Kıymalı Kabak Ograten
“Kabak, başka lafa bak.” Derdi ben çocukken babam. Sebebini küçükken pek sorgulamamışım, ama evlenip de aynı cümleyi eşimden de duyunca ailemdeki bu erkeklerin kabak yemeği ile pek aralarının olmadığını geç de olsa anlamış oldum. “Geç anladım” Diyorum, çünkü, babam sevse de sevmese de bize iyi örnek olmak uğruna, her şeyi yer ve bize de yedirirdi. Ben de eşime ve çocuklarıma kabak yemeklerini dereotu ve nane sayesinde sevdirmeyi başardım. Şimdi her türlüsünü seve seve yerler. Ama kabak ograten bunlardan neredeyse en sevilenidir. Ne de olsa kaşar peyniri, kabağın o biraz iç bayıltan tadını alır götürür ve pek de değer vermediğimiz su gibi bir sebze olan kabağı bir anda misafir yemeğine dönüştürür. Sizin evde de “ Kabak başka lafa bak!” diyenler varsa bu tarifle kabağı sevdireceğinize emin olabilirsiniz.
Kabak ogratenin değişik yapılış şekilleri vardır. Genellikle kabakları kayık şeklinde kesip, içini alıp az haşladıktan sonra içine değişik harçlar koyup beşamel sosla karıştırıp fırınlarız. Ben bu defa kabaklarımı incecik dilimler halinde kesip kat kat döşeyerek yaptım, çünkü köyden gelen taze kabakların şekilleri muntazam değildiler. Doğrusunu isterseniz bu şekilde yapınca kabaklar bütün lezzeti çektikleri için yemeğimin tadı daha da güzel oldu. Denemenizi öneririm.
MALZEMELER:
4-6 kişilik
1 kg. kabak
300 gr. kıyma( arzuya göre)
2 orta boy kuru soğan
4 çorba kaşığı dolusu domates püresi veya 2 taze domates
1 adet sivri biber
Karabiber, tuz
Sosu için:
3 bardak süt
2 yumurta
3-4 çorba kaşığı dolusu tam buğday unu
½ su bardağı vaya biraz fazlası rende kaşar peyniri
2 çorba kaşığı tereyağı (varsa süt kaymağı da bu işi görüyor)
YAPILIŞI:
Önce beşamel sosumuzu hazırlıyoruz.
Her ne kadar beşamel sos dediysek de ben bu sosu biraz daha farklı hazırlıyor, daha sağlıklı olması için alışkanlıklarımı değiştiriyorum. Bir kere unu alışıldığı gibi yağla kavurmuyorum. Ve daha sağlıklı olması için tam buğday unu kullanıyorum. Tereyağı yerine de her hafta evime gelen çiğ sütü kaynattığımda oluşan kaymaklardan kullanıyorum. Her hafta 4 lt. çiğ sütü kaynatınca üzerinde oluşan kaymağı ne yoğurda ne de muhallebiye koymuyorum, direk buzlukta donduruyorum.Böylece her an tereyağım buzlıkta hazır oluyor. Bu kaymağın tadı değme tereyağından daha lezzetli oluyor. Çorbaya, kurabiyeye, beşamel sosa ve börek harçlarıma yağ niyetine katıyorum.
-Unu bir tencerede kısık ateşte kuru kuruya pembeleşene kadar kavuruyoruz. Un kavrulunca nefis bir koku verir. Pembeleşme yeterlidir. Karatmamaya dikkat ediyoruz.
– Diğer yanda soğuk sütün içine 2 yumurtayı kırıp telle çırpıyoruz.
– Unumuz kavrulduktan sonra biraz ılınmasını bekliyor ve sonra içine yumurtalı sütü yavaş yavaş yediriyoruz.
– Muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişiriyor, tuz ve karabiberle tatlandırıyoruz.
– Peynirin birazını sosa katıyoruz.
Kıyma harcı için:
Küp kesilmiş soğanlarımızı ve kıymamızı hafifçe pembeleştiriyor, domates, biber ve tuzla tatlandırıyoruz.
Yıkanmış, temizlenmiş kabakları ince şeritler halinde kesiyor ve sadece 3-4 dakika bu şekilde tuzlu suda haşlıyoruz. Bu şekilde kabaklarımız hem yumuşuyor hem de tuz tadını çekiyor.
Ardından, bir fırın kabına kat, kat, börek yapar gibi bir sıra kabak, bir sıra sos ve kıyma sonra yine kabak ve bu şekilde yemeğimizi döşüyoruz.
En üstüne tekrar kalan peynir rendesini serpiyoruz.
190 derece fırında yaklaşık 30 dakika üzeri iyice kızarana kadar pişiriyoruz.
Bu yemeği servis yapmadan önce en az 10 dakika dinlenmesini bekliyoruz.
Afiyet Olsun!
Yanına ne gider ?
Kabak doyurucu bir sebze olmadığı için genellikle yanında makarna yenmesi uygun olur. Tabii sağlıklı bir menü için bulgur pilavı da tercih edilebilir.
Fotoğraflar çok başarılı…:)