İçeriğe geç

Kandil Simidi

22 Mayıs 2012

Bu çok lezzetli yağlı gevrek simidin “ Kandil Simidi” olarak  tanınmasının ve özellikle Kandil günlerinde satılmasının dinimizce özel bir sebebi bilinmiyor.  Öteden beri Kandil günlerinde helva dağıtmak ve şerbet ikram etmek geleneklerimizdendir. Bu gelenek yakın geçmişte yerini yavaş yavaş susamlı veya susamsız yapılan Kandil simidine bırakmaya başlamıştır. Özellikle büyük şehirlerde fırınlar Kandil günü erkenden simitlerini pişirir, karton kutulara yerleştirerek satışa sunarlar. Bu yüzden Kandillerde neredeyse her köşe başında bu simitlere ulaşabilir, eşe, dosta, konuya komşuya hediye ederiz. İsterseniz bugün sizinle susamlı kandil simidini evde yapalım ve sevdiklerimizle paylaşalım. Haydi, buyurun mutfağa!

MALZEMELER:

3 ½ su bardağı tam buğday unu

1 çay bardağı yoğurt

1 çay bardağı zeytinyağı

200 gr. oda sıcaklığında tereyağı

1 tatlı kaşığı bal

1 çay kaşığı karbonat

1 çay kaşığı *mahlep

1 tatlı kaşığı deniz tuzu

1 yumurta akı ve 1 yumurta sarısı ayrı

YAPILIŞI:

Un, zeytinyağı, tereyağı, karbonat, yoğurt, bal, tuz, mahlep ve yumurta akını hep birlikte yoğurarak hamur yapıyoruz. Hamurumuz yoğurduğumuz kabın kenarlarından ayrılmaya başlayınca hamurumuz olmuştur.

Hamurumuzu 15 dakika kadar serinde dinlendirdikten sonra yaklaşık 30 eşit parçaya bölüyoruz.(kesin sayı söyleyemeyiz, el ayarına göre değişebilir)

Sonra bu parçaların her birini de yaklaşık 1 karış uzunluğunda ince rulolar halinde açıyoruz. Bkz. Fotoğraf. Ve simit şekline getiriyoruz.

Halkaları önce çırpılmış yumurta sarısına sonra da susamın içine bulayıp yağlı kağıtla kaplanmış fırın tepsisine birbirlerine değmeyecek şekilde yerleştiriyoruz.

180 derecede, önceden ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişiriyoruz. Soğuduktan sonra  servis yapıyoruz.

Afiyet Olsun!

* Mahlep:İdrisağacı olarak da bilinen kısa boylu bir çalıdır.  Yaprakları dairemsi veya geniş yumurta biçimindedir.  Güzel kokulu çiçekleri beyaz renktedir.  5 – 6 mm büyüklüğündeki meyvesi olgunlaşınca siyah bir renk alır.
Vatanı Avrupa ve Batı Asya’dır. Kurutulan meyveleri baharat  olarak kullanılır. Özellikle hamur işi pastalara kendine has hoş bir koku vermektedir. Ayrıca kuvvet verici, balgam ve idrar söktürücü ilaç  olarak da kullanılır.

2 Yorum leave one →
  1. Deniz permalink
    22 Mayıs 2012 09:08

    yine çok özendim, epeydir yapmamışım, ben bazılarına çörekotu da koyarım.ellerine sağlık

Trackbacks

  1. Yap bir kahve de içelim! Fincanı çevirelim,bakalım günümüz nasıl geçecek? « mutfak penceremden

Yorum bırakın