“Christstolle” nam-ı diğer, Dresden Usulü Noel Keki
Her inanışın, her milletin, ve her coğrafyanın kendine has geleneksel yiyecek, içecek ve hamur işleri vardır. Bunlar hayata tat katan çeşitlilikler ve kültür zenginlikleridir. İşte bugün mutfağıma konuk olan “ Christstolle” namı diğer “Weihnachtsstolle” veya “Noel Keki” de bunlardan biri. Ülkemizde, Hristiyanların Paskalya Bayramlarında yaptıkları Paskalya Çöreği kadar kabul görmemişse de bu kek Hristiyan aleminin Noel Bayramı yaklaşırken, özellikle Almanya’nın Dresden kentinde pişirilip özel ambalajlara giren bu kek, dünyanın dört bir yanındaki elliyi aşkın ülkeye gönderilir. Geçmişi yedi yüz yıl geriye kadar giden Noel Keki esasen Noel Ekmeği olarak da bilinir. Hristiyan alemi oruç dönemlerinde hayvani gıdalar yemediği için uzun zaman tereyağı yerine sadece, un, su, meyve kuruları ve badem gibi yemişler kullanılarak yapılmış olup daha sonra Papanın izniyle tereyağı kullanılmaya başlanmış olduğu bir rivayettir. Hatta rivayete göre bu kekin hamurunun katlanması, Hz. İsa’nın kundaklanmasına benzetilmiştir.
Benim “Christstolle” ile tanışıklığım Almanya’ya gidip geldiğim öğrencilik yıllarıma dayanıyor. O zamanlar içinde bir sürü meyve şekerlemesi olan bu kek benim damak tadıma hiç de uymamıştı. Ancak zaman içinde gördüğüm, yediğim her şeyi pişirmeye merak sarınca Stolleyi de tarif defterime alıp denedim. Birçok farklı tarifinden ağız tadıma en uygun olanını seçip uygulamaya koydum. Meyve şekerlemelerinin daha az, kuruyemişlerin daha bol kullanıldığı bu ölçünün meraklılarının da hoşuna gideceğini umarım.
MALZEMELER:
150 gr. sultani üzüm
75 gr. yaban mersini
100 gr. kuş üzümü/ ben kullanmadım
4 Yemek kaşığı rum üzümleri ıslatmak için
650 gr. un
Bir fiske tuz
40 gr. yaş maya
175 ml.ılık süt
250 gr.tereyağı
75 gr. toz şeker
Bir limon kabuğu rendesi
2 yumurta ve 2 yumurtanın sarısı
75 gr. Antep fıstığı
75 gr. file badem
100 gr. pudra şekeri
Arzu edilirse 1 kahve fincanı rum veya konyak hamura katılabiliyor.
Çalışmak için un
YAPILIŞI:
Üzümleri sıcak suyla yıkıyor kuruluyor ve bir gece boyunca alkolde yatırıyoruz.
Un ve tuz, elendikten sonra içine 75 gr. ılık süte katılmış mayayı katıyoruz ve yoğurmadan üzeri örtülü olarak 15 dakika bekletiyoruz.Bkz. üst foto.
175 gr. tereyağını eritip şeker, limon kabuğu ve yumurta ile karıştırdıktan sonra kalan sütle beraber bekleyen hamura katıp mikser ile karıştırmaya başlıyoruz. Daha sonra da elle yoğurarak elastik bir hamur elde ediyoruz.
-Bu hale gelen hamurumuzu 2-3 saat kadar ılık ortamda bekletiyoruz.
-Hamur fark edilecek kadar kabardığında içine meyve ve yemişleri de katıyoruz ve üzeri örtülü olarak tekrar 2 saat bekletiyoruz.
-Ardından hamuru tekrar yoğurup oval bir şekil veriyoruz. Elle şekillendiriyoruz. Ve 20 dakika yağlı kağıt kaplı fırın tepsisinde bekletiyoruz.
Önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında 15 dakika , sonra 180 dereceye kısarak 45 dakika daha pişiriyoruz. Son 20 dakikada kekimizin üzerine bir parça yağlı kağıt kapatmamız gerekebilir.
Fırından çıkan kekimizin üzerine kalan tereyağımızı sürüp pudra şekeriyle örtüyoruz.
Bu keki iyice soğuduktan sonra önce sıkıca streçle sarıp hava almayacak şekilde kuru ve serin ortamda haftalarca saklayabilirsiniz.
Afiyet Olsun!
Muhteşemmm bir şey. Malzeme zaten inanılmaz
Ellerine sağlık
Sevgiler
Teekkrler