Cherry / Kiraz Domatesli Somon
Balık yemekleri benim mutfağımda da oldukça geniş yer kaplıyor. Ancak her zaman hatırlattığım gibi balığın da sebze ve meyveler gibi mevsimleri var. Son yıllarda sanayi tavuğundan iyice sıtkım sıyrıldıktan beri, daha fazla balık tüketmeye başladık. Bu durumda her hafta en azından bir kez somon pişiriyorum. Böyle olunca da balığın yanına katacak yeni tatlar arıyorum. Bugün yapacağımız “şeri domatesli balık” da doğrusunu isterseniz, birden bire canımın çektiği tüm malzemeyi katarak oluşturduğum bir tarif. Sonuç gerçekten mükemmel. Kırmızı soğanın, sarımsağın ve domatesin eşsiz birlikteliğine eklenen taze biberiye…….. En iyisi sözü fazla uzatmadan tarife geçmek.
Bu arada artık balıklarımı, EKS’de Emsan’la Mutfak Günleri’ne katıldığımda Emsan’ın hediyesi olan *balık tavasında pişirdiğimi not etmek isterim, çünkü bu tava sayesinde , balıkları tavanın kapağını açmadan alt üst edebiliyorum ve dışarıya hiç yağ sızmıyor.
MALZEMELER:
2 dilim somon
2 adet orta boy kırmızı / mor soğan
10-12 adet kiraz domates
4 diş sarımsak
2 adet defne yaprağı
1 sap adaçayı / adaçayı mutfağa yayılan balık kokusunu azaltıyor, ve değişik bir lezzet katıyor.
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Bir tutam taze biberiye
Tuz ve iri dövülmüş tane karabiber
YAPILIŞI:
Balıkları tavaya yerleştirip, tavanın kapağını kapatıyoruz. Somon, yağlı bir balık olduğu için pişerken ilave yağ koymaya gerek yok. Balığımızı yaklaşık 7 dakika bir yanı 7 dakika diğer yanı olmak üzere kızartıyoruz. Balığımız pişerken diğer yanda biraz zeytinyağında piyazlık kestiğimiz kırmızı soğanı ve sarımsakları soteliyoruz. Soğanlar yumuşadıktan sonra ikiye böldüğümüz domatesleri ve taze biberiyeyi ekliyor, sadece iki dakika kadar birlikte çeviriyoruz. Böylece sosumuz da hazır oluyor. Balığımızın üzerine tuz ve taze karabiber ekip servis tabağına alıyoruz ve üzerine sosunu döküyoruz.
Afiyet olsun!
Neden Somon
Beynimizin yüzde 60’ı yağdan oluşuyor ve bilim adamlan bu yağın en azından yüzde 30’unun
omega-3 yağ asitlerinden olduğu görüşünde. Vücudumuzdaki hücreleri geliştirmekle görevli omega-3 yağ asitlerini yalnızca yediklerimiz aracılığıyla alabiliyoruz. Yani vücudumuz üretemiyor. Bu nedenle vücudumuzun gıdalarla yeterli miktarda omega-3 almasını sağlamak önem taşıyor.
Düzenli olarak balık yiyen kişilerde kalp krizi ve felç vakaları daha seyrek görülür. Haftada birden fazla, özellikle de yağlı balıklardan yiyen çocuklarda astıma tutulma oranı, fazla balık yemeyen çocuklara göre daha azdır. Omega-3, düzenli kullanıldığında bağışıklık sistemini güçlendirir ve cildi güzelleştirir.
Yaşlılık etklilerini geciktirir. Şeker hastaları, kalp sağlığı ve felç riskinden daha çok etkilendikleri için balık yemek onlar için yararlıdır. Amerika’da yapılan araştırmalarda; Omega-3 psikiyatrik diyetlerde kullanılmış ve strese karşı dirençli hale gelen bünyenin ileride oluşabilecek depresyon, intihar eğilimi ve manik depressif dahil birçok psikolojik rahatsızlığı önlediği belirlenmiş. Somon balığı; B-6 vitamini bakımından zengin. Vücudun protein ve yağı öğütmesini sağlayan B-6 vitaminleri, ayrıca bağışıklık ve sinir sistemlerinin düzenli çalışmalarına yardım eder. Somon balığı beyinde depresyonla savaşan kimyasal madde olarak
bilinen, mutluluk hormonu serotoninin oluşmasına yardım eder.
(*) Bilgiler, Norwegian Seafood Export Council (NSEC) arşivinden derlenmiştir.
* Emsan Balık Tavası
Ellerinize sağlık, en kısa zamanda deneyeceğim..
Merhaba,sizin verdiğiniz balık tarifleri hemn çok lezzetli hemde çok şık.Deeneme imkanım oluyor tariflerinizi.Ben bayılıyorum kendi adıma.:)
Ellerinize sağlık.
Sevgiler.
Filiz.
vglerinize teekkrler. Ben de evde balk yapacaksak dardakinden farkl olsun diye urayorum.:))