Kuzu Etli Ayva Kebabı
Osmanlı Mutfağında meyve ile etin beraber kullanıldığı yemeklerin sayısı hiç de az değildir ama günümüzde pek rağbet görmediklerini söyleyebilirim. Fransız ve Alman yemeklerine olan yakınlığım sebebiyle tatlı ve tuzluyu bir arada yiyebilenlerdenim. Bu mutfaklarda da elma, erik, ayva, kayısı ve vişne meyve özellikleri dışında bolca kullanılmakta. Doğrusunu isterseniz ben, şimdi tarifini vereceğim bu yemeği ilk yaptığımda Güneydoğu’da çoklukla yapılagelen benzerinden haberim yoktu. Rahmetli kayınvalidem çok kıymetli bir yemek olan soğan yahnisini, kıymetlidir çünkü arpacık soğanlarını ayıklamak başlı başına sabır ister, yaptığı zaman bizi de çağırırdı. O zamanlar pek favorim olmayan yahniden hatır için azıcık yer, tokum diye geçiştirirdim. Gel zaman git zaman o evde soğan yahnisine çağırıldığımızda sofraya bana özel ayrı bir yemek konmaya başlandı. Rahmetli, anlayışlı kadındı!
Yıllar geçti ve dayımın restoranında çalışırken yabancı kitapların birinde arpacık soğanının elma ile pişirildiğini gördüm ve kafamda şimşek çaktı. Soğan yahnisini, içine elma yerine ayva katarak değiştirebileceğimi düşündüm. Galiba yola çıkış noktam, daha önce tarifini paylaştığım Kestaneli Kereviz Kebabıydı.
Ayva, kuzu eti ve arpacık soğanı! Sonuç ağızlara layık!
MALZEMELER:
4 kişilik
3 adet irice ayva
300 gr. kuzu kuşbaşı
2 yemek kaşığı domates püresi/ Ben kesinlikle salça kullanmıyorum ama tercih sizin.
20-25 adet arpacık soğan/ büyük marketlerde ayıklanmış olarak da bulunuyor.
4-5 yemek kaşığı sıvı yağ- bunun yerine az miktarda tereyağı da kullanılabilir.
Tuz, karabiber, tarçın,
½ limon suyu
YAPILIŞI:
-Kuzu etini kendi yağıyla iyice soteliyoruz. Üzerleri iyice kahverengi olduğunda bir bardak sıcak su ve azıcık tuz /karabiber ve domates sosumuzu ekleyerek etler iyice yumuşayana kadar pişiriyoruz.
-Ayvaları yıkayıp, ayıklıyoruz. Çekirdeklerini çıkarttıktan sonra elma dilimler gibi dilimliyoruz. Dilimler ne çok ince ne çok kalın olmalı. Kesilen ayvaları limonlu suda beklemeye bırakıyoruz.
-Arpacık soğanlarını *ayıklıyoruz ve 2 yemek kaşığı sıvı yağ ile soteliyor ve pişmiş etimizin içine koyuyoruz.
-Ayvaları sudan alıp soğanları sotelediğimiz tavada 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ ile alt üst dikkatlice çevirerek iyice pembeleştiriyoruz.(Bu aşamada arzu edenler ayvaları bol yağda patates kızartır gibi kızartabilirler, ama ben bunu pek tercih etmiyorum.)
– En sonunda bir fırın kabı alıp, önce ayvaları, üzerine soğanları ve en üste de kuşbaşı etlerimizi yerleştiriyoruz. Bir miktar tuz, karabiber, tarçın ve etin suyunu da ekledikten önceden 180-200 dereceye ısıttığımız fırında 10-15 dakika kadar üzeri yağlı kağıtla örtülü olarak pişiriyor, bütün tatların birbirine karışmasını sağlıyoruz, sonra üzerini açıp fırının ısısını biraz düşürüp, 10 dakika kadar da üzerini kızartıyoruz.
Yemeğimiz servise hazırdır.
Yanına ne gider: Bu tür kuşbaşı etli yemeklerle en çok pirinç pilavı yakışsa da güzel pişirilmiş bir arpa şehriye pilavı veya esmer bulgur pilavı da yapılabilir.
Afiyet Olsun!
*Arpacık soğanını kolayca ayıklamak için bir kase ılık su içinde bir süre bekletmenizi ve suyun içinde ayıklamanızı öneririm. Bu şekilde hem kabukları çabuk ayrılacak hem de gözleriniz yanmayacak.
Özümüzden kopmuşuz biraz. Aslında bize ait bir tat olmasına rağmen bugün ayva ile et yapmak biraz cesaret istiyor. Tuhaf karşılanabilir. O yüzden Osmanlı mutfağındaki yerini açıklamanız isabetli olmuş. Şahsen bilmiyorudum böyle bir yemek olduğunu ama ayva ile etin bir arada olabileceğini tahmin ettiğimden böyle birşey var mı, diye internette biraz araştırdım. Bu yemeği en iyi tarif eden sizsizin bravo…
Selam,
Çok lezzetli görünüyor. Bazı yemekler bana ille de kırmızı olmamalı duygusu verir bu da onlardan biri. Bir de domatessiz denesen? Bol karabiberli, azıcık tarçın?
Yonca
Haklısın canım,olabilir ancak bu kayınvalidemin yaptığı gbi çok çok az domates var:))
Çok lezzetli görünüyor ellerinize sağlık:)