İçeriğe geç

Dal Yaprak Kereviz

09 Ekim 2012

Benim bir kerevizsever olduğumu bilmeyeniniz yok artık. Eh, durum böyle olunca kerevizle yapılan bütün yemekler ilgimi çekiyor. Bugüne kadar pişirmeye alışık olduklarım ve hiç pişirmediğim halde denenmek üzere hazır bekleyen bir çok tarif sırada. Kız kardeşim İzmir’e gelin gittikten sonra sebzelerin Ege usulü pişirme tekniklerini daha doğru ellerden öğrenme şansımız oldu. Ancak sebzelerin o yörede kullanıldıkları halini İstanbul pazarlarında bulmak pek zor olduğundan uygulamada zorlandık. Son birkaç yıldır “organik pazarlar” veya “doğal tarım ürünleri” sayesinde artık yerel ürünlere daha kolay ulaşmak da mümkün oluyor. Geçen hafta İpek Hanım Çiftliğinin listesinde “yaprak kereviz” in çıktığını görünce  dayanamayıp ısmarladım. Kolimi açtığımda mutfağımı buram buram kereviz yaprağı kokusu sardı. Kimi bu kokudan hiç hoşlanmayabilir ama ben severim. Sıra kerevizleri usulüne göre pişirmeye gelince durup bir düşündüm. Pınar Hanım listesinde yaprak kerevizin tarifini de verebileceğini belirtmişti. Bir kez de onun tarifini uygulamak üzere hemen tarifi istedim. Anında cevap geldi. Ben de yemeğimi pişirdim.  Pınar Hanım yemeği etli pişirmiş, ben zeytinyağlısını yapmayı yeğledim. Bu sebeple kendi yaptığım ölçüyü verirken yanında Pınar Hanım’ın kendi kelimeleriyle verdiği ölçüyü de paylaşacağım, zira onun yazısını okuyunca insanın ağzı sulanıyor.

İsterseniz  önce onun yazdıklarına bir göz atalım:

“Kerevizimiz dalları ile birlikte pişer. Dallarının ortasındaki en ince taze yapraklar hariç kalın olanlarını ayırın. Kalın olanlar acıdır. Buna dikkat! Kalanları parmak parmak kesin.Pırasaları da aynen kesin. Kerevizin topanını da ayıklayıp doğrayın. Dalları da parmak parmak kesin. Kerevizin harcını, zeytinyağı, kuşbaşı et, haşlanmış nohut, bir adet tatlı biber, domates ve bir kelle soğan ile düdüklüde pişirin.Sofraya getirirken üzerine limon sıkın… çok nefistir tadı…resmen yıkılır.”

Şimdi de benim uyguladığım ölçüye bakalım.

1 kg. yapraklı dal kereviz, sadece kalın dallar ve iri yaprakları ayıklanmış olacak.

1 adet havuç

1 adet kuru soğan

1 ufak domates

1 tatlı kaşığı deniz tuzu

1 limonun suyu

3-4 çorba kaşığı zeytinyağı

½ su bardağına yakın haşlanmış nohut

1 bardak ılık su

YAPILIŞI:

Bu  yemeğin önemli bir özelliği tencereye her şeyin çiğden konulmasıdır. Yani soğanı önceden pembeleştirmiyoruz.Bütün malzemeyi iyice doğradıktan sonra tenceremize yerleştiriyoruz. Limon suyu ile zeytinyağını çatalla çırpıp üzerine döküyoruz. Suyunu da koyupkısık ateşte saplar iyice yumuşayana kadar pişiriyoruz. Ben tencere ile kapağı arasına yağlı kağıt koyuyorum. Bu sayede yemeğin buharı ve lezzeti içinde kalıyor. Ilık olarak servis yapıyoruz.

Afiyet Olsun!

Reklam
No comments yet

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: