İçeriğe geç

“Mutfakpenceremden” EKS’de EMSAN ile Yemek Günleri’ndeydi

20 Kasım 2012

10 Kasım Cumartesi günü, davetlisi olduğum EMSAN’la Yemek Günleri organizasyonuna katılmak üzere yola çıktım. Sağanak yağmur ve delirmiş bir trafiğe rağmen, bir şekilde şansım yaver gitti ve vaktinden önce Acıbadem EKS binasından içeri girebildim. İlk defa bu tür bir organizasyona katılacağım için ufaktan bir çekingenlik yaşadığımı hiç inkar etmeyeceğim. Ancak gerek EKS çalışanlarının gerek EMSAN görevlilerinin sıcacık karşılamalarıyla kısa sürede bu duygumdan eser kalmadı. Diğer katılımcı blog yazarı arkadaşlarla yaptığımız, çay, kahve eşliğindeki kısa sohbet faslının ardından mutfağa geçildi. Seramik ocakların üzerinde duran pırıl pırıl Emsan düdüklüler, çelik tencere ve tavalar, sosluklar ne yalan söyleyeyim, göz alıyordu. Eyüp Usta ve ekibinin, ardından da Emsan Genel Müdürü Uğur Kaymak’ın tanıtıcı konuşmalarından sonra önümüze önlükler başımıza külahlar takıldı ve hepimiz start için hazırdık. Her ocağa iki kişi düşecek şekilde bir düzenleme yapılmıştı. Karşılıklı yerlerimizi aldık ve şeflerin komutlarıyla çalışmaya başladık. Kurs nitelikli bir çalışma olacağını hiç düşünmediğim için önce biraz şaşırdım, ancak  işin keyfine de diyecek yoktu. Çünkü tariflere uygun bir şekilde ölçülüp hazırlanmış malzemeler tezgahlarda hazırdı ve her kirlettiğimiz şeyi elimizden alan yardımcılar ortada fır dönüyordu. Öyle ki arada kaytarıp fotoğraf çekenler, tweet atanlar da oldu.İşin sırasını da şefler belirleyince bize sadece komutlara uymak kaldı. Ah! Dedim bir an, “Keşke evde de böyle elimden her bıraktığımı alıp yıkayacak, temizini verecek birileri olsa, ne güzel olurdu.” Zaten zamanımı çoğunu geçirdiğim mutfaktan hiç çıkmazdım herhalde.

Biliyorum ben hikaye anlatıp duruyorum ama siz menüde neler olduğunu öğrenmek için sabırsızlanıyorsunuz. Haydi beraber göz atalım.

BOUIL A BAISSE / Fransız usulü balık çorbası

SEBZELİ VE TAVUKLU NOODLE

CEVİZLİ BUĞDAY SALATASI

ÇİKOLATALI SUFLE

İşe sufleden başladık. Sufle yapmayı biliyorum ya, ukalalık diz boyu.  Her adımda, “hah şimdi yumurtaların akını kar yapacağız, nerede bu yumurtalar, yumurta aklarını unutmuşlar mı acaba?” diyecek oldum,  ama bizim yaptığımız sufle gerçekten o kadar pratikti ki ne yumurta akı çırpmaya gerek oldu ne de normalde baz olarak pişirilen sufle muhallebisine. Bundan sonra sık sık uygulayabileceğim bu tarif diğerleriyle beraber yazımın sonunda yer alıyor. Sufleyi çırpmak için Emsan’ın çelik çırpma kabını ve şu an markasını yazmak istemediğim bir elekrikli çırpıcı kullandık. Kabın altındaki silikon kenarlık kabın kaymaması sağlayan bir özelliğiydi ve gerçekten fonksyoneldi, ama kullandığımız el blenderi için aynı fikirde değilim:((Bu da benim fikrim tabii.

 Emsan Genel Müdürü Uğur Kaymak silikon tabanlı kapta yumurta çırparken, kullandığı kaba duyduğu güvenden ötürü sanırım  pek keyifli, değil mi?

Sufleler mutfağa gönderildi. Göz açıp kapayana kadar tezgahlar temizlendi ve sıradaki yemek, balık çorbası için malzemeler geldi. Önce sebzelerimizi ince ince doğrayıp hafifçe zeytinyağında pembeleştirdik. Ardından tencereye Emsan’ın hem sağlıklı hem de oldukça keskin seramik bıçaklarıyla, küp, küp doğradığımız balıkları ekledik ve önceden hazırlanmış balık suyuyla pişmeye bıraktık. Kullandığımız tüm malzeme ve baharatı yine tarif bölümünde görebilirsiniz. Son derece pratik ve lezzetli bir çorba olduğunu unutmadan belirtmeliyim.

Ardından eksik olmasınlar geceden suya koyup kabarttıkları buğday ile yaptığımız buğday salatasına sıra geldi. Yok yok işin sırasını karıştırmayayım. Belki bir gün siz de aynı menüyü uygulamak istersiniz. Sizi yanıltmış olmayayım. Biz daha sufleye bile başlamadan önce buğdaylarımızı düdüklü tencerelere koyup haşlanmaya bırakmıştık. Eksik olmasın Uğur Bey bu safhada düdüklü kullanmaktan ürkenlere yardımcı oldu. Yeni teknoloji düdüklülerde tehlikesizce yemek pişirilebileceğini anlattı. Haşlanan buğdayımız süzüle dursun biz de yine Emsan’ın gerçekten iş kolaylaştırıcı seramik bıçaklarıyla soğan ve diğer malzemeleri doğramaya giriştik.

Şeflerden biri hemen salatamızın sosunu hazırladı ve bize sos hazırlama konusunda ufak ipuçları verdi. Buğday salatamızı tamamlayıp servis tabaklarına yerleştirdik.

Veee, finalde California usulü tavuklu noodle vardı. Noodleları vakumlu kapaklı Emsan çelik kaplara koyup üzerine bol soya sosu ve kaynar su ekleyip kapaklarını kapattık, yumuşamaya bıraktık. Bu kapların kapaklarını kapamak için azıcık savaş vermek gerekiyor ama Uğur Bey’in dediğine göre araya sıkışan havayı almak gerekiyormuş! Yine bir komut aldık ve  çekmecelerden Emsan şef tavalarımızı çıkartıp işe koyulduk. Sebzeler ve tavuklar doğrandı, sırayla kavruldular. İyice yumuşayıp, süzülen noodle ile karıştılar. Şefler, yemeğimize koyduğumuz zeytinyağı ve soya sosu miktarlarından pek hoşnut olmayıp sürekli tavalarımıza ekleme yaptılar ama:)) sonuca laf yok.

Yardımcı ekip sayesinde bir anda çalıştığımız tezgahlar sanki o gün, orada hiçbir çalışma yapılmamış gibi tertemiz oldu. Sofralar önceden kurulmuş bizi bekliyordu. Yemeklerimizi alıp sofraya geçtik ama öncesinde topluca çekilen fotoğrafa bakarsanız hepimizin yaptığı işten ne kadar gurur duyduğunu göreceksinizJ)

Yemeklerin tadına baktık ve hatta yumulup yedik. Çorba nefisti. Salata ve noodle da öyle. Ama en güzeli en sonunda önümüze vanilyalı dondurma eşliğinde gelen çikolatalı sufleydi. Ne ara piştiler de masaya yetiştiler bilemedik. Galiba “mutfakta birileri” vardı.:))

Bir dahaki sefere görüşmek üzere, derken şef Eyüp Usta ve Emsan genel Müdürü Uğur Bey “ ayrıcalıklı şef” sertifikalarımızı ve Emsan hediye paketimizi verdiler. Bu hediye hakkında, memnuniyetimi belirtmek için ayrıca bir yazım olacak.

Teşekkürler!

BOUIL A BAISSE

4 kişilik

Malzemeler

3/8 su bardağı zeytinyağı

1 çay kaşığı safran

1 adet fileto balık

1 adet soğan (ince kıyılmış)

1 adet pırasa (ince kıyılmış)

1 sap kereviz (ince kıyılmış)

1,5 adet büyük domates (soyulmuş ve küp doğranmış)

2 diş sarımsak (ince kıyılmış)

½ dal rezene

1 adet defneyaprağı

½ adet portakal kabuğu (kurutulmuş)

1 dal taze kekik

Balık suyu

½ çay bardağı beyaz şarap

½ demet maydanoz (ince kıyılmış)

Kuru ekmek (kruton)

Tuz

Karabiber

Yapılışı

Zeytinyağını tuz, karabiber ve safranla iyice karıştırın. Balıkları bu karışım ile harmanlayın. Tencereyi ısıtın. Zeytinyağı ekleyip soğanları, pırasaları, kerevizi, domatesleri, sarımsakları, rezeneyi, defneyaprağını, kekiği ve portakal kabuğunu ekleyerek iyice soteleyin. Sıcak balık suyunu ve şarabı ekleyin. Balıkları tencereye alın ve 7 dakika kadar kaynatın. Balıkları bir tabağa alın. Ayrı bir tabağa kuru ekmekleri dizin ve üzerlerine yemeğin suyundan bolca dökün. Maydanozlarla süsleyin. Her iki tabağı birlikte servis edin.

SEBZELİ VE TAVUKLU NOODLE

Malzemeler

1 paket noodle

2 adet tavuk göğsü (küp doğranmış)

1 adet kabak (jülyen doğranmış)

½ çay bardağı tane mısır

2 adet soğan (ince kıyılmış)

1 diş sarımsak (ince kıyılmış)

1’er adet renkli biber(kırmızı, yeşil, sarı)

½ su bardağı soya filizi

3 yemek kaşığı soya sos

3 yemek kaşığı susam yağı

Yapılışı

Noodleları derin bir kaba alın ve üzerini geçecek kadar kaynar su koyarak kapağı kapalı vaziyette 7dk bekletin. Tencereyi kızdırın, içine susam yağını ekleyin soğanları, sarımsakları ekleyip kavurun.

Tavukları, jülyen doğranmış biberleri, mısırları, kabakları ekleyip soteleyin. Ardından soya filizlerini ve soya sosunu da ekleyerek 1 dk daha soteleyin ve ateşten alın. Ardından noodleları süzüp kalan diğer bütün malzeme ile beraber karıştırıp servis edin.

CEVİZLİ BUĞDAY SALATASI

4 kişilik

Malzemeler:

3 su b. haşlanmış buğday

4 dal yeşil soğan

¼ adet taze nane

¼ adet maydanoz

2 közlenmiş kırmızıbiber

1 su bardağı ceviz

½ çay bardağı zeytinyağı

Tuz

Yapılışı:

Buğdayı karıştırma kabına alın. Közlenmiş kırmızıbiber, maydanoz, nane ve yeşil soğanı ince bir şekilde doğrayıp buğdaya ekleyin. İri kırılmış ceviz, tuz ve zeytinyağı ekleyip karıştırın.

ÇİKOLATALI SUFLE

4 Kişilik

Malzemeler

125 gr Tereyağı

125 gr Bitter kuvertür

3 adet yumurta sarısı

1 adet bütün yumurta

50 gr Toz şeker

40 gr Un

Vanilin

Kahve, toz badem ve içkiler (arzuya göre)

Yapılışı

Tereyağını oda sıcaklığında bekletin, yumuşatın. Yumuşayan tereyağınızı bir mikser yardımı ile toz şeker ile çırpın. Tereyağı ve şeker çırpılırken yumurtaları tek tek ekleyin ve yumurtalar hafif beyazlaşıp yoğunlaşana kadar çırpmaya devam edin. Bitter çikolatanızı bir bıçak yardımı ile doğrayın ve benmari usulü eritin. Erittiğiniz çikolatayı yumurtalı karışıma ilave edin ve çırpmaya devam edin. Unu ve vanilini eleyip karışıma ekleyin. (Bu aşamada alkol konulabilir). Kalıpları unlayın ve yağlayın. 200-220 C de 7- 8 dk pişirin. Fırından çıkarıp ters çevirin. Üzerine pudra şekeri serperek, krema veya dondurma ile servis edebilirsiniz.

Reklam
One Comment leave one →
  1. Serpil Büyükaltınçizme permalink
    20 Kasım 2012 14:38

    Çok güzel bir çalışma olmuş, tebrikler…

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: