İçeriğe geç

Bahar Böreği

23 Mart 2012

Bahar geldi ya, artık her gün ondan söz etmek istiyorum. Geç gelen ve elimizden hemen kaçıveren bu en güzel günlerin hak ettiği değeri vermeli diye düşünüyorum. Zaman, her fırsatta güneşten yararlanma, kışın uyuşukluğunu üzerimizden atıp, aynen doğada olduğu gibi canlanma zamanıdır. Doğanın canlanmasıyla yakında mutfaklarımız da kış uykusundan uyanacak ve tezgahlarımız renk renk turfanda sebze meyvelerle dolacak. Hep yazıyorum, “turfanda “ sözcüğü şimdi genç neslin tanımadığı bir sözcük. Çünkü onlar dört mevsim her sebze meyveyi bulabiliyorlar ve hangi sebze hangi mevsime aittir onu bile öğrenemiyorlar. Bu onların değil değişen dünyanın suçu. Suç diyorum, çünkü zamanında tüketilmeyen her şey faydasından çok zarar veriyor. Bu yüzden, tam da şu günlerde lütfen sebze meyve takvimime bir göz atınız derim. Bakın işte bahara daldım, böreğimi unuttum. Oysa böreği hazırlarken çektiğim fotoğrafların biri bana bahar renklerinden bir çelengi anımsattığı için, bu böreğe “bahar böreği”adını ben vermiştim. İçine koyduğum rengarenk sebzelerden sadece biberler dondurucudan çıktılar.Sebze meyve takvimi

MALZEMELER: 6 kişilik / yaklaşık 35cm. çapında bir çember yapmak için

Brokkoli, ıspanak, kabak, havuç, mantar, taze soğan, kırmızı papya biber, yeşil biber

1 ½ paket hazır kesilmiş üçgen yufka veya 4 yufkacı yufkası

75/100 gr. dil peyniri

75 /100 gr. İzmir Tulum peyniri

2 yumurta

1/2 bardak maden suyu 100 gr. erimiş tereyağı veya arzuya göre* sıvı yağ

Ben yıllardır *sıvı yağ olarak ya zeytinyağı ya da fındık yağı kullanıyorumç. Sağlıklı olması düşünüldüğünde saf zeytinyağı ve saf tereyağını öneririm.

Bu börek hazır milföy hamuru ile de yapılıyor, ancak o zaman hamur parçalarını ekleyip üçgen şeklinde kesmek gerekiyor. Tabii, o zaman aralarına hiçbir şey sürmüyor, sadece üzerine azıcık sütle çırpılmış yumurta sürerek pişiriyoruz.

YAPILIŞI: -Sebzelerimizi iyice yıkadıktan sonra iyice ufak doğruyoruz.

-Sebzeleri, ıspanak hariç, çok zeytinyağı ile en fazla 10 dakika kadar sote ediyoruz. En son ıspanağı ekliyor ve ocağı söndürüyoruz. Sebzelerin rengini kesinlikle karartmamaya dikkat ediyoruz.

-Sote ettiğimiz sebzelerin suyu kaldıysa süzerek genişçe bir kaba alıyor ve rendelediğimiz peynirlerle karıştırıyoruz. Karabiber ve arzuya göre pul biberle tatlandırıyoruz. Tuz, ancak, peynirle karışan sebzelerin tadına bakılarak eklenebilir.

– Yufkamız kesilmiş satılan yufkalardan ise, yarısını, tekrar ortadan ikiye keserek inceltiyoruz. Yok eğer, tamamen bütün yufka aldıysak o zaman da yufkaların 2 tanesini 12 eşit parçaya diğer 2 sini de 8 eşit parçaya bölüp hazır ediyoruz.

– Tezgahımıza, tepsimizi kaplayacak şekilde yağlı kağıt döşüyoruz. Ben bu böreği yuvarlak tepside yaptım.

-Yufkalarımızı fotoğrafta görüldüğü gibi orta kısmı boş kalacak şekilde en alta ince parçaları üste geniş olan parçaları, her katı önceden hazırladığımız yağlı karışımla ıslatarak döşüyoruz.

-Yine fotoğraftaki gibi içini yerleştirip kapatıyoruz. -Üzerine, kalan sıvıyı döküp buzdolabında yarım saat kadar dinlendiriyoruz.

– 180 dereceye ısıtılmış fırında 45 dakika kadar üzeri iyice kızaracak şekilde pişiriyoruz. – Biraz ılındıktan sonra servis yapıyoruz. Afiyet Olsun!

4 Yorum leave one →
  1. vildan permalink
    01 Nisan 2012 21:27

    Ellerinize sağlık,
    sarma işlemini daha detaylı anlatabilir misiniz ?üçgen uçlar alta doğru kıvrılacak mı?geniş kenarlar üste kıvrılıyor mu?Yani sizin anlayacağınız tam olarak olayı çözemedim.Çok teşekkürler.

    • 03 Nisan 2012 10:14

      Merhaba, haklısınız bazan ne kadar detay vermeye çalışsak da görmek gibi olmuyor. Şöyle açıklayayım,evet üçgen uçlar iç kısımdan alta doğru dönüyor. Önce ince parçaların sonra kalın parçaların konmasının sebebi,geniş olanların sebzeleri kavrayabilmesi sebzelerin aralardan çıkmaması için. Dışta kalan ince üçgenler de diğerleri gibi içe döndürülüyor. Bu arada bu parçaların kabaran kenarları da böreğin görüntüsünü güzelleştiriyor. Sevgiler

  2. 23 Mart 2012 16:13

    nefis olmuş gerçekten
    Böreğin içindeki renkler, dışı. Kesinlikle harika
    Ellerine sağlık
    İyi hafta sonları
    Sevgiler

Yorum bırakın