Haddim olmayarak öneriler ve yine bir ekmek atölyesinden görüntüler
Hepinize günaydın diyerek başlamak istiyorum. Paylaşılmayı bekleyen tarifleri bir kenara bırakacağım bugün ve yine kafanızı karıştıracak şeylerden bahsedeceğim.Lütfen bana darılmayınız ama bunları yazmak zorundayım, çünkü amacım sadece bol fotoğraflı ve lezzetli yemek tarifleri ile sayfaları doldurmak değil. Şimdi yüzünüzü buruşturduğunuzu yine mi nasihat dediğinizi hissediyorum :)) Yok yok uzatmayacağım, meraklanmayın,haftaya yeni tariflerle devam edeceğim.
Üzülerek söylüyorum ki son zamanlarda mutfak alışverişi yaparken o kadar çok şeye birden dikkat etmemiz gerekiyor ki, çoğu zaman verdiğim tarifle, önerdiğim şeylerin çelişeceği korkusuna kapılıyorum. Benim gibi mutfağından tavuğu çoktan çıkartmış birinin oturup da tavuklu yemek tarifleri vermesi sizce doğru olur mu? Evet, ben de doğru olmadığına karar vermişim ki üç yüze yakın reçete içinde sadece dört tanesinde tavuk var. Oysa dağarcığımda size paylaşmak istediğim daha nicesi varken..
Dün yine ekmek atölyemiz vardı. Katılımcılardan YeÅŸim AkdaÄŸ’ı Happy Nest Çocuk Kulübü’ndeki saÄŸlıklı yaÅŸamla ilgili bir toplantıda tanımıştım.Kendisi gibi bu konuya duyarlı tanıdıklarını da yanına alarak mutfağıma konuk oldular.
Her zaman olduğu gibi önce ekmeğimizi mayaladık, sonra beraberce ilk ekşi mayalarını hayata geçirdik.Şimdi mayalarını bir bebek gibi besleme sırası onlarda.
Konuklarım geçtiÄŸimiz hafta sonu Slow Food Türkiye’nin hazırladığı ekÅŸi maya takası gününde bulunduÄŸumu ve *Prof.Dr. Yavuz Dizdar’ın konferansını dinlediÄŸimi duyunca, gerek geleneksel ekmek konusunda, gerekse saÄŸlığımızı tehdit eden, tavuk,süt, yoÄŸurt ,yumurta, et gibi temel gıda maddeleri hakkında beni soru yaÄŸmuruna tuttular. Çok da haklıydılar merak etmekte. Dilim döndüğünce öğrendiklerimi onlara da anlattım. Ancak bugün konferansın videosu paylaşılınca herkese linkini paylaÅŸtım. Bu videoyu izlerken lütfen sabır gösterelim. KaybedeceÄŸiniz 90 dakika kazanacaklarınızın yanında bir hiçtir. Konferansın en iç açıcı cümlesi ÅŸuydu. Avrupa ve Amerika’da gıda sektörü 100 yıldır kirlenmekteydi ve halklar bunun bilincinde deÄŸildi.Ülkemiz sadece 15 yıldır beslenme konusunda kirlenmiÅŸ ama bunun çabuk farkına varılmıştır ve geri dönüş henüz mümkündür. Lütfen tükettiÄŸimiz her türlü gıdayı sorgulayalım ki bunları satanlar da kendi aldıkları yeri sorgulasınlar.Mecbur kalmadıkça iÅŸlenmiÅŸ hazır gıdalardan uzak duralım ve çocuklarımızı da bu konuda eÄŸitelim. Yufka yürekli anneler ( çocuÄŸun canı istiyor diyenleri kastediyorum) olmak yerine evde ekmeÄŸini piÅŸiren, saÄŸlıklı yemekler yapan annelerden olalım. Bu dünyanın çocuklarımızdan bize emanet olduÄŸunu unutmayalım.
Atölye çalışmamıza dönersek, yine ekmeÄŸimizin mayalanmasını beklerken köylerden gelen doÄŸal kahvaltılıkları ev ekmeÄŸimize katık ettik. Çay içerken bol bol sohbet ettik.Ardından saÄŸlıklıı patates pizzamızın yapılışına geçtik. Pizzaların ön piÅŸmesi bittikten sonra sıra ekmekleri fırınlamaya geldi. Konuklarım ekmekleriyle fotoÄŸraf makineme poz verdiler, pizzalarını, mayalarını ve ekmeklerini alıp veda ettiler. Giderken bir sonraki çalışmamız için ÅŸimdiden söz aldılar. Gelecek çalışmamız “Unsuz bademli çikolatalı tart”
* Prof Dr. Yavuz Dizdar’ın artık davet eden okullarda da bu konularda bilgilendirme yaptığını öğrendim. Zira eÄŸitim ailede baÅŸlar okulda devam eder. Okullarda verilen yiyecekler de çocuklarımızın hayatında çok etkili olur.http://www.youtube.com/watch?v=QS2TKEcoiYc Geleneksel Ekmek Atolyesi: Dr. Yavuz Dizdar
BENDE ÇOK KATILMAK İSTİYORUM.. NASIL KATILABİLİRİM??? CEVAP VERİRSENİZ ÇOK SEVİNİRİM.
TEŞEKKÜRLER,
Facebook sayfamýzda tarihleri paylaþýyoruz. 4-5 saatlik çalýþmalar 60 -75 Tl arasý deðiþiyor. Yapýlan þeylerin malzemesine baðlý.
BENDE ÇOK KATILMAK İSTİYORUM….
Bekleriz buyrun, hafta rasý mý hafta sonu mu müsaitsiniz
HAFTASONU MÜSAİTİM:))))
1-2 saat sonra arıcam sizi:)