Milföy Hamuruna Saklanmış Elma Tatlısı
Elma ile tarçının arkadaşlığına diyecek yoktur doğrusu. Birbirlerine pek yakışırlar. Bazen karanfil de onlara eklenmek ister. Kimi zaman yanlarına alırlar kimi zaman da pek yüzüne bakmazlar. Yalnız olmak isterler. Ama bu tatlı, üçünün bir araya gelebileceği bir örnektir.
Yapılışı hiç de zor değildir ve oldukça da ekonomiktir. 6 kişi için hazırlık ve pişirme süresi en fazla bir saati geçmez. Tam mevsiminde yapılabilecek bu güzel tatlıyı denemeye ne dersiniz?
6 Kişilik
6 adet sert ve orta boy elma
9 adet milföy hamuru
1 yumurta
6 ufak parça sap tarçın
4-5 adet karanfil
3 çorba kaşığı şeker
1 çay bardağı su
6 tatlı kaşığı iri dövülmüş ceviz veya fındık
YAPILIŞI:
-Elmaların kabuklarını soyuyoruz. Ortalarından çekirdekli kısmını çıkartıyoruz.
-1 Çay bardağı suya şekeri, tarçın ve karanfilleri koyup, elmaları da ekleyerek üzeri kapalı bir tencerede 5-6 dakika kısık ateşte elmalar parçalanmadan pişiriyoruz.
-Hemen havlu kağıt üzerine çıkartıp soğumalarını bekliyoruz.
– Elmaların ortasındaki, delikten içeriye ceviz veya fındık tozlarını yerleştiriyoruz.
– Bu arada buzluktan çıkarttığımız milföy hamurlarını fotoğrafta görüldüğü gibi kesiyoruz.
-Elmaları hamurun ortasına koyup en tepede birleştiriyoruz. Açılmamaları için birbirlerine yumurta ile yapıştırıyoruz.
– Kalan hamurdan yapraklar keserek yumurta ile elmaya yapıştırıyoruz. Çubuk tarçınlardan elmalara sap yapıyoruz.
– En son üzerlerine yumurta sarısı sürüyor ve 180 dereceye ısıttığımız fırında 2o dakika pişiriyoruz.Arzu edersek servis sırasında elmaların üzerine renk vermesi için inceltilmiş marmelat sürebiliriz. Ilık veya soğuk yanında dondurma veya krema ile servis yapabiliriz.
sevgili mutfak penceremden, sizin sessiz izleyicilerinizden biriyim. biraz önce sevgililer günü menüsünde verdiğiniz kestaneli pasta tarifini okurken artık sesimi size duyurma ihtiyacı duydum. kestaneleri haşlayıp soymanın sıradan bir işlem olarak yeraldığı kestaneli birçok tarifiniz var ve mutlak sizin için sıradan bir işlemdir. sizden rica etsem bu işlemi bizimle paylaşırmısınız. sanırım ayrıntılar bu işlem için önemli oluyor. iç kabuğunun soyulması çok zaman alıyor ve kolay da olmuyor. çok teşekkür ederim.kolaylıklar dilerim.
Sevgili sessiz takipçim, yorumunuzda çok haklısınız ama ben de kestane ayıklamayı pek kolay bulmuyorum, hele ki pasta yapacaksam.Çünkü yemeklerde kullanılan bütün kestaneleri ayıklamak için kolaylıklar var ama pasta yaparken kestaneyi muhakkak kabuklarıyla haşlamak gerekiyor. Ben önceden enlemesine çizip suda beklettiğim kestaneleri düdüklüde haşlıyorum ve mümkün olduğu kadar sıcakken ayıklıyorum. Kestane sıcakken ayıklanırsa iç kabukları da kolayca çıkıyor,ancak bazen kestanenin cinsine bağlı olarak sizi çok zorlayabiliyor.Ancak kırılıp parçalanmasının mahsuru olmuyor. Eğer yemeklerde bütün olarak kestane kullanacaksanız o zaman yine kestaneleriniz boydan boya çiziyor ancak suya koymuyorsunuz.Kızdırılmış sıvı yağın içine atıp 8-10 dakika kadar bu yağda kabukları iyice açılana kadar kızartıyorsunuz.Ardından kestaneleri kepçeyle alıp soğuk suyun içine bırakıyorsunuz.Bu durumda kestanelerin iç kabukları hiç zorluk çıkartmadan dış kabuğuyla beraber çıkıyor ve kestaneler tertemiz kalıyor.Ancak bu usulde kestanelerin tamamen pişmemiş olacağını hatırlatmalıyım. Bir de çok zorda kalırsanız piyasada haşlanmış ve ayıklanmış şekersiz kestane kırıkları satılıyor.Bu konuyu hemen bu hafta ek bilgi olarak siteye mutfak bilgilerinin altına koyacağım.:))
çok güzel olmuşlar