Zeytinyağlı Bakla
Her ne kadar taze bakla iki ay öncesinden beri İstanbul’ da manavlarda bulunuyorsa da, benim için bakla bahar aylarının bir sebzesidir. Nisan ayı boyunca körpe olur, mayısta kalınlaşıp kartlaşır ve içini döker. İşte o döktüğü iç de taze çanak enginara arkadaş olur. Her yazımda olduğu gibi yine her şeyi mevsiminde yiyelim deyip, konuya girmek istiyorum.
Alışveriş yaptığım doğal tarım çiftliklerin sipariş listelerinde taze baklayı görür görmez ısmarladım. Bugün size zeytinyağlı taze bakla yapılışını tarif etmek istiyorum.
MALZEMELER:
Ana yemek olmadığı için 6 kişiye yeterlidir
1 kg. taze bakla
5-6 sap taze soğan
Arzuya göre 1 ufak kuru soğan
½ demet taze dereotu
1 tatlı kaşığı tuz
½ tatlı kaşığı şeker
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı dolusu un, arzu eden daha fazla da koyabilir
1 ½ limon
Servis için sarmısaklı yoğurt
YAPILIŞI:
-Bir kabın içine 3 su bardağı kadar su koyuyoruz ve bir limonu da içine sıkıyoruz. Bu suya unu ekleyip karıştırıyoruz.
-Baklaları önce bol suda iyice yıkayıp hemen kenarlarını ve tepesini ayıklıyoruz. Baklamız körpeyse sadece tepelerini almak yetiyor. Kenarında kılçık olmayabiliyor. Bakla ıslak olarak beklemeye gelmez, hemen lekelenir, bu yüzden ayıkladığımız baklaları önceden hazırladığımız unlu limonlu suya bırakıyoruz.
– Kullanacağımız tencerenin/ çelik öneririm, içine biraz yağ koyduktan sonra en düzgünlerinden seçtiğimiz baklaları ve biraz taze soğanı şekil vererek en alta diziyoruz
Bu arada baklaları sudan elimizle çıkartarak yani suyunu süzmeden alıyoruz. Bir sıra bakla ve bir sıra 2 parmak genişliğinde kesilmiş taze soğan olmak üzere baklaların hepsini tencereye yerleştiriyoruz. Aralara doğranmış dereotumuzun bir kısmını da koyuyoruz. En üste de arzuya göre küp doğranmış kuru soğanımızı ekliyoruz.
– Baklaların içinde beklediği limonlu suyun bir buçuk bardak kadarını alıyor, şeker, tuz ve kalan zeytinyağımızı da ekledikten sonra bu suyu tencereye döküyoruz. Bazıları unu bu suya koymazlar da doğrudan baklaların üzerine serperler. Bu da ayrı bir yöntemdir.
-Yarım limonun suyunu üzerine gezdirip tenceremizin ağzını aynen enginar veya kereviz pişirirken tarif ettiğim gibi, yağlı kağıtla örtüp kapağını kapatıyoruz ki yemeğimiz hava almadan, suyunu ve lezzetini kaybetmeden pişebilsin.
-Baklayı 5 dakika kadar hızlı ateşte sonra da yaklaşık 20-25 dakika kadar iyice kısık ateşte pişiriyoruz. Mümkünse bir tabak yardımıyla ters çevirerek servis tabağına alıyor, kalan dereotu ile süslüyoruz.
Ben yıllardır bütün sebzelerimi olduğu gibi baklayı da düdüklüde pişiriyorum. O zaman pişerken sadece 1 çay bardağı su yetiyor.
Afiyet Olsun!
Dikkat! Bakla hakkında bilmek gerekenler:
Şifalı bitkiler arasında sayılan baklanın aşağıdaki gibi bazı yararları olsa da bakla tüketirken bazı şeylere dikkat etmek gerekiyor.
Özellikle 7 yaşından küçük çocuklarda alerjik etki yapabileceği hatta bunun ölüme bile yol açabileceği halk arasında bilinen bir şeydir. Ayrıca bakla pişirildikten sonra en geç ertesi gün tüketilmelidir. Internette bu konuda daha detayli bilgilere erişebilirsiniz.
BAKLA,
Kötü kolesterolü düşürür.
Bakla içerdiği insülinle kan şekerini düzene sokar
İçerdiği yüksek orandaki lifle kabızlık çekenlere iyi gelir.
Bakla ayrıca, hemoroid ve diğer kalınbağırsak sorunlarında da sağlığa yararlı etkiler sağlar.
Bakla hazmı kolaylaştırır.
İdrar yollarını temizler. Böbrek ağrılarını hafifletir, böbrek kumlarının ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur.
Göğüs hastalıkları ve öksürüğe iyi geldiği söylenir
Çok sevmesem de her sene mutlaka pişiririm.
Senin fotolar herkesi yemeğe davet ediyor gerçekten.
Ben de bütün bütün pişireyim çok güzel görünüyor gerçekten
Ellerine sağlık
İyi hafta sonları