İçeriğe geç

Apfelstrudel / Viyana Usulü Klasik Elmalı Strudel Yapıyoruz

02 Mart 2012

“Strudelsiz bir gün, yıldızsız bir gökyüzünden farksızdır” demiş bir zamanlar Avusturya kralı Franz Joseph.

Ağızda dağılan hafif çıtır bir hamur, elmaya eşlik eden nefis tarçın kokusu, romda bekletilmiş üzümlerin ve cevizin tadı da eklenince ağızınızda gerçekten Kral Franz Joseph’in dediği gibi gerçekten bir kez yediniz mi vazgeçemeyeceğiniz bir tad oluşuyor.

Hiç aklınıza gelir miydi, Strudel hamurunun tarihinin taaa Arabistan’a dayandığı? Un ve suyla yufka açma sanatı Arap ülkelerinden, Mısır’a, Suriye, Filistin ve Anadolu’ya yayılmış. Türkler’ in Macaristan’ı işgali ve ardından da Viyana’yı kuşatması ile Orta Avrupa’ya gelmiştir. O dönemde önceleri orduya dayanıklı gıda sağlamak için sıklıkla hamur işleri üretilmiş, sonraları bu iş iyice yaygınlaşarak soyluların mutfaklarına kadar girmiştir. Strudel hamuru zamanla iyice incelmiş, değişikliklere uğramış ve özellikle Avusturya Mutfağı’nın vazgeçilmez bir tatlı hamuru olmuştur. Bu hamurla, elmalı, vişneli, kayısılı ve kaymaklı börekler yapmışlardır. Ama en çok arananı elmalı olanıdır. Elmalı strudelin ilk yazılı kaydı ise 1600 lü yıllara dayanır.

Bu tatlının en önemli özelliği hamurunun çok çok ince olmasıdır. Aynen bizim baklava ustalarımızın yufkalarıyla öğündüğü gibi Avusturya’lı usta pasta şefleri de Strudel hamurlarının inceliğiyle övünürler. Çünkü bu hamurları 1 metre kadar geniş bir tezgah üzerinde incecik ve tek parça olarak açarlar içini doldurup sararlar ve sonra tepsi boyunda keserler. Bu işlem gerçekten büyük ustalık isteyen bir şeydir. Bu kadar büyük bir hamuru yırtılmadan çevirebilmek için altına önce bir çarşaf yayıyorlar ve hamuru bunun yardımıyla çeviriyorlarmış.

Bugün sizinle beraber evde elmalı Strudel yapıyoruz. Tabii bizim de yufkamız şeffaf denecek kadar ince olacak, ancak genişliği çok da önemli değil. Tepsimizin boyuna uygun bir hamur açmamız yeterlidir.

Ayrıca eğer hamur açmak istemiyorsak veya vaktimiz yoksa hazır baklava yufkası kullanarak da Strudel yapabiliriz. Ancak o zaman 6-8  kat yufkayı aralarını bolca yağlayarak kullanmalıyız ki hamur sağlam olsun ve elmaları taşısın.

MALZEMELER:

Strudel Hamuru

1 /2 su bardağı ılık su

2 çorba kaşığı erimiş tereyağı

1 yumurta

250-300 gr. beyaz un ( Eğer benim gibi tam buğday unu veya ruşeymli un kullanırsanız bu miktarı artırmak gerekiyor. Hamur elinize yapışmayacak kadar un eklemelisiniz.)

1 fiske tuz

Elmalı Harç

1 kg. mümkünse mayhoş elma / yoksa yeşil elma tercih edilir

½ bardak toz şeker

½ su bardağı sultani üzüm ( 1 saat kadar rom veya konyak içinde bekletilirse gerçeğine tam uygun lezzeti alır)

1 su bardağına yakın iri dövülmüş ceviz ( arzuya göre badem de konulabilir)

1 ½  tatlı kaşığı tarçın

Yarım limonun kabuğunun rendesi

Strudelin tamamlanması için bir miktar tereyağı ve 4-5 çorba kaşığı kadar galeta unu

YAPILIŞI:

Un dışındaki bütün malzemeyi karıştırdıktan sonra  unu yavaş yavaş katarak hamuru tutuyoruz.

Hamur elimize yapışmayacak hale gelince bir top haline getirip üzerine ısıtılmış bir metal kap çevirip yarım saat dinlenmeye bırakıyoruz. Bu kabın sıcaklığı hamurun özlenmesini sağlayacaktır. Ancak kap hamura değmemelidir.

Bu süre içinde elmalı harcı hazırlıyoruz. Bir çok tarifte elmaların küp küp kesilmesi gerektiği ile karşılaşabilirsiniz. Ancak okumuş olduğum Avusturya’nın eski pasta tarifleri kitaplarında  elmaların ince cips şeklinde kesilmesinin daha doğru olacağını yazıyor. Benim tecrübelerim de bunu doğruluyor, çünkü bu şekil kesilen elmalar hamuru delmiyorlar.

Avusturya’da ustalar bu ölçüdeki bir hamuru uzun tarafı yaklaşık 1 metre olan bir dikdörtgen halinde açabiliyorlar. Ancak bizim böyle bir iddiamız olmadığı için hamurumuzu unlanmış tezgah üzerinde 3 eşit parçaya bölerek açabildiğimiz kadar ince açıyoruz. Ancak bu hamurun özelliği aynen baklava hamurunda olduğu gibi bir yanından bakınca arkasını görebilecek kadar ince olmasıdır. Benim yufkam tam buğday unu ile yapıldığından görüntüsü beyaz ve net değil.

Yaklaşık büyük fırın tepsimize sığacak büyüklükte ( 40cm.x 60 cm. veya 50cm.x70 cm.) açtığımız hamurların herbirini unlanmış mutfak peçetelerinin üzerine seriyoruz.

Üzerlerine önce erimiş tereyağı sürüyoruz, sonra  bir kaşık tereyağında pembeleştirdiğimiz galeta ununu  serpiyoruz ki hamurumuz  yırtılmasın. Ardından elma içimizi hamurların üzerine eşit olarak dağıtıyoruz.   

Her bir hamuru fotoğrafta olduğu gibi mutfak peçetelerinin yardımıyla rulo halinde katladıktan sonra üzerlerine tekrar yağ sürüyoruz. Bu işlemi yaparken hamurun uzuzn tarafının iki yanında 2 şer parmak kadar boşluk bırakıyoruz ve rulo haline gelen hamurun kenarlarını üst üste getirerek iyice sıkıştırıyoruz.

180 dereceye ısıtılmış fırında 45 dakika kadar hamur iyice kızarana kadar pişiriyoruz.

Fırından çıkmadan önce,son 15 dakika kala hamurun üzerine biraz daha tereyağı sürüyoruz.

Fırını söndürdükten sonra 10- 15 dakika fırının kapağı açık olarak bekletiyoruz.

Strudelin üzerine pudra şekeri serptikten sonra  ılık veya soğuk olarak yanında krema veya vanilyalı dondurma ile servis yapıyoruz.

Afiyet Olsun!

Not: Fotoğrafların üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz.

Reklam
15 Yorum leave one →
  1. Eda Özdemiroğlu permalink
    26 Ocak 2022 21:10

    Merhaba , içindeki elmalı harcı çiğden mi koyuyoruz yoksa hafifçe pişiriyormuyuz ?
    Bir de bu durumda 3 parça strudel imiz oluyor degil mi, hamuru üçe bölmüştük .
    Yarın yapacağım
    Çok teşekkürler.

    • 26 Ocak 2022 21:44

      İyi akşamlar, iç malzemesi tamamen çiğ …. Eğer elmanız tatlıysa fazla şeker koymanıza gerek olmayacaktır. Evet 3 parça ama 3 porsyondan fazla eğer bunu sormak istediyseniz. Afiyet olsun.

  2. Çağla permalink
    12 Haziran 2016 12:33

    Merhaba, hazır baklava yufkası ile yapımda kac kat yufka kullanmalıyız onu da ekleyebilir misiniz? ayrıca öneriyor musunuz? O kadar ince yufka açabileceğimi sanmıyorum 😦

    • 13 Haziran 2016 09:57

      Eğer hazır yufka kullanacaksanız muhakkak tuzsuz olanını seçmelisiniz ve dört katla çalışmalısınız. Yufkanın elverdiği kadar genişçe sarmanız gerekir.Kolay gelsin.

  3. Murat permalink
    27 Mart 2014 16:52

    aman ha hamur açmakla uğraşmamak için kolaya kaçıp da yufka kullanmayın, tatlı piştikten sonra kesilmiyor, kesmeye çalışırken güzelim tatlı dağılıyor. öyle olunca da bir espirisi kalmıyor. içini çok güzel hazırladığım apfelstrudelimi şu an elimde poğaça gibi tutarak ısıra ısıra yiyorum

    • 27 Mart 2014 19:30

      Cok haklusiniz ben cok kez orijinal tarif verirken bir de kolay cozum vermrk durumundayim ozellikle calisanlar icin elinize saglik

    • Çağla permalink
      12 Haziran 2016 12:34

      Sizde baklava yufkası mı kullandınız ?

      • 13 Haziran 2016 09:54

        Hayır ben elde açma hamurla yapıyorum. Ancak acil durumlarda hazır yufka olabilir. Yoruma teşekkürler.

      • Murat permalink
        13 Haziran 2016 15:48

        Çok zaman geçti üzerinden, tekrar denemeye cesaret edemedim ancak yanlış hatırlamıyorsam milföy hamuru kullanmıştım.

  4. batu permalink
    26 Aralık 2013 10:50

    merhaba
    ben bu gun deneyeceğim bunu ama bence badem çok guzel olur çünkü almanyada yediğim tum elmelı tarflerde ağırlıklı olarak badem ve vanılya kullanıyorlar bence çok guzel oluyor yanı badem elma ikilisi yakışıyor bırbırıne

  5. mevlüde bekin permalink
    10 Kasım 2013 22:22

    merhaba lütfen likörlü tarifleriniz için alternatif yazarsanız.türkiyede likör kullanmayan kişilerin sayısı bayağı fazla teşekkürler

    • 10 Kasım 2013 23:13

      Merhaba bazi tarifler yabancı mutfaklar a ornektir ve esasi nasilsa oyle verilmistir.bu tarifye belki alkol yerine portakal suyu olabilir olabilir. Muhim olsn üzüm lerin islammasi ve bir aroma kazanması

  6. Tuğçe permalink
    21 Eylül 2012 10:45

    3 rulo şeklinde mi yaptınız bunu acaba?

  7. 15 Mart 2012 10:23

    Strudelin ülkesinden selamlar, öncelikle bu kadar detayli ve dogru paylasiminizdan dolayi tebrik ediyorum ve kücük bir ilavede bulunmak istiyorum : harca ceviz konulursa rengi cok koyulastirdigi icin genelde tercih edilmiyor ,badem konuldugunu hic duymamistim ama denemdyi düsünüyorum,benim bu güne kadar okudugum ve kullandigim fIndIktI …bilginize..

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: