İçeriğe geç

Tahin ve Pekmezli Sağlıklı Bir Kek Yapıyoruz

27 Nisan 2012

Tahin ve pekmez kullanılarak yapılan her şeyi ile sağlıklı bir kek ile mutfak penceremi açtım bugün. Çocuklarınıza güvenerek yedirebileceğiniz katkısız bir kek yapmak için işte size güzel bir fırsat. Bu tarifi Arzu Aygen ve Ülgen Aygen’in “Beyaz Unsuz, Şekersiz Hamur İşleri” kitabından denemiş olduğum iki tarifi birbirine karıştırarak elde ettim. Siz de ana tarife sadık kalmak şartıyla içine koymak istediğiniz birçok şeyi ilave edebilirsiniz. Mesela ceviz, badem, fındık, üzüm, kakao, vs. gibi ekler yapabilir, arzu ederseniz tahini çıkartır onun yerine bir miktar yoğurt da ekleyebilirsiniz. Ancak tahin ve pekmezin faydalarını göz ardı etmek istemiyorsanız, ikisini birlikte kullanmanızı öneririm. Bu arada aldığınız her pekmezin gerçek pekmez her tahinin de saf olmadığını hatırlatmak isterim. Tarifimin en altında tahin ve pekmez ile ilgili bazı bilgileri ve Pınar Kaftancıoğlu’nun pekmez hakkındaki uyarılarını da bulabilirsiniz.

Kaynak olarak kullandığım bu kitapta yer alan tariflerin hiç birinde rafine edilmiş beyaz şeker kullanılmıyor. Bal ve pekmezin şekerin yerini aldığı reçetelere yer veriliyor. Margarin yerine tereyağı ve süt kaymağı, hazır kabartma tozu yerine evde yapılanı veya karbonat ile krem tartar karışımı kullanılıyor.( Bu konuda yazımın sonunda bazı notlar bulabilirsiniz.)

 MALZEMELER:

3 yumurta, oda sıcaklığında

1 Su bardağı pekmez (Ben elma pekmezi kullandım ve elma pekmezi, dut veya üzüme göre daha az tatlı olduğu için bir bardaktan biraz fazla koydum)

1 Su bardağı tahin ( mümkünse organik olanı)

1 su bardağı oda sıcaklığında süt

150 gr. oda sıcaklığında tereyağı

2 ½ su bardağı tam buğday unu

1 çay kaşığı *krem tartar

1 çay kaşığı *karbonat

1/2 çay kaşığı saf vanilya tozu

1 fiske tuz

Arzu eden kakao veya kakao yerine bir miktar keçiboynuzu tozu da ekleyebilir.

YAPILIŞI:

-Kek kalıbımızı yağlı kağıtla kaplıyor, hazır ediyoruz.

– Yumurtaların akını sarısını ayırıyoruz.

-Akları bir fiske tuzla hızlıca çırparak kar haline getiriyor ve kenara alıyoruz.

-Sarıları pekmezle beraber rengi açılıp krema kıvamını alana kadar çırpıyoruz.

– Sırayla tereyağı, süt, ve içinden 3-4 çorba kaşığı kadar bir kenara ayırdığımız tahini ekliyoruz.

-Çırpılan bu karışıma en son, içine kabartma tozu, vanilya ve krem tartar kattığımız unu ekliyor ve yavaş ayarda karıştırıyoruz.

-Bir kenarda bekleyen yumurta karımızı tahta kaşık yardımıyla kek hamurumuza yediriyoruz. – Kek hamurunu kalıbımıza döktükten sonra ayırdığımız tahini bir kaşığın tersiyle üzerine sürüyoruz. Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında yaklaşık 45 dakika pişiriyor ve fırını kapattıktan sonra da 5 -10 dakika fırında bekletiyoruz. Soğumadan servis yapmamaya özen gösteriyoruz. İşte yumuşacık, ağızda dağılan mis gibi kekimiz hazır. Afiyet Olsun!

*Karbonat ve *krem tartar ile ilgili kısa bir bilgi: Piyasada satılan bazı hamur kabartma tozlarının içinde “ sodyum alüminyum sülfat” bulunmaktadır. Bu bileşimde yer alan alüminyum sağlığımız açısından zararlıdır. Bu nedenle aktarlarda bulunan krem tartar tozundan 2 ölçüyü, 1 ölçü karbonat ve 1 ölçü nişasta ile iyice karıştırıp kendi kabartma tozunuzu elde edebilirsiniz. Sonra bu karışımı ağzı sıkı kapanan bir kavanozda saklayabilirsiniz. Eskiler bu iş için küllü su kullanırlarmış.

Tahin hakkında: Tahinin ana maddesi susamdır. Özenle seçilmiş susam tanelerinin kabuğunun yumuşaması ve şişmesi su yardımıyla sağlanır. Daha sonra kabuk soyma makinesi ile susam tanelerinin kabuğu soyulur. Susam taneleri özel yöntemlerle kavrulur ve tahinin doğal rengi de yine bu kavurma sayesinde elde edilir. Kavrulan susam değirmenlerde ezilerek artık tahin adını alır. Tahin damar tıkanıklığını önler. İdrar söktürücüdür. Gözlerimize de faydası olan bir besindir. Cildimizde oluşan kırışıklıkları bir nebze olsa engeller. Yaşlılıkta hafızaya yararlıdır. Ayrıca doğal E vitaminidir. Kanser riskini azaltmak için de kullanılmaktadır.

Pekmez Hakkında: Pekmez : üzüm, dut, elma, armut gibi meyvelerin suyunun çıkartılıp iyice kaynatılması sonucunda elde edilir. Çok iyi bir enerji kaynağı olduğu gibi bir çok yerde şekerin yerini tutar.Çok miktarda kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum, krom içerir. Pınar Kaftancıoğlu’nun son günlerde çıkan pekmezi karalama yazılarına yorumu da şöyle:

 Şimdi yeni bir şey çıkıyor. Dünyanın sonunu getirecek, insanlığın kökünü kazıyacak zehirli sıvıyı tespit ettiler: Köy Pekmezi! Bir haber çıktı, mail zincirine dönüştü, dolaşıyor günlerdir… Böyle şeylerle karşılaştığımda dikkatimi çeken ilk şey haberin veriliş tarzı oluyor. Hani laboratuarlar yıllardır bunun üzerinde çalışıyorlarmış da nihayet ”bugün” bu çalışmanın semeresini almışlar gibi bir hava… Ben bu haberin, buna benzer haberlerin çıkışını endüstriyel yöntemlerle üretilen ürünlerin satış grafiklerinin düşmesine bağlıyorum. Satır aralarına yerleştirilmiş gizli reklamlar gözüme çarpıyor. ”Yemezler…” diyorum. Anadolu’da binlerce yıldır yapılan, müthiş bir besin kaynağı olarak herkesçe önerilen pekmez ”tu kaka” oluverdi birden. Yüksek ısıda şey olursa bilmem ne olurmuş ve biz ölürmüşüz. Şeker oranı gayet yüksek olan böyle bir ürünü fıkır fıkır kaynatabilen var mı, bilmiyorum? Eğer pekmez yapmayı bir kez olsun denedi iseniz o sıcaklıkta pekmezin anında yanacağını, kaynatarak pekmez yapmanın imkansız olduğunu bilirsiniz. Geniş sathından suyun buharlaşması daha kolay olsun diye pekmez daima yayvan bir tepside pişer. Üzümün suyundan başka hiçbir şey konulmaz tepsiye. Altına da öyle cayır cayır yanan odunlar koyamazsınız. Közden başka şey yakıverir pekmezi. Tepsinin kenarlarına yapışan pekmezin, ısıya daha fazla maruz kalacağı için yanacağını bilen Anadolu halkı; sırf bu kenarı sıyırıp atmak için kullanılan tahta bir alet bile tasarlamıştır. 🙂 Pekmez hafifçe kıvam aldıktan sonra altı söndürülür. Tertemiz tepsilere dökülüp üzerine büyükçe kesilmiş camlar konulur ve gün ışığı altında suyunun tamamen uçması beklenir. Gün Pekmezi’ nin adı buradan geliyor. Anadolu’nun gerçek köylüleri pekmezi bu şekilde yapar. Markalı ya da markasız diye bir ayrım yapmadan sadece pekmez alırken dikkatli olmanızı, yapılışı hakkında detaylı bilgi istemenizi önerebilirim. Bir tek tüyo vereyim. Üzüm pekmezi sadece üzüm suyu ile yapılır. ”İçindekiler” kısmında başka bir şey görürseniz, tekrar düşünün derim..

Reklam
6 Yorum leave one →
  1. Ebru Tangun permalink
    14 Mayıs 2012 17:35

    merhaba, karbonat i nerden bulabiliriz? Markettekilere guvenebilir miyiz?Boyle saglikli kek
    ler icin sonsuz tesekkurler…

  2. 05 Mayıs 2012 21:53

    iPEK HANIMIN çiftliği aracılıgı ile sizi geç de olsa tanıdım benim de blogum var izniniz olursa bu kek tarifini sitenizin linkini vererek paylaşmayı arzu ediyorum.İzniniz olurmu?

  3. 27 Nisan 2012 09:09

    Krem tartar ne demek labne mi?

    • 28 Nisan 2012 08:30

      Krem tartar, potasyum bitartarat bileşeni olup mutfaklarda da kullanılan bir asidik tuzdur. Özellikle pastacılıkta kullanılmakta olan bir kıvam artırıcıdır.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: