İçeriğe geç

Değişik Bir Narenciye Reçeli

06 Şubat 2012

Bir zamanlar Yafa portakalı olurdu, şöyle armudi biçimde dibi genişçe, üst kısmı ise daha dar, kalın mı kalın kabuklu mis gibi bir portakaldı kendileri. Kabukları etine yapışmadan ayrılırdı. Nazlıydı, arkadaşlarından daha geç tezgahlarda boy gösterirdi kendileri. Kabuklarını güzelce rendeleyip sonra ayıklardık. İnce dilimler halinde keser sonra da kıvırıp rulo yapar kolye gibi ipe dizerdik. Bu kolyeleri şerbete atar, mis gibi portakal reçeli yapardık. Gelgelelim artık satışa sunulan portakalların ne cins olduğunu bile tanıyamaz olduk, nerede kaldı Yafa portakalını bulmak. Bulsak bile onun da kabuğu hiç de eskisi gibi kalın olmuyor. Hiçbir meyvenin tadı ve özellikleri eskisi gibi değil ne yazık ki. Bu yüzden son yıllarda ben de farklı bir yöntemle narenciye reçeli yapmaya başladım. Bu tarifi de yine bir aile büyüğümüzden öğrenmiştim. Biraz farklı bir yöntemle güzel bir kış reçeli yapmak isterseniz siz de deneyebilirsiniz. Umarım ilişkide olduğum doğal sebze meyve üreticileri bu yıl bana bir kavanozcuk reçel yapacak kadar Yafa portakalı gönderirler de onu da beraber yapar fotoğraflarız.

MALZEMELER:

2 adet irice greyfurt

3 adet irice portakal

1 adet kalın kabuklu limon

4 adet limonun çekirdekleri, (yani yaklaşık 20 adet

2 kg. toz şeker

11 su bardağı su

Arzu edenler 1 -2 adet çok ince kabuklu mandalina mandalina da ekleyebilirler, bu tamamen size kalmış. Ben bu defa Nazilli’den gelen mandalinalardan dayanamayıp ekledim.  

 

YAPILIŞI:

 Birinci gün: 4 limonun çekirdeğini bir bardak suyun içine bırakıp üzerini örtüp buzdolabında veya serin bir yerde bekletiyoruz. Çekirdekler bir süre sonra suya jölemsi bir kıvam verecekler. Portakal ve greyfurtun birer tanesinin kabuğunu ayıklıyor, diğerlerini ve limonu kabuğuyla bırakıyoruz. Sonra bunları enlemesine kalınca dilimler halinde kesip sonra da istediğimiz ufaklıkta parçalara bölüyoruz. Ben biraz büyükçe parçalar kesiyorum ki görüntüsü de tadı kadar hoş olsun. Kesilmiş meyveleri büyükçe bir tencereye koyuyoruz ve üzerlerine tam 10 su bardağı su ekleyip kapağı kapalı olarak ertesi güne kadar serin bir yerde bekletiyoruz.

İkinci gün: Tenceredeki meyveleri suyuylaberaber kapağı açık olarak 40 dakika kadar kaynatıp bırakıyoruz.

Üçüncü gün: Tencereye 2 kg. toz şekeri ve çekirdekleri süzülmüş olan limon çekirdeği jölesini ilave ediyoruz ve 45-60 dakika kadar kaynatıyoruz. Ben 45 dakika sonra meyveleri delikli kepçe ile kavanozlara alıp şerbeti biraz daha kaynatıyorum. Şerbetiniz suluca görünecek ancak soğuduktan sonra jölemsi kıvama gelecektir.

Reçelimiz hazırdır. İyice dezenfekte edilmiş cam kavanozlara koyup ağızlarını sıkıca kapatıyoruz.

Ben reçellerimi mümkün olduğu kadar ufak kavanozlarda saklamayı yeğliyorum, size de öneririm.

Afiyet olsun!

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: