:27

      Bazı meyveler, incir gibi ancak kuruyunca veya kurumaya yüz tuttuğunda tam sonuç veriyor. Yaş incirin çürümesi an meselesi o da sirke olmadan bozulacaktır.Az sabır.

  2. şayan permalink
    26 Ağustos 2014 04:18

    çok teşekkürler 🙂
    benim sorunum inatçı beyaz küfler 😦
    önce ince bir tabaka oluyor, dokunmazsam tortu tortu çoğalıyor.daha da beklerse kıvırcık ve kalın bir tabaka oluyor ve koku da renk de değişmeye başlıyor.bir iki gün daha geçerse, yer yer yeşilimsi siyah gibi renkleşme bile oluyor.
    Hangi aşamada olursa olsun, bu beyazlık dokunulduğunda dağılıyor.bileşik değil. çoğu yüzeyde ve bazı parçalar aşağı doğru gidiyor. Toplayıp olabildiğince arındırıyorum, ertesi gün veya daha ertesi muhakkak yeniden oluşuyor 😦
    içine yeniden, maya ve şeker koyduğum da oldu ama düzelmedi. Süzüp beklemeye aldığım kavanozlarda da aynı tortular muhakkak oluyor 😦
    her gün toplamaktan yoruldum..
    Birden fazla deneyimden bahsediyorum ve çeşitli meyvalarla yaptığım.
    Nolur, yardımcı olun. Delireceğim. Zeytin yapmaya çalışırken de aynı şeyleri salamura suyunda yaşadım.
    Ne yapmaya kalksam bu küfler bir iki gün içinde başlıyor hemen ve aylarca anlattığım şekilde günlük savaşlar halinde sürüyor.
    Son burdan okuyup incir yaptım. Yine başladı 😦 üzerindekileri olabildiği kadar topluyorum her gün.
    lütfen yardım..

    • 26 Ağustos 2014 20:48

      Merhaba, işe başlarken kaplar çok steril olmalı ancak sonrasında mutfak ortamında sadece tülbent gibi bir örtü yeterli.Yazdığım gibi sirke maya aşamasında her gün birkaç kez karıştırılmalı üzeirnde bir tabaka oluşmasına fırsat verilmemeli.Bu sıcak günlerde benim incir sirkem on günde oluverdi.Ancak her gün sabah akşam hava almasına ve üzerinde tabaka oluşmamasına dikkat ettim. Bilemiyorum bence az miktarda bir kez daha deneyin.Ev sirkelerini zaten buzdolabında saklamak daha sağlıklı olduğundan az yapmakta yarar var.Başarılar

    • Özlem permalink
      10 Aralık 2022 08:21

      Merhaba, sırkenizi günde bır kaç kere mutlaka unutmadan üşenmeden karıştırmalısınız, çünkü normalde de suyun üstünde dokunulmadan duran her hangi bir hüda ürünü küflenmeye başlar(tecrübeyle sabit:). Anlattıklarınıza istinaden oluşanın her zaman küf olduğunu düşünmüyorum, çünkü sirke anası da başlarda kef gibi görünebiliyor sonrasında yoğunlaşıp jölemsi bir kıvam alıyor. Sabah akşam en ıkı kere karıştırdığınızdan emin olduğunuz sirkenin meyveleri çöktükten sonra karıştırmayı bırakın, içine biraz doğal sirke ya da sirke anası ilave edip ağzını tülbentleyip dokunup rahatsız etmeyeceğiniz bir yere kaldırın, bir hafta sonra kontrol edin, sirke anası çökene kdr bekleyip süzün, en az 3 hafta sonra muhtemelen.

  3. Sema permalink
    05 Şubat 2014 10:38

    Merhaba, ben daha önce birçok üründen sirke yaptım fakat kuru gıdalardan sirke denemedim.Kuru incirden sirke tutuyorsa o zaman herhangi bir kuru meyveden de sirke yapılabilir sanırım? Yurtdışında yaşadığım için bazı meyvelerin tazelersini bulamıyorum..acaba kuru gıdalarda şekerlenme asitle alakalı sirke fermantasyon süresini etkiler mi?Bu yaptığınız sirke 5 haftada oldu demişsiniz, keskinliği tam oturmuşmuydu? Yoksa bi süre daha bekleyince mi keskinleşti?

    • 06 Şubat 2014 17:25

      İncir çabuk keskinleşiyor,ancak ben hazır alınan sirkeler kadar keskin sevmiyorum incirin kokusununkaybolmamasını tercih ediyorum.Bütün kuru meyvelerden de sirke yapılabiliyor.:))

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: