İçeriğe geç

Üç Renkli Pilav

14 Aralık 2011

Bugünkü yemeğimi geçtiğimiz cumartesi günü “terra madre” “toprak ana” kutlamaları çerçevesinde yer alan *“Buğdayın tarihi bizim tarihimizdir” adlı panele katıldıktan sonra değiştirdim.

 Panelde söz alan değerli konuşmacılar bir ara sözü bulgurla pirincin rekabetine, aralarında oluşmuş gereksiz sınıf farkına ve bulgurun önemine getirdiler. Bulgurun sofralarımızda hak ettiği yeri bulamadığından söz ettiler. Çok da haklıydılar. Büyük kentlerde kimin sofrasında konuklar olacağı zaman bulgur pilavı pişirilir ki? Pirinç hemen bulguru bir kenara iter ve ondan değerlisi yokmuş gibi salına salına masada başköşeye kurulur. Konuşmacıların ortak fikrine göre kentlerde, restoran işletmecilerinin de bulgur pilavı ile pek arası yoktur ve bu yüzden bulgur ancak esnaf lokantalarında doyurucu bir yemek ya da kebapların yanında garnitür olarak kalmaya mahkum edilmiştir. Onlar da itiraf ettiler ki aslında çok değerli bir besin kaynağı olan bulgur evlerde ve restoranlarda ana yemek olabilmelidir.

Tam da bu noktada bugün vermek istediğim 3 renkli pirinç pilavı bir anda 3 renkli bulgur pilavına dönüştü.

 Tabii ki panelin konusu sadece buğdayın tarihi, çeşitleri, bulgurun faydaları değildi. Ana konu buğdayın anavatanında olan Anadolu topraklarında yaşadığımız halde kendi buğdayımızın kıymetini yeteri kadar bilmediğimizle ilgiliydi. Nasıl yaparsak “ata buğday”ımızın daha fazla ekilmesini teşvik edebiliriz? sorusuna cevap arandı. Çok şükür ki konuklar, geçmişe vah etmek yerine gelecek için neler yapılacağı hakkında fikir sahibiydi ve bunları paylaşmaya gelmişti de panelden hepimiz umutla ayrıldık.

*“Buğdayın tarihi bizim tarihimizdir” adlı panel Slow Food Türkiye/ Fikir Sahibi Damaklar Derneği tarafından organize edilip sunulmuştur.

Gelelim 3 renkli bulgur pilavıma:

MALZEMELER:

3 su bardağı bulgur, (Benim tercihim* sarı iri pilavlık bulgur, köylü pazarlarından ,Nazilli Çiftlik’ten veya Çanakkale Bayramiç’ten ısmarlıyorum. Pek tabii ki bunlar gibi daha birçok güvenle tüketebileceğimiz bulgurumuz vardır.)

1 kase dolusu mevsimine göre 1-ince kıyılmış kavrulmuş ıspanak 2- ince kıyılmış kavrulmuş semizotu

1 kase dolusu rendelenmiş havuç

1 kase doğal domates püresi veya 1 yemek kaşığı doğal salça

1 adet iri soğan

3 yemek kaşığı sıvı yağ veya tereyağı

Arzuya göre et suyu

Tuz, karabiber, pul biber, kırmızı renk biberi

*Aslında esmer pilavlık bulguru daha çok kullanmama rağmen renklerin fark edilebilmesi için sarı bulguru tercih ediyorum. İsterseniz renk farkı için ayrı ayrı pişireceğiniz sarı ve esmer bulguru da kullanabilirsiniz.

YAPILIŞI:

-Bulgurumuzu iyice yıkayıp süzüyoruz.

-Bir yandan havuçları rendeleyip hafifçe sote ediyoruz ve içine biraz salça veya domates püresi veya kırmızı renk biberi ekliyoruz. Bir kenarda bekletiyoruz.

-Yeşil sebzemizi arzu ettiğimiz şekilde pişirip süzdürüyoruz. Bir kenarda bekletiyoruz.

-Soğanımızı incecik doğradıktan sonra arzu ettiğimiz yağ ile pembeleştirmeye başlıyoruz.2-3 dakika sonra

-Bulgura ekleyeceğimiz ılık su veya et suyuna tuz,biber ekliyor ve tencereye döküyoruz.Benim bulgurum 1 e 2 ye yakın su alıyor, ama bu sizi yanıltmasın, her bulgur farklı su kaldırır. Bulgur pilavının bir kolaylığı da sonradan sıcak su eklenebilmesidir.

– Pilavımız pişip demlendikten sonra üç ayrı kaba bölüyoruz.

-Birini yeşil sebzeyle, diğerini kırmızı sebzeyle karıştırıyoruz.

– Ters çevirdiğimizde hoş bir görüntü verebilecek bir kabı ıslatıp, pilavları istediğimiz renk sırasına göre kaba sıkıca yerleştiriyoruz. Eğer ortası delikli bir kabınız varsa, mesela bir kek kalıbı, o zaman isterseniz ortada kalan boşluğa minik salçalı köfteler veya kuşbaşı et koyarak nefis bir ana yemek sunabilirsiniz.

Afiyet Olsun!

  

Reklam
No comments yet

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: